«Ακούγονται πολλά από έγκριτους συναδέλφους οι οποίοι στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου, στις οποίες δυστυχώς μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news σχετικά με τη διασπορά της νόσου όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό. Οτι δηλαδή γίνονται απειροελάχιστα τεστ και πως οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας. Καταλαβαίνω την αγωνία όλων και την προσπάθεια να βοηθήσουν. Θέλει όμως προσοχή, να μην περνούν λάθος μηνύματα στον κόσμο, αλλά να μην προξενούν επιδημία φόβου και πανικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που πραγματοποιείται για τις κινητές μονάδες, οι νοσηλευτές θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα -20 έλεγχοι ανά βάρδια- προκειμένου να γίνεται καταγραφή κρουσμάτων και στην κοινότητα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται με αυστηρά κριτήρια, τα οποία έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ, και αφορούν ως επί το πλείστον σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και όσους νοσούν βαριά, ωστόσο και για τον γενικό πληθυσμό θα υπάρξει διπλή επιτήρηση: Η μία θα αφορά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα νοσοκομεία, κυρίως όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, και η δεύτερη στον γενικό πληθυσμό και με στοχευμένους ελέγχους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα πιθανότητα μεγάλης μετάδοσης, γι’ αυτό θα είναι κυρίως στο σπίτι.
Στόχοι
Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια από το υπουργείο Ανάπτυξης, «λόγω της ταχέως εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την επιδημία της νέας ασθένειας Covid 19, και για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας», το υπουργείο Υγείας δημιουργεί δίκτυο νοσηλευτών. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση μετακίνησης του πληθυσμού και προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, καθώς και η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων και κατ’ οίκον ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικά άτομα νοσούντες κατ’ οίκον κ.ο.κ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο νοσηλευτών θα δημιουργηθεί για να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας και έγκαιρης διάγνωσης νόσησης από τον κορονοϊό στην κοινότητα.
Η πρόσκληση
Η δράση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου για υποβολή προσφορών, περιλαμβάνει:
* Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο, ενδεικτικά, θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
* Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
* Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων.
* Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων.
* Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων.
* Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid 19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων, είναι ακόμη ένα σημαντικό «εργαλείο» που δρομολογείται για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα μας.
* Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ’ οίκον. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει ενέργειες όπως στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου, επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θεωρείται σκόπιμη: α) η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για τον νέο ιό. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μια τέτοια πρακτική θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ευρείας μετάδοσης στην κοινότητα, σε σχέση με το να «τρέχει» καθένας που εκδηλώνει συμπτώματα σε ιδιωτικά κέντρα να κάνει το τεστ. Οπως είπε χθες, η στρατηγική ελέγχου σε ένα ιδιωτικό κέντρο εγκυμονεί δύο κινδύνους: Ο πρώτος είναι η μετάδοση στους γύρω εάν κάποιος φέρει τον ιό, ο δεύτερος είναι η έκθεση στον ιό εάν δεν τον έχει κάποιος αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τον κολλήσει.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου