Η δέσμευση όσον αφορά τη χρηματοδότηση σημειώνεται μια μέρα αφότου πηγές της γερμανικής κυβέρνησης είπαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξέταζε πώς θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πιθανό εμβόλιο που αναπτύσσει μια μη εισηγμένη γερμανική εταιρία, προκαλώντας αντίδραση στο Βερολίνο.
Η ΕΕ χορηγεί το δάνειο για να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της CureVac.
Το εμβόλιο για τον COVID-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο
Ένα εμβόλιο για τον COVID-19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο, δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας CureVac, Ντίτμαρ Χοπ.
Το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το εμβόλιο «εξαρτάται από το Ινστιτούτο “Πάουλ Έρλιχ” ( τον γερμανικό φορέα για τα εμβόλια). Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κορονοϊού», δήλωσε ο κ. Χοπ στο αθλητικό πόρταλ «Sport1».
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που ήθελαν τον αμερικανό Πρόεδρο να έχει επιχειρήσει να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο είτε την ίδια την εταιρία είτε κάποιους από τους επιστήμονές της είτε ακόμη και να έχει προτείνει την αποκλειστική διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, ο κ. Χοπ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν συνομιλεί με τον Νόναλντ Τραμπ: «Επικοινώνησε με την εταιρία μου και εκείνοι ζήτησαν την άποψή μου. Αν καταφέρουμε να παρασκευάσουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να φθάσει παντού και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε μια περιοχή», δήλωσε.
Το Βερολίνο αντιδρά στα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ιδιοποίηση γερμανικού προγράμματος ανάπτυξης εμβολίου
Η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορονοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο, προειδοποιώντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.
«Η Γερμανία δεν είναι προς πώλησιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχόφερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα Die Welt για την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει χέρι σε γερμανικό εργαστήριο προσφέροντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν.
Το θέμα θα συζητηθεί αύριο από την επιτροπή κρίσης της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της επιδημίας.
Στο επίκεντρο του γερμανοαμερικανικού μπρα ντε φερ, το γερμανικό εργαστήριο CureVac, με έδρα του Τούμπινγκεν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πρόκειται για ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του Covid-19 και επιδοτείται από την γερμανική κυβέρνηση. Δηλώνει όι βρίσκεται σε απόσταση λίγων μηνών από την παρουσίαση ενός εμβολίου για αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την Die Welt, ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τους γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα προσφέροντας να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για την χώρα του
Στην περίπτωση αυτή, το εμβόλιο «θα ήταν αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και απάντησε ότι οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές».
Ο εκπρόσωπος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με 25 φαρμακευτικά εργαστήρια που δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου και έδωσε την διαβεβαίωση ότι «οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα την μοιρασθούν με τον υπόλοιπο κόσμο».
Αντίδραση του Βερολίνου, αλλά και αντίσταση από το εσωτερικό της εταιρείας στα σχέδια της Ουάσινγκτον
Πάντως, το γεγονός είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προσεκλήθη προσωπικά από τον αμερικανό πρόεδρο στις 3 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν «στρατηγικές και ευκαιρίες για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του εργαστηρίου.
Περιέργως, η εταιρεία ανακοίνωσε μία εβδομάδα αργότερα, στι ς 11 Μαρτίου, την αιφνιδιαστική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.
Στο μεταξύ, είχε οργανωθεί η αντίσταση της γερμανικής πλευράς, και κυρίως η αντίδραση εντός της εταιρείας, απέναντι στις αμερικανικές προθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας χαιρέτισε σήμερα «την εξαιρετική απόφαση» CureVac να μην υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις και να δώσει μία «ξεκάθαρη απάντηση».
Ομως, ο ηγέτης του γερμανικού FDP Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίσθηκε λιγότερο διπλωματικός απέναντι στον Τραμπ.
«Σε προεκλογική περίοδο, όλα τα μέσα είναι προφανώς καλά για τον αμερικανό πρόεδρο. Ο αγώνας κατά του κορονοϊού είναι μία αποστολή που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν υπάρχει θέση για εγωισμούς», είπε.
Και ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της γερμανικής Βουλής Ερβιν Ρούντελ απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για ένα διεθνή ανταγωνισμό περί την παρασκευή εμβολίου.
«Το Βερολίνο θεωρεί «πολύ σημαντικό να γίνει δυνατή η παραγωγή εμβολίου στην Γερμανία και την Ευρώπη» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο σε σχέδια εξαγοράς ή επενδύσεων ξένων σε γερμανικές εταιρείες που θεωρούνται μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Επικρίνει έντονα την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αγοράσει την εταιρεία CureVac και ο υπουργός Εξωτερικών. “Tον κορονοϊό θα τον νικήσουμε μόνο από κοινού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου”, δηλώνει ο Χάικο Μάας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε έντονα την εικαζόμενη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει την εταιρεία CureVac (η οποία ερευνά την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου κατά του κορονοϊού) που εδρεύει στο Τύπινγκεν, να μεταφερθεί στις ΗΠΑ προσφέροντάς της μεγάλα ποσά.
«Οι Γερμανοί ερευνητές ηγούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων και σε παγκόσμιες συνεργασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.
«Έχω ήδη μιλήσει με τους συναδέλφους μου από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και την Αυστραλία για το θέμα αυτό και θα συζητηθεί επίσης και στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ομάδας των 7 (G7). Tον κορονοϊό θα τον νικήσουμε μόνο από κοινού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», τόνισε ο Μάας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ