Η καλοήθης υπερτροφία (διόγκωση) του προστάτη προκαλεί δυσκολία στην ούρηση ή επιφέρει συχνοουρία. Δύο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι ουσίες φιναστερίδη (Proscar) και δουταστερίδη (Adodart). Προηγούμενες σύντομης διάρκειας μελέτες είχαν δείξει ότι τα εν λόγω φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν την αντίδραση του οργανισμού στην ινσουλίνη, κάτι που αποτελεί πρώιμη ένδειξη για διαβήτη τύπου 2.
ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, εξέτασαν τη χρήση 11 ετών των δύο φαρμάκων σε περίπου 39.000 άνδρες, καθώς και σε μια ομάδα ελέγχου από 16.000 άνδρες που έπαιρναν άλλο φάρμακο, την ταμσουλοσίνη (Flomax).
Όσοι έπαιρναν Avodart, είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη και όσοι έπαιρναν Proscar 26% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, σε σχέση με όσους έπαιρναν Flomax. Πάντως ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Λι Ουέι της Φαρμακευτικής Σχολής του UCL, δήλωσε ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός – μόνο 16 έξτρα περιπτώσεις διαβήτη για κάθε 500 άνδρες που παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί 20 χρόνια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ασθενείς -συνήθως ηλικιωμένοι- δεν πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακα για την υπερπλασία του προστάτη, αλλά πρέπει να κάνουν συχνότερες εξετάσεις για διαβήτη.