Τα κρούσματα εποχικής γρίπης διαρκώς αυξάνονται -μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου ήταν 117 και 18 θάνατοι- και τα δημόσια νοσοκομεία διενεργούν με φειδώ τον απαραίτητο έλεγχο, ενώ η περιβόητη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι παντελώς απούσα στον τομέα της γρίπης, καθώς τεστ ανίχνευσης δεν πραγματοποιούνται ούτε στα Κέντρα Υγείας ούτε στις ΤΟΜΥ.
Η επιβεβαίωση της γρίπης πραγματοποιείται είτε μέσω του rapid test είτε μέσω μοριακού ελέγχου. Το rapid test δεν μπορεί να διαγνώσει εάν ένας πάσχων έχει προσβληθεί από τον Η1Ν1, για παράδειγμα, καθώς δεν ανευρίσκει υπότυπους της γρίπης παρά μόνο εάν πρόκειται για γρίπη Α ή γρίπη Β. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι σοβαρή η πιθανότητα να έχει κάποιος γρίπη αλλά να μην του το δείξει το rapid test και αυτό γιατί οι ιοί συνήθως ανιχνεύονται τα πρώτα 24ωρα μέσω του συγκεκριμένου τεστ. Το rapid test διενεργείται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και το κόστος του ξεκινά από 10 ευρώ (σε γνωστή αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων που έχουν τιμές-προσφορά για τη γρίπη) φτάνοντας και τα 25 ευρώ, αναλόγως τη δομή που διενεργείται.
Τα rapid tests πραγματοποιούνται και στα δημόσια νοσοκομεία, άλλοτε βέβαια είναι σε έλλειψη, όπως συνέβη με πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα μέχρι πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Δεν υπάρχει έλλειψη τώρα στα τεστ, ωστόσο τονίζεται ότι το σημαντικό στη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός», αναφέρει.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Η δυνατότητα ενός rapid test δεν υπάρχει για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Kέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), στην οποία υποτίθεται θα απευθύνονταν για τέτοια απλά ζητήματα οι πολίτες. Αυτό ήταν το «όραμα» του υπουργείου Υγείας, ένα επαρκές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Συνεπώς, οι ασθενείς ή θα πρέπει να συνωστιστούν στα επείγοντα δημόσια νοσοκομεία ή να απευθυνθούν ιδιωτικά για την ανίχνευση της γρίπης.
Εκτός από το rapid test υπάρχει και ο μοριακός έλεγχος, ο οποίος ανιχνεύει με επιτυχία τους ιούς της γρίπης και τους υπότυπους. Ούτε αυτός ο έλεγχος συνταγογραφείται, πραγματοποιείται ιδιωτικά και το κόστος του ξεκινά από 30 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ αναλόγως πόσο λεπτομερής είναι.
Οσον αφορά στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αυτός ο έλεγχος διενεργείται όπου κρίνει ο γιατρός ότι υπάρχει υψηλή υποψία για Η1Ν1, το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, ότι ο έλεγχος πραγματοποιείται στους νοσηλευόμενους ασθενείς και πάλι με… εγκράτεια καθώς πολλά δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη αντιδραστηρίων.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]