Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γουέι Μπάο του Τμήματος Επιδημιολογίας του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 107.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, από τις οποίες 31.600 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία, σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητά.
Όσες έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα τηγανητών ψαριών ή θαλασσινών καθημερινά, είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών και στην αύξηση κινδύνου για θάνατο από καρκίνο.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Οι γυναίκες που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση τηγανητών έτειναν να είναι νεότερες σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένες, με χαμηλότερο εισόδημα, καπνίστριες, ασκούνταν λιγότερο και γενικότερα έτρωγαν πιο ανθυγιεινά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά τηγανητά με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια. Μετά και τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές συμβούλευσαν η κατανάλωση τηγανητών να γίνεται με μέτρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]