Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η δυσκαμψία, η δυσχέρεια στη βάδιση και ο πόνος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και στην ηρεμία ή κατά τον ύπνο (νυχτερινός πόνος).
Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την επέμβαση αυτήν και για την εξέλιξή της, η οποία είναι οι MIS τεχνικές. Όλες οι νέες MIS τεχνικές του ισχίου έχουν σαν στόχο την καλύτερη εμφύτευση των υλικών, με την ελάχιστα δυνατή καταστροφή των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση και την γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενή με ελαχιστοποίηση των πρώιμων και όψιμων επιπλοκών.
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές:
- Ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος
- Ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά και μετά το χειρουργείο
- Ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο
- Προσφέρουν το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
- Συμβάλουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
- Ελαττώνουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Τέλος, εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.
Στις ΗΠΑ η εξέλιξη των ελάχιστα επεμβατικών ορθοπαιδικών χειρουργικών τεχνικών, μαζί με την ανάπτυξη στις αναισθησιολογίας (περιοχική αναισθησία) και την κατανόηση και την εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την αποκατάστασή του, έχουν φέρει επανάσταση στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις αναισθησιολογικές τεχνικές, χρησιμοποιούνται πλέον περιοχικές τεχνικές, περιφερικότερα στις επισκληριδίου. Αντί δηλαδή να χορηγείται τοπικό αναισθητικό στην σπονδυλική στήλη και να αποκλείονται (αναισθητοποιούνται) συλλήβδην όλα τα νεύρα (αμφοτερόπλευρα) από την οσφύ και κάτω, χορηγείται τοπικό αναισθητικό και αναισθητοποιούνται μόνο τα νεύρα, τα οποία νευρώνουν την περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί.
Για να καταστεί αυτό δυνατόν τα νεύρα εντοπίζονται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο με υπερήχους και ακολουθεί η έγχυση του φαρμάκου ή η τοποθέτηση λεπτού καθετήρα που εξασφαλίζει συνεχή χορήγηση τοπικού αναισθητικού και αναλγησία για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη διεγχειρητική αιμοδυναμική σταθερότητα, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς, έχοντας συγχρόνως λιγότερες επιπλοκές, αφού αποφεύγεται ο χειρισμός στις σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.
Πιο συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοσθεί αποκλεισμός:
- Του οσφυϊκού πλέγματος νεύρων, με οπίσθια προσπέλαση. Η χορήγηση του τοπικού αναισθητικού γίνεται στην οσφύ, αλλά μακριά από την σπονδυλική στήλη.
- Των τελικών κλάδων του οσφυϊκού πλέγματος (μηριαίο νεύρο, θυροειδές νεύρο, μηροδερματικό νεύρο). Η έγχυση του τοπικού αναισθητικού γίνεται στην προσθία επιφάνεια του μηρού.
- Του ιερού πλέγματος νεύρων, με οπισθία προσπέλαση.
- Των νεύρων που βρίσκονται στο κανάλι των προσαγωγών μυών (για ολική αρθροπλαστική γόνατος)
- Των τελικών κλάδων του ισχυακού που νευρώνουν το γόνατο (i-pack block, για ολική αρθοπλαστική γόνατος)
- Του ισχιακού νεύρου με διάφορες προσπελάσεις (για ολική αρθοπλαστική γόνατος)
- Των τελικών νευρικών κλάδων που νευρώνουν την άρθρωση με τοπική διήθηση με τοπικό αναισθητικό κατά την διάρκεια στις χειρουργικής επέμβασης (γίνεται από τον χειρουργό, είτε στην κατ’ ισχίο, είτε στην άρθρωση του γόνατος).
Αναισθησία και μετεγχειρητική αναλγησία
Η σύγχρονη αναισθησιολογική αντιμετώπιση της ολικής αρθοπλαστικής ισχίου (και γόνατος) απαιτεί πολύ καλή μετεγχειρητική αναλγησία, που να μην συνοδεύεται από στις επιπλοκές (π.χ ναυτία, έμετος) και να μην προκαλεί παράλυση ή αδυναμία του κάτω άκρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς χωρίς πόνο και αλλά και χωρίς τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού όταν ο ασθενής σηκωθεί από το κρεβάτι του και περπατήσει. Αυτό επιτυγχάνεται με στις κατάλληλους συνδυασμούς των προαναφερόμενων νευρικών αποκλεισμών (blocks) σε συνδυασμό με από του στόματος χορηγούμενα παυσίπονα (multimodal analgesia) ενώ αποφεύγονται εντελώς τα οπιοειδή καθώς και η επισκληρίδιος αναισθησία.
Στις μέρες μας σε πολλά ορθοπαιδικά κέντρα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτές στις επεμβάσεις είναι εξωτερικοί ασθενείς! Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στις επιστημονικές έρευνες και υπάρχουν μεγάλες ομάδες ασθενών που έχουν χειρουργηθεί με ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος και την ίδια μέρα πηγαίνουν στο σπίτι τους.
Ο Δρ. Richard Berger του νοσοκομείου Rush Medical Center στο Σικάγο ανακοίνωσε μια μεγάλη σειρά ασθενών (537), οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012.Από στις οι 526 ασθενείς (98%) πήραν εξιτήριο την ίδια ημέρα ενώ οι 11 ασθενείς (2%) παρέμειναν στο νοσοκομείο περισσότερο από μία ημέρα. Σήμερα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν σαν εξωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν στις 6.000!
Τα χαρακτηριστικά της τεχνικής ΑΜΙS
Στην προσπέλαση του ισχίου η μοναδική MIS τεχνική είναι η AMIS (anterior minimal invasive surgery). Πέραν της τομής του δέρματος, η AMIS είναι η τεχνική η οποία σέβεται στις μύες και τα νεύρα πηγαίνοντας στα μεσομύια διαστήματα και το πιο σημαντικό τα μεσονεύρια διαστήματα δηλαδή ανάμεσα στις ζώνες που νευρώνονται από το μηριαίο και το γλουτιαίο νεύρο. Σε πάνω από 150.000 ανθρώπους έχει εφαρμοστεί η AMIS με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τα πλεονεκτήματα της AMIS του ισχίου είναι:
- Μικρή τομή του δέρματος (6-8 εκ.)
- Μειωμένος έως μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.
- Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής χωλότητας.
- Μειωμένη έως και μηδενική πιθανότητα μετεγχειρητικού εξαρθήματος.
- Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
- Μειωμένη απώλεια αίματος.
- Μικρότερη περίοδος αποκατάστασης.
- Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Τέλος, η AMIS γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρούργους που έχουν την ανάλογη επάρκεια και πιστοποίηση.
Γεώργιος Δημάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων. Στοιχεία επικοινωνίας : 210 7016634 & 6945 797 797 και www.advancedorthopedics.gr