Με ρυθμούς χελώνας προχωρά και η προκήρυξη για τις πρώτες προσλήψεις, η οποία υποτίθεται (όπως είχε ειπωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην επίσημη παρουσίαση του σχεδίου της Πρωτοβάθμιας Υγείας) ότι θα έβγαινε τον… Μάιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, το καλύτερο σενάριο είναι πως η προκήρυξη θα βγει στον αέρα στα μέσα Ιουλίου.
Επομένως, είναι αμφίβολο αν μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί και στελεχωθεί οι 239 ΤΟΜΥ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ακόμη τουλάχιστον επτά «γκρίζα σημεία» του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία, τα οποία αναλύει ο «Ελεύθερος Τύπος», έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους επαγγελματίες Υγείας, που τονίζουν ότι το νομοσχέδιο «μπάζει» από παντού.
1 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Πρώτο και… καλύτερο στη λίστα είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης. Τα χρήματα για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, δηλαδή των Τοπικών Μονάδων Υγείας, είναι εξασφαλισμένα από προγράμματα ΕΣΠΑ, όμως μόνο για δύο χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να λειτουργήσει πλήρως η δημόσια ΠΦΥ με τις ΤΟΜΥ χρειάζονται συνολικά 900-1.000 για να καλύψουν τον ενήλικα αλλά και τον παιδικό πληθυσμό. Αυτόματα αυτό ανάγει το συνολικό κόστος λειτουργίας σε 320.000.000-400.000.000 ευρώ. Προκύπτει, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα εάν υπάρχουν διαθέσιμα τόσα χρήματα.
2 GATEKEEPING
Το «αγκάθι» των γιατρών αποτελεί το σύστημα παραπομπών, γνωστό ως «gatekeeping». Σύμφωνα με το διαμορφωμένο σχέδιο νόμου, ο οικογενειακός γιατρός αποκτά διευρυμένο ρόλο και θα είναι αυτός που στην ουσία θα συντονίζει τα πάντα. Οι ασφαλισμένοι οφείλουν να εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα τους παραπέμπει σε ειδικούς γιατρούς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.
Αυτό έχει προκαλέσει την πολύ έντονη αντίδραση των γιατρών, καθώς θεωρούν ότι υποβαθμίζεται το εξειδικευμένο επιστημονικό της χώρας, ενώ οι ασθενείς δεν έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.
3 ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Σε αραίωση του δικτύου των συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατρών οδηγεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οπως εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Αννα Μαστοράκου, τοποθετούνται συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, ένας καρδιολόγος αντιστοιχεί σε 25.000 κατοίκους. «Ας δούμε την Πάτρα. Τώρα έχει 50 καρδιολόγους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Με την αναλογία που δίνουν τώρα, θα μείνουν δέκα. Μπορούν οι δέκα να καλύψουν τον πληθυσμό των 250.000 κατοίκων; Οχι», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε πραγματική αύξηση της αναμονής των ασθενών ώστε να βρουν ραντεβού.
4 ΑΜΟΙΒΕΣ
Μελανό σημείο θεωρεί ο ιατρικός κόσμος και τις αμοιβές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, των ιδιωτών δηλαδή γιατρών που θα συνεπικουρούν στην κάλυψη της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Για αυτούς προβλέπεται πάγια αντιμισθία, ενώ μέχρι τώρα πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση. Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, η πάγια αντιμισθία εγκυμονεί ακόμη έναν κίνδυνο: Το γεγονός ότι εφόσον δίνεται προτεραιότητα στο δημόσιο τομέα, υπάρχει περίπτωση να μην παραπέμπονται πολλοί ασθενείς στον ιδιώτη συμβεβλημένο γιατρό. Και έτσι να πληρώνεται και να «κάθεται».
5 ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μια πολύ μεγάλη στρέβλωση αποτελεί το γεγονός ότι εφόσον δίνεται σαφής προτεραιότητα στο δημόσιο τομέα, συνεπάγεται ότι προηγούνται στις παραπομπές τα σημερινά ΠΕΔΥ -που θα μετονομαστούν σε Κέντρα Υγείας- και τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. «Μιλάμε για φαρσοκωμωδία. Ολο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο στόχος που είναι να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Ο συντονιστής θα παραπέμπει κατά προτεραιότητα στο δημόσιο τομέα, επομένως θα φρακάρουν πρώτα οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας και μετά τα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι, δεν μπαίνει φραγμός στις ροές προς τα νοσοκομεία. Εάν αυτό δεν είναι στρέβλωση, τότε τι είναι;», αναρωτιέται η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.
6 ΥΨΗΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Εντονο ρόλο στο νέο σχέδιο της ΠΦΥ αποκτούν και άλλες ειδικότητες πλην των γιατρών. Οπως αναφέρει το νομοσχέδιο, «παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης στους επαγγελματίες Υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». «Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.
7 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ακανθώδες και το ζήτημα των προσλήψεων, καθώς απαιτούνται πολλοί ειδικευμένοι γιατροί για την κάλυψη του πληθυσμού, εάν θεωρηθεί ότι στόχος παραμένει η αναχαίτιση του κύματος προς τα δημόσια νοσοκομεία.
Η πρώτη δεξαμενή προσλήψεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι 1.300 γιατροί. Ο αριθμός αυτός κρίνεται ως εξαιρετικά μικρός, ενώ η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής