Στο μεταξύ, οι τιμές των προϊόντων που η παραγωγή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες συνεχίζουν το ανοδικό ράλι του τελευταίου χρόνου, οδηγώντας σε νέες ανατιμήσεις όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στην εστίαση.
Αυξήσεις έως 0,20 ευρώ στον καφέ
Στάση αναμονής τηρούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του καφέ, καθώς περιμένουν τους νέους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές τους. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Καφέ έχουν ήδη προαναγγείλει από τα τέλη του 2024 ανατιμήσεις σε ποσοστό ακόμα και έως 30% σε όλα τα είδη, εξαιτίας της ξέφρενης πορείας που ακολουθεί η τιμή του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω της ξηρασίας που πλήττει τις μεγάλες παραγωγούς χώρες, Βραζιλία και Βιετνάμ, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής.
Πάντως, όπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εκπρόσωποι της εστίασης, το επικρατέστερο σενάριο είναι να προχωρήσουν σε μια αύξηση της τάξεως των 0,10-0,20 ευρώ στον σερβιριζόμενο καφέ, εφόσον η χονδρική τιμή ανέβει κατά 20%. Ετσι, η τιμή του εσπρέσο από τα 3,6-4 ευρώ θα κυμανθεί στα 3,7-4,2 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 4-4,2 ευρώ θα πωλείται στα 4,1-4,4 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 4,5-4,7 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4,9 ευρώ.
«Τα λειτουργικά κόστη στην εστίαση έχουν αυξηθεί κατά 42% την τελευταία διετία και οι επιχειρηματίες έχουν αυξήσεις τις τιμές τους κατά 15%-20%. Εχουν απορροφήσει δηλαδή μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων. Ωστόσο, όταν η τιμή της πρώτης ύλης έχει διπλασιαστεί, δεν μπορούν να πιεστούν κι άλλο. Αναγκαστικά, θα αυξήσουν τις τιμές. Και δεν είναι μόνο το κόστος των προϊόντων, αλλά και τα δημοτικά τέλη που και εκεί επιβαρύνονται με νέες αυξήσεις», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Αναψυκτικά
Στον χορό των ανατιμήσεων μπαίνουν και τα αναψυκτικά και οι χυμοί με βάση το πορτοκάλι, καθώς η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 5 δολάρια η λίβρα, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 2 δολάρια, ενώ σε ετήσια βάση η τιμή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει αυξηθεί κατά 55%. Αιτία η ξηρασία που πλήττει τη Βραζιλία, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών, σε συνδυασμό με την ασθένεια του λεγόμενου πρασινίσματος των εσπεριδοειδών, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά.
Εξοικονομώ 2025: Οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα για υπαγωγή στο πρόγραμμα
Ηδη, μεγάλη εταιρία αναψυκτικών προχώρησε από τον Νοέμβριο του 2024 σε ανατιμήσεις σε κωδικούς αναψυκτικών και χυμών με βάση το πορτοκάλι και το λεμόνι σε ποσοστό έως 11,5% και 3% αντίστοιχα, επικαλούμενη αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών και των υλικών παραγωγής των προϊόντων, κυρίως των χυμών φρούτων. Η ίδια εταιρία αύξησε και τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα αλκοολούχων ποτών και συγκεκριμένα στο τσίπουρο.
Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες εταιρίες του κλάδου, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση των τιμών και στα καταστήματα εστίασης, αν και, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η κάθε επιχείρηση θα αποφασίσει ανάλογα με τις δυνατότητές της. Ετσι, ένα κουτί πορτοκαλάδα από τα 2,5 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 2,8 ευρώ, ενώ ο χυμός πορτοκαλιού από τα 3 στα 3,3 ευρώ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές.
Και στα αλκοολούχα ποτά και τα κρασιά, όμως, ενδέχεται να υπάρξουν ανατιμήσεις, καθώς η παραγωγή σταφυλιών από τα οποία παρασκευάζονται και το 2024 ήταν μειωμένη, λόγω της έντονης ξηρασίας, προκαλώντας ανησυχία στα στελέχη του κλάδου για στροφή των καταναλωτών σε χύμα προϊόντα.
Νέες αυξήσεις, κυρίως, στο μοσχαρίσιο κρέας
Ακριβότερα θα πληρώνουν τα κρέατα από τους επόμενους μήνες, πιθανότατα από το β’ εξάμηνο του 2025, οι πελάτες των εστιατορίων, και κυρίως το μοσχαρίσιο κρέας. Δεδομένου ότι οι αγελάδες και τα βοοειδή θεωρείται ότι εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την Πράσινη Μετάβαση, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ελλείψεις κρέατος στην αγορά ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές τους.
«Οι όποιες αυξήσεις στα κρέατα θα φανούν σταδιακά, καθώς οι τιμές των εστιατόρων με τους προμηθευτές τους είναι “κλειδωμένες” για ένα εξάμηνο. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ελλείψεις στο μοσχαρίσιο κρέας, η τιμή του θα ανέβει ένα με δύο ευρώ, από τα 14 στα 16 ευρώ η μερίδα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ιδιοκτήτης εστιατορίου. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ήδη στα αρνιά και τα κατσίκια οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» γύρω στο ένα ευρώ, λόγω των ασθενειών που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν.
Η ίδια πηγή, ωστόσο, εξηγεί ότι στη διαμόρφωση των τιμών παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο τα λειτουργικά έξοδα της εκάστοτε επιχείρησης, όπως για παράδειγμα το ύψος των ενοικίων, όσο και ο ανταγωνισμός και η καταναλωτική συμπεριφορά.
Πάντως, ήδη κάποια μικρά ψητοπωλεία έκαναν «ποδαρικό» με αυξημένες τιμές ακόμα και στον κλασικό πίτα γύρο κοτόπουλο, με την τιμή του να ανεβαίνει από τα 3,7 στα 3,9 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική – Οι πρώτες πληροφορίες
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Νοσοκομείο 401 ΓΣΝΑ: Μπήκε για εγχείρηση χολής και βγήκε με αναπηρία 90%
Κίνηση τώρα: Καραμπόλα 4 οχημάτων στον Κηφισό στο ύψος της Πειραιώς – Καθυστερήσεις προς τον Πειραιά
Στέφανος Κασσελάκης: «Η κοπέλα μου έφερε ένα…» – Τα ναρκωτικά, ο χωρισμός και ο Tyler McBeth
Χαλκιδική: Δελφίνια έκαναν εντυπωσιακές φιγούρες δίπλα σε μια βάρκα στη νέα Σκιώνη [βίντεο]