Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τη Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, είναι ότι η νόσος έχει τις ρίζες της στην παιδική και την εφηβική ηλικία. «Οταν δηλαδή έρχεται σ’ εμένα ενήλικος, ζει πολλά χρόνια με τη νόσο», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους γονείς, εξηγεί ότι, όταν πλέον το άτομο χάσει εμφανώς πολύ βάρος, δεν βρίσκεται στην αρχή της νόσου, αλλά η ασθένεια έχει ήδη εξελιχθεί.
«Η νευρική ανορεξία φαίνεται πως επηρεάζει συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Σιτίζοντας υπό παρακολούθηση τον ασθενή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλό του. Η απλή ψυχοθεραπεία δεν βοηθά την επανεκκίνηση του εγκεφάλου. Αντίθετα, λειτουργεί ως ασπιρίνη σε έναν καρκίνο που χρειάζεται ισχυρή δόση χημειοθεραπείας. Είναι λάθος στην Ελλάδα να θεωρούμε ότι η νευρική ανορεξία είναι μόνο ψυχολογική νόσος και να υποτιμούμε τόσο το βιολογικό κομμάτι», λέει η κ. Τσιάκα.
Στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών πριν από τέσσερα χρόνια, όσοι απευθύνονταν έπασχαν από βουλιμία, ενώ πλέον τα περισσότερα περιστατικά είναι άνθρωποι με νευρική ανορεξία. Αυτό και μόνο δείχνει την αύξηση της νευρικής ανορεξίας, η οποία σχετίζεται και με τον υποσιτισμό, σύμφωνα με την κ. Τσιάκα.
«Περνάμε μια υποσιτιστική κρίση στην Ελλάδα. Τα παιδιά μπορεί να τρώνε πρόχειρο φαγητό λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε ποιοτικές τροφές και να γίνονται παχύσαρκα, κάτι που στη συνέχεια μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε νευρική ανορεξία, κατά τη διάρκεια της εφηβείας».
Το παν, σύμφωνα με την κ. Τσιάκα, είναι οι γονείς να δουν τα ύποπτα σημάδια, που στην αρχή δεν είναι απώλεια βάρους αλλά αλλαγές στη συμπεριφορά. «Οταν δεις ότι το παιδί σου έχει μια μόνιμη ενασχόληση με το φαγητό, όταν προσπαθεί να αλλάξει το σώμα του για να πετύχει κάτι, τότε πρέπει να χτυπήσει κουδουνάκι. Δεν μπορεί ο γονέας να αποδίδει τέτοιες συμπεριφορές στην εφηβεία. Στην εφηβεία έχεις τάση αυτονομίας για άλλα θέματα, δεν ξεσπά η εφηβεία στην τροφή, είναι λάθος», λέει.
«Το 2016 ζήτησαν τη βοήθειά μας 450 άνθρωποι»
Για το έργο της ΜΚΟ, καθώς και για τη μάστιγα της νευρικής ανορεξίας, μίλησαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής γιατροί και υπάλληλοι της «Ανάσα». Η Κωνσταντίνα Καρανικολού, που προσφέρει υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης, αποκάλυψε σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που περνούν το κατώφλι του κέντρου: «Κατά το έτος 2016 ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Κέντρο Ημέρας “Ανάσα” απευθύνθηκαν και στηρίχτηκαν 450 άνθρωποι. Ως προς το πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας “Ανάσα” και ό,τι αυτό ορίζει, η θεραπεία που παρέχουμε είναι κατά βάση ψυχοθεραπεία, ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, επιπλέον ιατρική παρακολούθηση από παθολόγο αλλά και διαιτολογική από διατροφολόγο. Οι ωφελούμενοι πρέπει να προσέρχονται σε τακτικά ραντεβού στο Κέντρο μας, σε εβδομαδιαία βάση ή ανά 15νθήμερο σε ατομικές συναντήσεις αλλά και ομαδικές κατά καιρούς. Προκειμένου να κλείσει ραντεβού ο άνθρωπος που πιστεύει ότι πάσχει από διαταραχή διατροφής και να ακολουθήσει θεραπεία δεν έχει παρά να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο του Κέντρου ο ίδιος, στην περίπτωση που είναι ενήλικος. Θα συμπληρώσει μαζί μου ένα ερωτηματολόγιο τηλεφωνικά, το οποίο κρίνεται στην κλινική ομάδα του Κέντρου μας και βάσει αυτού επικοινωνώ μαζί του για το διαγνωστικό ραντεβού. Να διευκρινίσω επιπλέον ότι οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν – χωρίς οικονομική επιβάρυνση».
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Με τη σειρά της η Ιωάννα Χατζητζάνου, ψυχολόγος – οικογενειακή θεραπεύτρια, αναφέρει για τις ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στις διατροφικές διαταραχές: «Η ανορεξία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, συνήθως μεταξύ 15 και 19 ετών. Στην πρώιμη ενηλικίωση ξεκινά συχνά η εκδήλωση της βουλιμικής διαταραχής, ενώ στη διαταραχή κρίσεων επεισοδιακής υπερφαγίας συναντούμε και πιο όψιμη έναρξη. Αν και οι περιπτώσεις στον ανδρικό πληθυσμό αυξάνονται, η πλειονότητα των ατόμων που νοσούν είναι γένους θηλυκού».
Οσον αφορά στο χρόνο που διαρκεί η θεραπεία, η Μαρία Κούντζα, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη της «Ανάσα», δηλώνει: «Κατ’ αρχάς, είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη ψυχιατρική εκτίμηση του ατόμου που αναζητά τη βοήθειά μας. Με βάση αυτήν την εκτίμηση, διαμορφώνεται το θεραπευτικό πλάνο, το οποίο φροντίζουμε να είναι εξατομικευμένο, όσο το δυνατόν δηλαδή πιο κοντά στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Ο βασικός πυρήνας της θεραπείας είναι η ψυχιατρική παρακολούθηση ή/και η ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, η θεραπεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία της πολυκλαδικής του ομάδας, στην οποία πολύτιμη συμμετοχή, σε συνεργασία με τους ειδικούς ψυχιάτρους και ψυχολόγους, έχουν και ένας παθολόγος, που αναλαμβάνει τη φροντίδα των πιθανών σωματικών επιπλοκών, καθώς και μία διατροφολόγος. Η γνώση και η εμπειρία μας λένε ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος, τόσο από τους θεραπευτές όσο και από τους θεραπευομένους, στη θεραπευτική διαδικασία για να αποδώσει αυτή καρπούς. Το minimum χρονικό διάστημα που συνήθως διαρκούν οι θεραπείες είναι το έτος».
«Μήπως η Ριάνα λανσάρει ως τάση μόδας το πάχος της;»
Ακόμη και γυναίκες που προκαλούν θαυμασμό για την ομορφιά τους και τα κορμιά τους έχουν υποστεί bullying γιατί δεν εκπροσωπούν το εξαιρετικά αδυνατισμένο σώμα που αποτελεί επιταγή της βιομηχανίας της μόδας και θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό, με αποτέλεσμα να «ρίχνει» στην παγίδα της νευρικής ανορεξίας πολλές γυναίκες αλλά και άντρες.
Το φαινόμενο του «body shaming», τα κακεντρεχή δηλαδή σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα θύματα να έχουν πέσει επώνυμες, όπως η Ριάνα, η Χάλι Μπέρι, η Τάιρα Μπανκς, η Κιμ Καρντάσιαν, η Κέιτι Πέρι, η Lady Gaga, η Μαράια Κάρεϊ, η Λένα Ντάνχαμ.
Η ντίβα των Μπαρμπέιντος, η αγαπημένη τραγουδίστρια Ριάνα, έπεσε θύμα σκανδαλοθηρικών σχολίων για το σώμα της, όταν ένας Αμερικανός χρονικογράφος ανέφερε σε άρθρο του: «Μήπως η Ριάνα λανσάρει ως τάση μόδας το πάχος της;». «Ενας κόσμος γυναικών με σουλούπι παγιδευμένου αερόπλοιου μέσα σε ολόσωμο μαγιό θα είναι ίσως ο ορίζοντάς μας τώρα που η Ριάνα περιφέρεται μοιάζοντας σαν να φορά στολή του σούμο».
Η γνωστή τραγουδίστρια «αγρίεψε» και συντάχθηκε με τη Χάλι Μπέρι, την Τάιρα Μπανκς και τη Λένα Ντάνχαμ, επίσης θύματα του body shaming.
Οταν η Χάλι Μπέρι είχε εμφανιστεί με φουσκωμένη κοιλιά σε φιλανθρωπικό γκαλά, φώναζαν όλοι ότι είναι έγκυος. «Ενα κορίτσι δεν δικαιούται να φάει μπριζόλα με πατάτες τηγανητές;», αντέδρασε η ηθοποιός. Η γνωστή δήλωση της Τάιρα Μπανκς σε παρόμοια περίπτωση δείχνει πώς νιώθουν όλες οι επώνυμες που δέχονται επικριτικά σχόλια εάν αυξηθεί το βάρος τους: «Σε όλους εσάς που αυτό δεν αρέσει και έχετε να πείτε κάτι για εμένα ή για γυναίκες που έχουν τις ίδιες αναλογίες με τις δικές μου, σας λέω: Φιλήστε τα παχουλά οπίσθιά μου».
Η Κιμ Καρντάσιαν βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο χρηστών του Διαδικτύου αλλά και των media, που στήνουν «πάρτι» για τα κιλά της. Μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, είχε πέσει θύμα body shaming, ωστόσο φρόντισε να απαντήσει όπως έπρεπε στους επικριτές της: «Oποια γυναίκα έχει κάνει μωρό ξέρει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να χάσει κιλά… Το σώμα σου αλλάζει τελείως! Ντροπή σας που με κοροϊδεύατε όταν ήμουν έγκυος και συνεχίζετε να το κάνετε και τώρα που προσπαθώ να χάσω βάρος. Δεν είμαι τέλεια, αλλά δεν θα ανταποκριθώ ποτέ στα skinny πρότυπά σας».
Το ότι «λατρεύει» τις καμπύλες της έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η Κέιτι Πέρι, η οποία επίσης συχνά λαμβάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα της! Ωστόσο, όπως και η Κιμ Καρντάσιαν, έτσι και η Κέιτι Πέρι αισθάνεται καλά με το σώμα της, γι’ αυτό και δηλώνει ότι δεν θα προβεί ποτέ σε κάποια εξαντλητική δίαιτα.
«Aκουσα ότι το σώμα μου έχει γίνει θέμα συζήτησης, γι’ αυτό και ήθελα να πω ότι εγώ είμαι περήφανη για το σώμα μου και το ίδιο περήφανοι θα έπρεπε να είστε κι εσείς για τα δικά σας… Να είστε ο εαυτός σας», έχει δηλώσει η Lady Gaga, γνωστή επίσης για τις συχνές αυξομειώσεις στο βάρος της, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν απασχολεί την ίδια όσο απασχολεί τα media!
Διαβάστε επίσης:
Φάκελος «Ε.Τ.»: Επώνυμες Ελληνίδες μιλούν για τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας
Μαρία – Νίκη Γεωργαντά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής