Στην Ισπανία γίνονται περίπου 110.000 κύκλοι εξωσωματικής θεραπείας ετησίως, έναντι 95.000 στη Ρωσία και 90.500 στη Γαλλία. Σχετική πανευρωπαϊκή έκθεση παρουσίασε ο δρ. Κάρλος Κάλχαζ-Χόρχε εκ μέρους της ESHRE.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
– Οι κλινικές γονιμότητας στην Ευρώπη συνεχίζουν να προτιμούν την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίων ή ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπερματοζωαρίου (Intra Cytoplasmic Sperm Injection – ICSI) έναντι της κλασσικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF – In Vitro Fertilization), με αναλογία δύο προς ένα, μια τάση που είναι ορατή πλέον παγκοσμίως.
– Όμως τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα στην IVF (34,6%) από ό,τι στην ICSI (33,1%). Η τελευταία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ειδική θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα σε περίπτωση προβλημάτων στο σπέρμα, όμως σήμερα πια χρησιμοποιείται ευρύτερα.
– Τα ποσοστά εγκυμοσύνης έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (περίπου στο 35% για την IVF και στο 33% για την ICSI) και δεν εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση. Συνεχίζουν όμως να αυξάνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης από τη δωρεά ωαρίων (περίπου στο 50% σήμερα).
– Η επιτυχία στην κύηση είναι συστηματικά μεγαλύτερη, όταν η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ημέρα) από ό.τι νωρίτερα (την τρίτη ημέρα).
– Οι γεννήσεις διδύμων από εξωσωματική συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη (είναι πλέον γύρω στο 17%).