Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις επώνυμων γυναικών που αγωνίστηκαν και με δύναμη ψυχής, πόνο και επιμονή είδαν ξανά το φως, αφήνοντας πίσω τους τις κακές στιγμές του παρελθόντος. Μία από αυτές είναι η Ζέτα Δούκα. Η ηθοποιός ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανορεξίας και μετέπειτα της βουλιμίας, μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημά της και εδώ και δέκα χρόνια έχει δημιουργήσει τη ΜΚΟ, «Ανάσα», την πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα που έχει στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η ίδια, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, υποστήριξε: «Εχω προσωπική εμπειρία, έζησα κι εγώ τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας και της βουλιμίας. Ετσι, πριν από δέκα χρόνια, θέλησα να δημιουργήσω την “Ανάσα”. Το όραμά μου έγινε πραγματικότητα και δεν σταματώ να προσπαθώ γι’ αυτό.
Είμαι ευχαριστημένη που βλέπω το έργο μας να μεγαλώνει, να χαίρει εκτιμήσεως από την ιατρική κοινότητα και από τον κόσμο. Είμαι, όμως, ανήσυχη, γιατί δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα σύνορα της Αττικής. Θα ήθελα να δημιουργήσουμε περισσότερα Κέντρα Ημέρας για να ανταποκριθούμε και στον κόσμο της επαρχίας. Αυτό, φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης, όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε».
Οσον αφορά στις συμβουλές που δίνει για το πρόβλημα της ανορεξίας; «Δεν θα μιλήσω ως πάσχουσα, αλλά ως ένας άνθρωπος που παρακολουθεί άλλους ασθενείς. Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία είναι σοβαρές αρρώστιες, έχουν μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά υπάρχει θεραπεία. Δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία, οι ειδικοί ξέρουν πλέον πώς μπορούν να βοηθήσουν και να θεραπεύσουν.
Οπότε, μην κλείνετε τα μάτια στο οποιοδήποτε σύμπτωμα. Πόσω δε μάλλον, όταν είστε γονιός ενός ανήλικου παιδιού, είναι σημαντικό να βλέπουμε στα παιδιά μας ακόμα και τα δυσάρεστα», υποστηρίζει, προτρέποντας τον κόσμο να επισκεφθεί τη διαδικτυακή σελίδα www.anasa.com.gr ή να καλέσει στο τηλέφωνο 210 9212345.
Η Ζέτα Δούκα δεν είναι η μόνη που έχει περάσει τον Γολγοθά της. Κι άλλες εγχώριες celebrities μίλησαν ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετώπισαν, θέλοντας να αφυπνίσουν το κοινό.
Το μοντέλο Μάρα Δαρμουσλή, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο παρελθόν, παραδέχτηκε ότι πέρασε από τη φάση της ανορεξίας αλλά και της βουλιμίας δίνοντας μεγάλη μάχη για να τις ξεπεράσει. «Βρέθηκα ξαφνικά μαζί με άλλες 85 κοπέλες από ολόκληρο τον κόσμο και η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη», είχε υποστηρίξει.
Αποχαιρετήστε τη χρονιά… στα κιλά σας
«Ηταν τρελό αλλά μας ζύγιζαν τρεις φορές την ημέρα. Ισως για να μας κρατούν στην τσίτα. Μάζευα τα κομμάτια μου για να κάνω φωτογράφηση και μετά κατέρρεα. Οταν γύρισα, ήμουν 47 κιλά», είχε αποκαλύψει, συνεχίζοντας:
«Η μάστιγα αυτή έχει πολλά κεφάλια και μου γύρισε σε πολυετή βουλιμία. Κάτι που συνειδητοποίησα όταν πλέον είχαμε στήσει την “Ανάσα”. Επειδή δεν έκανα τους εμετούς που προειδοποιούν κάποιον ότι έχει κάποια διατροφική διαταραχή, δεν έδινα σημασία».
Χωρίς φόβο και η Ανδρεανή Τσάφου παραδέχτηκε δημόσια πως η νευρική ανορεξία παραλίγο να την οδηγήσει στο θάνατο. Με την επιμονή της βγήκε νικήτρια από τη μάχη με «τη νευρική ανορεξία και το θάνατο σε ηλικία μόλις 13 ετών», δήλωνε η ίδια χαρακτηριστικά.
«Ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου είμαι εγώ, γι’ αυτό κι έχω ανασφάλειες και συνεχώς θέλω να βελτιώνομαι σε όλα τα επίπεδα», είχε πει το όμορφο μοντέλο.
Την άσχημη αυτή εμπειρία έχει ζήσει και η Shaya, η οποία άρχισε να χάνει τα μαλλιά της εξαιτίας της νευρικής ανορεξίας.
«Οταν ήμουν δεκαοκτώ, πριν ακόμα δηλώσω συμμετοχή στο “Pop Stars”, είχα φτάσει σε σημείο να τρώω εκατό γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Παράλληλα έκανα πολλές ώρες γυμναστική, τρώγοντας ουσιαστικά τίποτα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νιώθω αδύναμη, να μου πέσουν τα μαλλιά και να φτάσω στα όρια της νευρικής ανορεξίας.
Τελικά, το μόνο που κατάφερα ήταν να καταστρέψω τον οργανισμό μου, ενώ τώρα, τρώγοντας υγιεινά και σωστά, χωρίς να στερούμαι τίποτα, μπορώ να έχω το επιθυμητό βάρος», έχει αναφέρει η τραγουδίστρια.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι και αυτή της Τατιάνας Στεφανίδου, αφού η αγαπημένη του κοινού παρουσιάστρια δεν έχει διστάσει να πει στο παρελθόν: «Είχα πολλά θέματα από παιδί. Είχε φταίξει ο χορός και η σχέση με τη μάνα μου. Είχα πλάσει και την εικόνα της τελειότητας στο μυαλό μου, συν ο χορός, που πρέπει να είσαι σκελετός, με οδήγησαν σε διατροφικές διαταραχές». Η ίδια είχε πει ότι είχε φτάσει να ζυγίζει 48 κιλά με ύψος 1,72
Βullying στα… παραπανίσια κιλά
Υπάρχουν και οι προσωπικές ιστορίες γυναικών που δεν αφορούν στη νευρική ανορεξία αλλά στον εκφοβισμό που υπέστησαν λόγω κάποιων παραπανίσιων κιλών που τύχαινε να είχαν. Η δημοσιογράφος Αντιγόνη Πάντα – Χαρβά, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, υποστήριξε: «Είναι τρομερά άσχημο κάθε φορά να έρχεται στην επιφάνεια αυτό το θέμα έπειτα από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν. Ισχύει και για τις γυναίκες με τα παραπανίσια κιλά αλλά και για τις γυναίκες με τα λιγότερα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτή, δυστυχώς, είναι η κατάληξη.
Πριν από αυτά μπορεί να έχουν υπάρξει πάρα πολλά χρόνια αγωνίας ενός ανθρώπου, πάλης με φάρμακα, με θεραπείες. Γιατί πρέπει να φτάνουμε στην κατάληξη για να ταρακουνιόμαστε; Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω και αν ταρακουνιόμαστε επί της ουσίας. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι μπορεί να είναι και επιφανειακό όλο αυτό γιατί συνηθίζουμε τη δεύτερη μέρα να το ξεχνάμε».
Μιλώντας, μάλιστα, για τη δική της περίπτωση, αναφέρει: «Στο σχολείο από μικρή με κορόιδευαν για τα μάγουλά μου, μου πήρε χρόνια για να μπορέσω να πω ότι δεν με αφορούν αυτοί οι άνθρωποι που τα λένε. Θυμάμαι στιγμές στο σχολείο όπου κρυβόμουν στις κερκίδες και καθόμουν στην άκρη μακριά γιατί ντρεπόμουν ότι κάποιος θα μου πει κάτι για τα μάγουλά μου… Το bullying για τα κιλά μου το δέχτηκα ακόμα και όταν ήμουν 70 κιλά σε ηλικία 17 ετών. Μέχρι τα 20 μου ήμουν 80 και μετά πήρα τα παραπανίσια κιλά. Υπήρξαν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι με έκαναν και τα πήρα, όπως μια ερωτική απογοήτευση, και άλλοι που δεν θέλω να αναφέρω. Μου έσκασαν όλα μαζί και η παρηγοριά μου ήταν το φαγητό. Είμαι καλά με τον εαυτό μου σε γενικές γραμμές».
Η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, επίσης, μίλησε για το κεφάλαιο του bullying στον «Ε.Τ.» της Κυριακής λέγοντας τα εξής: «Πολλές φορές μπερδεύουμε την αναίδεια και το μη σεβασμό με τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Η ανορεξία είναι μια αρρώστια η οποία ξεκινά εγκεφαλικά, δεν είναι τυχαίο πια που παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους συνήθως νέα κορίτσια. Είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι τόσο δυνατοί έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα σχόλια να τα παίρνουν και να τα κλειδώνουν μέσα τους και να οδηγούνται εκεί». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πλέον δεν με αγγίζει κανένας άνθρωπος που κάνει τέτοια σχόλια. Θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι άνθρωποι να γίνουν πιο πολιτισμένοι πάνω σε αυτά τα θέματα».
Ο δεκαετής «Γολγοθάς» της Νανάς
Η μάχη με τη νευρική ανορεξία και ο «Γολγοθάς» ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, περίπου το 2007, όπου η Νανά άρχισε να αδυνατίζει επικίνδυνα αλλά δεν παραδεχόταν σε κανέναν, ούτε στον ίδιο της τον εαυτό, το πρόβλημα που είχε.
Οι συνάδελφοί της στον «Πρωινό Καφέ» έβρισκαν φαγητό πεταμένο στις τουαλέτες των στούντιο, ενώ η ίδια ισχυριζόταν ότι ήταν υγιέστατη και έτρωγε κανονικά…
Γύρισε την πλάτη σε όσους την πίεζαν να παραδεχτεί ότι η υγεία της ήταν σε κρίσιμο σημείο. Η κατάστασή της δυσκόλεψε, η Νανά αδυνάτιζε όλο και πιο πολύ, αλλά εκείνη έδινε συνεντεύξεις λέγοντας ότι «τρώει και τρέχει συνέχεια να δοκιμάζει μαγαζιά και φαγητά», την ίδια ώρα που για να αποδείξει του λόγου το αληθές πόσταρε φωτογραφίες της στο facebook.
Η εικόνα της αρρώστιας γινόταν ολοένα πιο έντονη και η Τατιάνα Στεφανίδου, το 2012, έστησε ολόκληρη εκπομπή για το θέμα. Μάλιστα, έβγαλε τη Νανά σε τηλεφωνική συνέντευξη και της ανακοίνωσε ότι πήρε την πρωτοβουλία να προωθήσει την εισαγωγή της για νοσηλεία.
«Εχω αγριευτεί λίγο με όλα αυτά που γίνονται και που συμβαίνουν, αλλά εκτιμώ το ενδιαφέρον σου», είπε η Νανά στην παρουσιάστρια.
«Κι εγώ θέλω μια αφορμή για να βοηθηθώ, θέλω ένα ταρακούνημα», συμπλήρωσε, συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν και αποδεχόμενη να μπει σε γνωστή κλινική της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την κατάστασή της.
Ακολούθησαν δύσκολες στιγμές, το διαζύγιό της με τον Γιάννη Κωτσόπουλο και, τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, και ενώ δεν έχει καταφέρει να βγει από το σκοτεινό μονοπάτι της ανορεξίας, εισάγεται στην Εντατική του Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» με πολυοργανική ανεπάρκεια.
Τα χρόνια περνούσαν, η εικόνα της παρέμεινε ίδια με κάποιες αυξομειώσεις κιλών, μέχρι τον περασμένο Μάιο, που τα σοβαρά προβλήματα ξαναχτύπησαν την πόρτα της. Νοσηλεύτηκε στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», στη Νέα Ιωνία, με λοίμωξη του αναπνευστικού και η ίδια μοιραζόταν τις σκέψεις της με τους διαδικτυακούς της φίλους.
«Ο,τι χειρότερο, μα πάλι, πρέπει, είμαι σε πλήρη αδυναμία… Φρικτό και οδυνηρό… Ευχαριστώ για την αγάπη», είχε γράψει. Ενα μήνα, μόλις, μετά την εν λόγω περιπέτειά της, την Τρίτη 27 Ιουνίου, η Νανά έχασε τη μάχη με τη νευρική ανορεξία και βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στην Κυψέλη και τα μεγάλα γαλαζοπράσινα μάτια της έσβησαν για πάντα…
Είχε πει…
● «Εμεινα είκοσι ολόκληρες μέρες στην Εντατική με νεφροπάθεια. Κάθε φορά που μιλώ για ό,τι πέρασα νιώθω να το ζω ξανά. Ηταν κάτι τρομακτικό, έφτασα στο θάνατο»
● «Κουράστηκα, εξουθενώθηκα, εξαντλήθηκα. Νομίζω ότι έχω νευρική ανορεξία όλη τη ζωή μου. Δεν μπορώ δηλαδή να θυμηθώ πώς ήταν η ζωή μου πριν από τη νευρική ανορεξία… Θα είμαι πάντα η ανορεξική, η Μις Ανορεξία»
● «Αρχισα να περιορίζω τις ποσότητες του φαγητού που έτρωγα. Πάντα είχα εμμονή με τα κιλά μου και με τα κιλά όλου του κόσμου. Το έψαχνα με τις θερμίδες, τι παχαίνει και όλα αυτά. Στην αρχή έτρωγα γλυκό μία φορά την εβδομάδα, μετά μισό, μετά το μετάνιωνα αλλά όλα αυτά γυναικεία, χαριτωμένα. Από την εφηβεία είχα αρχίσει να αγχώνομαι. Ναι και η μαμά μου αγχωνόταν. Μου άρεσε που όταν ήμουν στο νοσοκομείο ασχολούνταν όλοι μαζί μου, που όλοι ενδιαφέρονταν για μένα»
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΤΖΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής