Αλλά το «λάθος» που έκανε ο γιος της δεν ήταν τόσο ασήμαντο… Το παιδί έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης, το λεγόμενο sextortion, που αυτή τη στιγμή αυξάνεται στην Αυστραλία.
«Έχει στείλει ακατάλληλο περιεχόμενο που ήταν γυμνός σε αυτή που νόμιζε ότι ήταν το κορίτσι του στο Instagram», εξηγεί η ανώνυμη μαμά στην ανάρτησή της στη σελίδα Inner West Mums. Το κορίτσι είπε ότι ήταν «φίλη ενός φίλου». «Ωστόσο, δεν ήταν και τώρα απειλούν να το στείλουν σε ολόκληρη τη λίστα φίλων του, εκτός αν τους πληρώσει», συνέχισε.
«Έχει φρικάρει που η ζωή του έχει καταστραφεί. Εμείς φυσικά δεν πρόκειται να πληρώσουμε, αλλά το έχει περάσει κανείς αυτό με το έφηβο παιδί του; Νιώθω άρρωστη και δεν ξέρω τι να κάνω».
Εκατοντάδες σχόλια διέρρευσαν δίνοντας συμβουλές στη μαμά, αλλά πολλοί τόνισαν επίσης πόσο υπέροχο ήταν που το παιδί της ένιωσε ότι μπορούσε να μιλήσει με τη μητέρα του για την άσχημη εμπειρία. «Συγχαρητήρια που είσαι γονιός, ο γιος σου νιώθει άνετα να ζητήσει βοήθεια », είπε ένας. «Το καημένο σου παιδί. Είναι τόσο καλό που ήρθε σε σένα αντί να υποφέρει σιωπηλά», έγραψε ένας άλλος. Μάλιστα, πολλοί ευχαρίστησαν τη μαμά που τους κοινοποίησε το θέμα, λέγοντας ότι τώρα θα μιλήσουν με τα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν να αποφύγουν τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον, μεταδίδει η New York Post.
Τι είναι το sextortion
Πρόκειται για μία απάτη που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και αυξάνεται στην Αυστραλία. Αυτός ο έφηβος είναι μόνο ένας από τους πολλούς Αυστραλούς που έχουν γίνει στόχος τους τελευταίους μήνες. Είναι μια μορφή εκβιασμού που κάποιος σας εξαπατάει ή σας εξαναγκάζει να στείλετε σεξουαλικές εικόνες του εαυτού σας και στη συνέχεια απειλεί να τις διανείμει εκτός εάν ικανοποιηθούν οικονομικές απαιτήσεις. Ο Επίτροπος eSafety της Αυστραλίας εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων εκβιασμού. Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων έχει «τριπλασιαστεί» το πρώτο τρίμηνο του 2023, με πάνω από 1.700 περιστατικά να έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε αντίθεση με τα 600 περιστατικά που αναφέρθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τα νεαρά αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα
Η Επίτροπος eSafety Julie Inman Grant είπε ότι το 90% όλων των αναφορών προέρχονταν από νεαρούς άνδρες, μεταξύ 18-24 να κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα. Τα έφηβα αγόρια είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς συνήθως νιώθουν ενοχές και ντροπή για τις πράξεις τους και φοβούνται την τιμωρία από τους γονείς τους, καθώς και τυχόν νομικές συνέπειες.
«Χιλιάδες Αυστραλοί έρχονται σε εμάς, καθώς εκβιαστές απειλούν να στείλουν τις σεξουαλικές τους εικόνες ή βίντεο τους στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους, αν δεν πληρώσουν», είπε. «Το κόστος είναι σημαντικό. Όχι μόνο πολλοί έχουν πληρώσει χιλιάδες δολάρια, αλλά αμέτρητοι έχουν υποστεί βαθιά κατάθλιψη».
Ο Grant πρόσθεσε επίσης ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν κυρίως το Instagram και το Snapchat ως μέσο επικοινωνίας.
«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους, ιδιαίτερα τους νέους άνδρες, να είναι πολύ επιφυλακτικοί με τους ελκυστικούς ξένους που τους πλησιάζουν και ζητούν αμέσως σεξουαλική επαφή. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι ένας ψεύτικος λογαριασμός που διαχειρίζεται το οργανωμένο έγκλημα, που θέλει να εκβιάσει αυτό το νεαρό άτομο μόλις μοιραστεί σεξουαλικό περιεχόμενο», είπε.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι και πως η γνώση και η επικοινωνία είναι το «κλειδί» για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.
Ακολουθούν μερικά από τα βήματα που προτείνει στους έφηβους για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς:
- Ορίστε τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων σε ιδιωτικούς.
- Μην στέλνετε βίντεο ή φωτογραφίες σε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει από κοντά
- Μην μοιράζεστε ποτέ οικείες φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού σας ή οποιουδήποτε άλλου – αναιρούν τον έλεγχο του τι θα συμβεί στη συνέχεια.
- Αγνοήστε τα μηνύματα από αγνώστους και να είστε επιφυλακτικοί με όποιον θέλει να μετακινήσει τη συνομιλία σε άλλη πλατφόρμα – αυτό είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι μιας ερωτικής απάτης.
Τι να κάνετε εάν γίνεται στόχος εκβιασμών
«Είναι ζωτικής σημασίας να μην εμπλακείτε ή να πληρώσετε, αντίθετα, να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης των απειλών και το προφίλ χρήστη και να καταγράψετε τη διεύθυνση URL του προφίλ. Στη συνέχεια, αναφέρετέ το στην πλατφόρμα προτού αποκλείσετε τον λογαριασμό» είπε η Julie Grant, που εργάζεται στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αυστραλίας. Πρόσθεσε ακόμη πως «σε περίπτωση όπου αυτές οι εικόνες ή βίντεο κοινοποιούνται, αναφέρετέ το στο eSafety.gov.au». «Οι συνεργάτες μας μπορούν να βοηθήσουν να αφαιρεθεί γρήγορα αυτό το περιεχόμενο».
Ειδήσεις σήμερα
Προκαλούν οι Τράπεζες: Δείτε τι έκαναν με τα επιτόκια
Γιάννης Φλωρινιώτης: Aπό το ορφανοτροφείο στα λαμέ