Οι φωτογραφίες αυτές μας τις ζώνες σύννεφων του γιγάντιου πλανήτη, τη γνωστή μεγάλη ερυθρά κηλίδα του και ακόμη και μερικούς από τους δακτυλίους του.
Στις εικόνες φαίνονται και κάποιοι δορυφόροι, μεταξύ αυτών και η Ευρώπη, ένας από τους λίγους «υποψήφιους» πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής, καθώς εκτιμάται πως κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της βρίσκεται ένας ωκεανός.
Even more Webb test data and images — like this bonus shot of Asteroid 6481 Tenzing — are now available, and this is just the beginning of Webb’s data. It’s true what they say: The data start coming and they don’t stop coming…https://t.co/73gI64CCwM pic.twitter.com/3U81zVtG8p
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) July 14, 2022
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
These images are designed for engineering purposes, so they aren’t processed in the same way as our first images this week. Like some earlier calibration images, these are processed to emphasize certain features. pic.twitter.com/t1tSXyscrM
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) July 14, 2022
Σιμόπουλος στον «Ε.Τ.» για τις εικόνες του James Webb: Μείναμε με το στόμα ανοικτό! – Υπάρχει τεράστια πληροφορία από πίσω
«Μιλάμε για φωτογραφίες και πληροφορίες που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τη ροή της επιστημονικής έρευνας τα επόμενα χρόνια». Αυτό αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, από τους πιο έμπειρους αστροφυσικούς και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, για τις εντυπωσιακές εικόνες που έδωσε στο φως η NASA από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
«Πενήντα χρόνια ασχολούμαι με αυτό το θέμα και τέτοιο πράγμα δεν έχω δει. Μιλάμε τώρα για τη γέννηση, την εξέλιξη και την ιστορία του σύμπαντος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
Μάλιστα, αφού σημειώνει «περιμέναμε φωτογραφίες οι οποίες πραγματικά θα μας εντυπωσίαζαν, αλλά με αυτό που είδαμε μείναμε με το στόμα ανοικτό!», εξηγεί ότι δεν πρόκειται για απλές φωτογραφίες. «Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι απλώς φωτογραφίες, υπάρχει τεράστια πληροφορία από πίσω. Και με αυτόν τον τρόπο κανείς μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα όχι μόνο για να φτάσουμε στα όρια του σύμπαντος, αλλά και για το πώς εξελίσσεται η ζωή του σύμπαντος τα προηγούμενα περίπου 14 δισ. χρόνια, καθώς επίσης άλλα πράγματα, όπως η γέννηση και ο θάνατος των άστρων».
Το Σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια μέσα από το τηλεσκόπιο James Webb
Παγκόσμιο δέος προκαλούν οι πρώτες εικόνες που δημοσίευσε η NASA και ρίχνουν μια ματιά σχεδόν στις απαρχές του Σύμπαντος. Πρόκειται για «την αυγή μιας νέας εποχής στην αστρονομία», «ένα νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία» σημείωσαν οι ειδικοί με καταφανή ενθουσιασμό. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο απαθανάτισε πέντε κοσμικά αντικείμενα -που εντυπωσιάζουν ακόμη και τον πιο ανίδεο- τα οποία θα αποτελέσουν τις βασικές θεματικές που θα εξερευνήσει το υπερ-τηλεσκόπιο και θα απασχολήσουν τους επιστήμονες.
Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες και τα φαντασμαγορικά δεδομένα δημοσιεύτηκαν χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA στο Μέριλαντ. Νωρίτερα, ο Αμερικανός προεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψε την πιο λεπτομερή φωτογραφία του πρώιμου διαστήματος, μια λαμπερή εικόνα με το σμήνος παραμορφωμένων κόκκινων ειδώλων γαλαξίων, γνωστό ως SMACS 0723, όπως ήταν πριν από 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια μετά τη «Μεγάλη Εκρηξη» που γέννησε το Σύμπαν. Ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον, δήλωσε ότι η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όσο το μήκος ενός χεριού.
Το «πακέτο» φωτογραφιών αντιπροσωπεύει το πρώτο κύμα έγχρωμων επιστημονικών εικόνων και φασμάτων που έχει συγκεντρώσει το παρατηρητήριο και την επίσημη έναρξη των γενικών επιστημονικών εργασιών του Webb. Η λίστα των θεμάτων που θα απασχολήσει τους αστροφυσικούς περιλαμβάνει τα εξής:
–Νεφέλωμα της Τροπίδας: Μια περιοχή όπου νέα άστρα γεννιούνται μέσα από κοσμικά σύννεφα αερίου και σκόνης. Κάθε λευκή κουκίδα είναι ένα νέο αστέρι που μόλις άρχισε να λάμπει.
–Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα: Είναι ένα «πλανητικό» νεφέλωμα (αν και δεν έχει καμία σχέση με πλανήτες), ένα γιγάντιο νέφος αερίου και σκόνης που εκτοξεύεται στο Διάστημα από ένα ετοιμοθάνατο άστρο στο κέντρο.
–Κουαντέτο του Στεφάν: Πρόκειται για τη σύγκρουση πέντε γαλαξιών, ένα «κοσμικό χορό», όπως χαρακτηρίστηκε.
–WASP-96 b: Είναι ένας γιγάντιος πλανήτης έξω από το ηλιακό μας σύστημα, που αποτελείται κυρίως από αέριο. Ο πλανήτης, που βρίσκεται σχεδόν 1.150 έτη φωτός από τη Γη, περιφέρεται γύρω από το αστέρι του κάθε 3,4 ημέρες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τα δεδομένα από άλλα τηλεσκόπια και εκείνα από το Webb θα είναι σε θέση να εντοπίσουν υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του.
–SMACS 0723: Η εικόνα του πρώιμου διαστήματος πριν από 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το James Webb βρίσκεται, να σημειώσουμε, σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τον πλανήτη μας και τον Ηλιο. Από αυτήν τη σταθερή θέση θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σύμπαν. Εχει αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσει για τα επόμενα 20 χρόνια. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια. Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους, που λένε ότι το αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.
Ειδήσεις σήμερα
Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Ξεκινά σήμερα – Οι ελληνικές συμμετοχές και το τηλεοπτικό πρόγραμμα