Η νέα επένδυση, η οποία ενισχύει την εικόνα της χώρας ως περιφερειακού κόμβου για την παροχή υπηρεσιών Cloud, ανακοινώθηκε χθες από την πρόεδρο της Google Cloud International, Αντερ Φοξ Μάρτιν και την πρόεδρο της Google ΝΑ Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κ. Αντερ Φοξ Μάρτιν αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι η επένδυση μπορεί να αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2030 και να υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων των 19.400 θέσεων εργασίας κατά το ίδιο διάστημα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια».
Την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τόνισε από την πλευρά της η κ. Αντωνάκου, η οποία έκανε λόγο για «νέα σελίδα παρουσίας της Google στην Ελλάδα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η νέα μεγάλη επένδυση συνιστά επιβεβαίωση ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή πορεία στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού των υποδομών και της επιχειρηματικότητας, με βάση τις επιταγές του 21ου αιώνα, παρά το έλλειμμα ψηφιοποίησης που παρατηρούνταν μέχρι πριν από τρία χρόνια και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία από το 2020.
Υψηλό 20ετίας
Η επένδυση της Google έρχεται μάλιστα στον απόηχο του υψηλού 20ετίας που καταγράφηκε πέρυσι όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πέραν του επενδυτικού αποτυπώματος εκτιμάται πως έχει και μία στρατηγική διάσταση, καθώς η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως επενδυτικός προορισμός για την ανάπτυξη υποδομών και την προσφορά υπηρεσιών από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών Cloud παγκοσμίως, τη Microsoft, την Amazon Web Services και πλέον τη Google. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πληροφορικής της Deutsche Telekom, τις στρατηγικές κινήσεις της Microsoft, της Cisco, της Amazon σε data centers, σε υποδομές Cloud, αλλά και εταιρίες όπως η Digital Realty που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Οπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, οι επενδύσεις αυτές πέραν της αύξησης του εθνικού πλούτου και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλουν και σε μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας.
Αυτό επισήμανε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέδειξε και τη συμβολή τους στην κινητοποίηση και τον εκσυγχρονισμό συνολικά της επιχειρηματικής δράσης, αλλά και στην ταυτόχρονη αναβάθμιση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων.
Εφαλτήριο προόδου
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν επίσης ότι τέτοιες επενδύσεις συνεισφέρουν ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί και έναν από τους πυλώνες του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας» και να επισημαίνει το όραμά του για ένα μεγάλο ψηφιακό, με βασικό πυλώνα το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».
οπως είπε, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό «πάνω από 10 δισεκατομμύρια πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, μέχρι τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες».
Συνεργασία
Ο δρόμος προς τη νέα μεγάλη επένδυση πέρασε πάντως μέσα και από τη στενή συνεργασία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Matt Brittin. Σε συνάντηση μάλιστα τον περασμένο Μάιο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είχαν συζητήσει την προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας και τα σχέδια της εταιρίας για την κατασκευή του καλωδίου μεταφοράς δεδομένων «Blue», το οποίο θα συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ και θα εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, ανάγκες και των υπηρεσιών Cloud.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε και ευρύτερο μήνυμα αισιοδοξίας για την αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας «που παραμένει σταθερά ανοδική, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον», σημειώνοντας μία σειρά από αισιόδοξα δεδομένα που κρύβονται πίσω από τις πραγματικές δυσκολίες της συγκυρίας: Το ρυθμό ενίσχυσης του ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την έκρηξη των επενδύσεων και το ρεκόρ των εθνικών εξαγωγών, τη μείωση ανεργίας και την επιλογή επιστροφής στη χώρα από νέους που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.
Απαραίτητο εργαλείο
Παράλληλα, επισήμανε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αφού τόνισε ότι το ψηφιακό κράτος παρέχει ήδη στους Ελληνες πολίτες μια δέσμη 1.500 υπηρεσιών μέσα από το gov.gr, πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μία σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται με εκρηκτικό κοινωνικό και οικονομικό απόηχο, καθώς μεταφράζεται σε λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία».
Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε πέραν της δημιουργίας Cloud Region, την απόφαση της Google για τα δύο Κέντρα Αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και τη διάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια ανοιχτή πρόσκληση για νέες καινοτόμες και περιβαλλοντικά βιώσιμες δράσεις σε κρίσιμους τομείς για την εθνική οικονομία όπως ο οικολογικός τουρισμός.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας – SOS Μαρουσάκη για καιρικά σκαμπανεβάσματα