Το ANDI είναι ένα «θερμικό μανεκέν» που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο ανθρώπινο σώμα.
Το πρωτοποριακό αυτό ρομπότ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και διαθέτει 35 ξεχωριστά ελεγχόμενες επιφάνειες, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες θερμοκρασίας και ροής θερμότητας και πόρους που παράγουν ιδρώτα.
«Το ANDI παράγει θερμότητα, τρέμει από το κρύο, περπατά και αναπνέει», δήλωσε ο Κόνραντ Ρικατσέφσκι, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής της Ύλης, Μεταφορών και Ενέργειας.
Η Τζένι Βάνος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αειφορίας, και η Αριάν Μίντελ, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, συνεργάζονται με τον Ρικατσέφσκι για να αναλύσουν τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στο ανθρώπινο σώμα.
«Δεν μπορείς να εκθέσεις τους ανθρώπους σε επικίνδυνες καταστάσεις ακραίας ζέστης για να δεις τι θα συμβεί», δήλωσε η Βάνος. «Γνωρίζουμε όμως περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη ζέστη και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τι συνέβη. Το ANDI μπορεί να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε αυτό».
Οι ερευνητές ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπινους μηχανισμούς εφίδρωσης συνδυάζοντας το ANDI με το MaRTy, το βιομετεωρολογικό ρομπότ θερμότητας του ASU.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
«Το MaRTy μπορεί να μας πει πώς το δομημένο περιβάλλον τροποποιεί την ποσότητα θερμότητας που προσπίπτει στο σώμα, αλλά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος. Το ANDI μπορεί να μας πει πώς μπορεί να αντιδράσει το σώμα», δήλωσε η Μίντελ.
«Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικούς Δείκτες Μάζας Σώματος, διαφορετικές ηλικίες και κλινικές καταστάσεις στο ANDI», δήλωσε ο Άνκιτ Τζόσι, ερευνητής του ASU και επικεφαλής χειριστής του ANDI.
Η ομάδα πιστεύει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το ANDI και οι γνώσεις που αποκτώνται με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ρούχων με ψύξη και τεχνολογίες για την αποφυγή θερμοπληξίας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τι διαφορές θα δουν στα ΑΤΜ 1,8 εκατ. συνταξιούχοι [πίνακες]
Πανελλήνιες 2023: Tα θέματα που «έπεσαν» σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία