«Η προσαρμογή δεν είναι δεδομένη και πρέπει να βασιστεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία ανθρώπων και επιχειρήσεων, ώστε οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα εργαλεία που δημιουργούν να αποτελέσουν ευκαιρία για τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης αξίας», αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την Tεχνητή Nοημοσύνη σε σχετικό Οδηγό που κατήρτισε.
Οφέλη
Στο πλαίσιο αυτού, επισημαίνονται και άλλα οφέλη από την επιλογή των λύσεων Tεχνητής Nοημοσύνης. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής: 17% υψηλότερα περιθώρια κέρδους, 12% εξοικονόμηση καυσίμων, 10% επιτάχυνση της διάθεσης προϊόντων στην αγορά, αύξηση μεριδίου αγοράς, βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και αναβαθμισμένη παραγωγικότητα εργαζομένων.
Ωστόσο, σημειώνεται, επίσης, πως είναι 50% οι πιθανότητες εγκατάλειψης προσπαθειών υιοθέτησης Tεχνητής Nοημοσύνης εντός τριετίας, λόγω: κόστους και πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, έλλειψης κατάλληλων δεξιοτήτων και χαμηλής προϋπάρχουσας ψηφιακής και τεχνολογικής ωριμότητας της επιχείρησης.
Τα 5 κλειδιά
Γι’ αυτό και προσδιορίζονται οι εξής πέντε προϋποθέσεις επιτυχίας για την εισαγωγή λύσεων Tεχνητής Nοημοσύνης:
1 Στρατηγική στόχευση: Αφορά στον προσδιορισμό πεδίων εφαρμογής λύσεων Tεχνητής Nοημοσύνης και επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
2 Στρατηγικός σχεδιασμός: Περιλαμβάνει την ανάληψη από την επιχείρηση των παρακάτω πρωτοβουλιών:
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
* Αξιολόγηση υφιστάμενων δυνατοτήτων υιοθέτησης λύσεων Tεχνητής Nοημοσύνης
* Εκτίμηση άμεσου και έμμεσου κόστους τεχνολογικών επενδύσεων.
* Καθορισμός αναγκών σε δεξιότητες και τεχνογνωσία.
* Ανάπτυξη δυνατοτήτων πειραματισμού και δοκιμών.
* Προσδιορισμός προκλήσεων υλοποίησης.
* Επιλογή μεθόδου υλοποίησης και δεικτών αξιολόγησης των αποτελεσμάτων
3 Δεδομένα: Σχετίζεται με την ανάπτυξη δυνατοτήτων για την ασφαλή, αξιόπιστη, συνεπή και αυτοματοποιημένη συλλογή, ενοποίηση και διακυβέρνηση του συνόλου των δεδομένων της επιχείρησης (οργανωμένων και μη) για την κατάλληλη υποστήριξη των λειτουργιών της Tεχνητής Nοημοσύνης.
4 Πρακτική εφαρμογή: Πρόκειται για το σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση δράσεων στα πεδία όπου υπάρχουν εύχρηστες λύσεις Tεχνητής Nοημοσύνης, συμβατές με τις τεχνολογικές δυνατότητες της επιχείρησης, και με γρήγορη, θετική και μετρήσιμη επίδραση. Η πρακτική εφαρμογή αφορά επίσης στη διαμόρφωση πλαισίου διακυβέρνησης εφαρμογών Tεχνητής Nοημοσύνης, με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες.
5 Ανθρώπινο δυναμικό: Περιλαμβάνει την κατάρτιση σχεδίου εξατομικευμένης ενημέρωσης και κατάρτισης εργαζομένων που θα επηρεαστούν από την Tεχνητή Nοημοσύνη ή θα την εφαρμόσουν.