Άρθρο του BBC μιλά για τις λεγόμενες «συσκευές- βαμπίρ» που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και που εξακολουθούν να απορροφούν ενέργεια, ακόμα και όταν τις έχουμε απενεργοποιήσει. Συνήθως, πρόκειται για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που τείνουμε να αφήνουμε στην πρίζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι πιο κοινές «συσκευές – βαμπίρ» που θα συναντήσουμε είναι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι οθόνες, τα φαξ, οι εκτυπωτές, τα δορυφορικά και καλωδιακά κουτιά, τα στερεοφωνικά, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και οι φορτιστές τηλεφώνων και ταμπλετών. Οι λυχνίες LED τείνουν να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές από τις τηλεοράσεις LCD ή Plasma.
Όπως εξηγεί η British Gas, οποιαδήποτε συσκευή με εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος είναι πιθανό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όσο νομίζουμε, ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένη. Το ίδιο και οι συσκευές που χρησιμοποιούν τηλεχειριστήριο, καθώς είναι πάντα ενεργοποιημένες. Οτιδήποτε έχει οθόνη, όπως το ρολόι στο φούρνο μικροκυμάτων, επίσης καταναλώνει ενέργεια.
Οι συσκευές αυτές έχουν μικρούς μετασχηματιστές στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μικρές ποσότητες ενέργειας όσο είναι συνδεδεμένες σε πρίζα.
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια
Ο ειδικός της British Gas σε θέματα ενέργειας, Μαρκ Ρόμπσον, προτείνει την χρήση ενός καλώδιου προέκτασης, το οποίο να μπορεί να απενεργοποιείται τη νύχτα.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
«Υπάρχουν έξυπνες πρίζες που μπορείτε να αγοράσετε και οι οποίες σας επιτρέπουν να ελέγχετε ότι όλα είναι απενεργοποιημένα», τονίζει.
«Δοκιμάστε να αποσυνδέετε τις συσκευές από το δίκτυο και όχι να τις θέτετε σε κατάσταση αναμονής, καθώς ακόμη και το φως αναμονής σε μια τηλεόραση αντλεί ηλεκτρισμό. Προσπαθήστε να μην υπερφορτίζετε άσκοπα το κινητό σας τηλέφωνο και τον φορητό σας υπολογιστή. Μόλις η συσκευή σας φορτιστεί, θα πρέπει να την βγάζετε από την πρίζα. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα παρατείνει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ένας έξυπνος μετρητής μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας», εξηγεί ο Ρόμπσον.
Ειδήσεις σήμερα
Ντόμινο τρόμου στην Μολδαβία – Σύννεφα πολέμου καλύπτουν την Υπερδνειστερία
Γιάννης Σκαφτούρος: Σε 35 δευτερόλεπτα γάζωσαν τον… Θείο Τζο «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»
Fuel Pass: Πρεμιέρα με πάνω από 200.000 αιτήσεις – Ερωτήσεις-απαντήσεις για τους τους δικαιούχους
Παιδική ηπατίτιδα: Τα ύποπτά συμπτώματα και ο ρόλος του κορονοϊού