Ποιοι είναι οι πέντε μεγαλύτεροι αστεροειδείς που απειλούν τη Γη;
Οι περισσότεροι από τους 1.113.527 αστεροειδείς που έχουν καταγραφεί περιφέρονται γύρω από τον ήλιο, μεταξύ του Άρη και του Δία και εντός της κύριας ζώνης αστεροειδών.
Το μέγεθός τους κυμαίνεται, με την διάμετρο ορισμένων να ξεπερνά τα 530 χιλιόμετρα και άλλους να έχουν διάμετρο μόλις 10 μέτρων, σύμφωνα με την NASA.
Αν και είναι πιθανό ένας αστεροειδής να χτυπήσει τη Γη μια μέρα, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές καθώς οι περισσότεροι είναι πολύ μακριά από τον πλανήτη μας. Οι αστρονόμοι παρατηρούν τον ουρανό και παρακολουθούν τακτικά τους αστεροειδείς για να διαπιστώσουν τον κίνδυνο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα γνωρίζαμε για ένα επικείμενο χτύπημα χρόνια πριν συμβεί.
Ένας εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA δήλωσε: «Η NASA δεν γνωρίζει κανέναν αστεροειδή ή κομήτη που βρίσκεται επί του παρόντος σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, επομένως η πιθανότητα μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι πολύ μικρή»
«Στην πραγματικότητα, κανένα μεγάλο αντικείμενο δεν είναι πιθανό να χτυπήσει τη Γη οποιαδήποτε στιγμή τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια». Η NASA παρακολουθεί έναν αστεροειδή που ονομάζεται Bennu και έχει πιθανότητα 1/2700 να προσκρούσει στη Γη μεταξύ 2175 και 2195.
Καθώς αυτό ακόμα αργεί, σας παρουσιάζουμε τους πέντε μεγαλύτερους αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη και την απειλούν με μια απειροελάχιστη πιθανότητα πρόσκρουσης:
1. Δήμητρα
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία, είναι η Δήμητρα. Ήταν ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1801 και αρχικά θεωρήθηκε πλανήτης. Αργότερα χαρακτηρίστηκε ως αστεροειδής (στη δεκαετία του 1850), αλλά επαναταξινομήθηκε ξανά ως πλανήτης νάνος το 2006. Αν και δεν είναι πλέον αυστηρά αστεροειδής, καταλαμβάνει την πρώτη θέση καθώς έχει διάμετρο 933 χιλιομέτρων. Η Δήμητρα χρειάζεται 1.682 γήινες ημέρες – ή 4,6 χρόνια – για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της κάθε εννέα ώρες.
2. Εστία
Η Εστία είναι ο μεγαλύτερος «γνήσιο» αστεροειδής στην κύρια ζώνη των αστεροειδών και το δεύτερο πιο ογκώδες σώμα στη ζώνη. Ανακαλύφθηκε από τον Heinrich Wilhelm Olbers το 1807. Η Εστία έχει διάμετρο περίπου 530 χιλιομέτρων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το εννέα τοις εκατό της συνολικής μάζας όλων των αστεροειδών. Σφαιρική σε σχήμα, η Εστία έχει φλοιό, μανδύα και πυρήνα, όπως και η Γη.
3. Παλλάς
Ο αστεροειδής «Παλλάς» πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική θεά της σοφίας, Αθηνά Παλλάδα, μετά την ανακάλυψή του το 1802. Έχει διάμετρο περίπου 512 χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το επτά τοις εκατό της συνολικής μάζας της ζώνης των αστεροειδών. Σε αντίθεση με άλλους αστεροειδείς, η τροχιά του αστεροειδούς έχει μεγάλη κλίση, σχεδόν στις 34,8 μοίρες, καθιστώντας τον σχετικά απρόσιτο για μελέτη.
4. Υγεία
Η «Υγεία» έρχεται στην τέταρτη θέση, με διάμετρο 434 χιλιομέτρων. Είναι ένας σημαντικός αστεροειδής στην κύρια ζώνη, αλλά θα μπορούσε σύντομα να θεωρηθεί πλανήτης νάνος λόγω του σχεδόν σφαιρικού του σχήματος. Αν γίνει τέτοιος, θα είναι ο μικρότερος νάνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Ο αστρονόμος Annibale de Gasparis ανακάλυψε τον αστεροειδή το 1849. Ο αστεροειδής αυτός δεν θεωρείται δυνητικά επικίνδυνος, καθώς η τροχιά του δεν τον φέρνει κοντά στη Γη.
5. Ιντεράμνια
Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκεται ο αστεροειδής Ιντεράμνια, με διάμετρο 350 χιλιομέτρων. Ο αστεροειδής αυτός περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε 1.950 ημέρες – ή 5,34 χρόνια. Λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη, η εξερεύνηση του Ιντεράμνια δεν θεωρείται ακόμη εύκολη και έχει εξερευνηθεί λιγότερο, σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις.
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επεισόδια στα Μέγαρα: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια Ρομά που πυροβολήσαν
- Βαρθολομαίος: Εθεσε στον Μπάιντεν θέματα Χάλκης, εμβολίων και κλιματικής αλλαγής
- Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που πάλευε γενναία με την μοίρα της
- Θεσσαλονίκη: Στο «πυρ το εξώτερον» τα μέτρα – Χωρίς μάσκες και αποστάσεις ιερείς και πιστοί
- Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr