Η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται από ομάδα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα του κοινού που διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με την ηθική της διεξαγωγής τέτοιου είδους πειραμάτων.
Στο εν λόγω πείραμα, οι επιστήμονες εισήγαγαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα- κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν διαφορετικού τύπου ιστούς- σε έμβρυα μακάκων.
Τα υπό ανάπτυξη έμβρυα μελετήθηκαν για 20 ημέρες.
Στο παρελθόν, έμβρυα διασταυρωμένων ειδών είχαν δημιουργηθεί και μελετηθεί ξανά, και αφορούσαν την εισαγωγή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων σε έμβρυα προβάτων και γουρουνιών.
Οι «χίμαιρες» όπως ονομάζονται αυτά τα μεικτά έμβρυα, δημιουργούνται με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του πώς τα ανθρώπινα κύτταρα αναπτύσσονται, γερνάνε και νοσούν.
Στόχος των ερευνών είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία των καλύτερων δυνατών ανθρώπινων μοσχευμάτων σε εργαστήριο, δεδομένης της γενικευμένης έλλειψης που υπάρχει ως ώρας στα μοσχεύματα.
«Οι προσεγγίσεις αυτές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες, όσον αφορά την ανάπτυξη της βιοϊατρικής που σχετίζεται όχι μόνο με τα πρώτα, αλλά και με τα τελευταία στάδια της ανθρώπινης ζωής», λέει ο επικεφαλής της τρέχουσας έρευνας, Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα Μπελμόντε.
Ο ίδιος επιμένει πως η έρευνα συμμορφωνόταν με όλους τους νομικούς και ηθικούς κώδικες και τις αντίστοιχες οδηγίες, τονίζοντας πως «Έρευνες σαν κι αυτή διεξάγονται, πάνω απ’ όλα, για την καλύτερη κατανόηση και βελτίωση της υγείας του ανθρώπου».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Κάποιοι επιστήμονες, ωστόσο, αμφισβητούν το κατά πόσο τέτοιου είδους έρευνες είναι ορθές από ηθικής πλευράς, λέγοντας ότι, αν και στη συγκεκριμένη έρευνα τα έμβρυα αναπτύχθηκαν μόνο μέχρι την 20στή ημέρα, άλλοι θα μπορούσαν να έχουν πάει τη «βαλίτσα» πιο μακριά.
Μια από αυτούς τους επιστήμονες, η δρ. Άννα Σμέιτζορ, καθηγήτρια της βιοφαρμακευτικής Ηθικής στην Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς των ΗΠΑ, σχολίασε σχετικά:
«Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από αυτή την έρευνα λένε πως τα “χιμαιρικά” έμβρυα προσφέρουν νέες ευκαιρίες, καθώς αντίστοιχα πειράματα δεν μπορούν να γίνουν πάνω σε ανθρώπους. Όμως, το εάν οι χίμαιρες είναι άνθρωποι και κατά πόσο, είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό».
Ο καθηγητής Τζούλιαν Σαβουλέσκου, διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών και Ηθικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προσθέτει:
«Τα έμβρυα αυτά καταστράφηκαν μετά από 20 ημέρες, ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου το να αναπτυχθούν πλήρως οι χίμαιρες με ανθρώπινα κύτταρα, λειτουργώντας ως “πηγές” οργάνων για τους ανθρώπους. Εξάλλου, αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της έρευνας αυτής».
Τέλος, η Σάρα Νόρκρος, διευθύντρια του βρετανικού Ιδρύματος για την Ακαδημαϊκή Πρόοδο, τονίζει ότι, αν και η έρευνα αυτή έκανε «σημαντικά βήματα» όσον αφορά την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, με πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη, «δημιουργεί μια επιτακτική ανάγκη για δημόσια συζήτηση σχετικά με τα ηθικά ερωτήματα που φέρνει στο προσκήνιο».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Άγριο ξύλο στο Βόλο: Άνδρας επιτέθηκε σε τρία άτομα που κάθονταν στο πάρκο
- Ο Δένδιας αποθεώνεται από την Προεδρική Φρουρά: «Με ύψος 1,92 θα μπορούσε να ήταν Εύζων!»
- Τροχαίο στη Γαύδο: Αμφισβητείται η στάση του οδηγού από την οικογένεια
- Μετακινήσεις Πάσχα: Ηρεμήστε λέει η Παγώνη, έως και 200.000 ενεργά κρούσματα τονίζει ο Τζανάκης
- Δολοφονία Καραϊβάζ: Διεθνής λίστα εκτελεστών στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr