Η νέα αυτή μπογιά αντανακλά έως και το 98% του ηλιακού φωτός, καθώς και της θερμότητας που παράγεται από την υπέρυθρη ακτινοβολία.
Σε δοκιμές που έγιναν, αποδείχθηκε πως η βαφή μπορεί να ψυχράνει μια επιφάνεια έως και κατά 4,5 βαθμούς, σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως οι λευκές βαφές μπορούν να κρατήσουν την επιφάνεια όπου εφαρμόζονται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο οι συμβατικές βαφές που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής αντανακλούν μόνο το ηλιακό φως και όχι την υπέρυθρη ακτινοβολία.
Ακόμη, οι ήδη υπάρχουσες βαφές δεν μπορούν να ρίξουν την θερμοκρασία της επιφάνειας σε επίπεδα χαμηλότερα της θερμοκρασίας του περιβάλλοντός της.
Μέχρι στιγμής, η πιο αποδοτική λευκή βαφή, που περιείχε κιμωλία ως το βασικό χρωστικό συστατικό της, ήταν ικανή να αντανακλά έως και το 95% του ηλιακού φωτός.
Η νέα βαφή, που αντανακλά το ηλιακό φως σε ποσοστό 98%, περιέχει ως βασική χρωστική ουσία το θειικό βάριο και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, της τάξεως του 60%.
Τα σωματίδια της χρωστικής ουσίας, που περιέχεται στην μπογιά, ποικίλλουν σε μέγεθος, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματικότητά της.
Καθώς η διάχυση του ηλιακού φωτός από κάποιο σωματίδιο επίσης ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος του σωματιδίου, τα διαφορετικού μεγέθους σωματίδια «καλύπτουν» ένα ευρύτερο φάσμα του φωτός που εκπέμπεται από τον ήλιο.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η βαφή με το θειικό βάριο εν τέλει αντανακλά τόσο μεγάλο ποσοστό του ηλιακού φωτός, ώστε να επιτρέπει στις επιφάνειες να φτάσουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές του περιβάλλοντός τους, ακόμα και αν είναι απευθείας εκτεθειμένες στο φως.
Η θερμότητα από την υπέρυθρη ακτινοβολία θα εκπέμπεται, επίσης, από τις επιφάνειες, σε ένα μήκος κύματος που δεν μπορεί να απορροφήσει ο αέρας, διαπερνώντας την ατμόσφαιρα και καταλήγοντας στο μακρινό διάστημα, που είναι ούτως ή άλλως πολύ ψυχρό.
Οι κατασκευαστές της μπογιάς θεωρούν πως, σε ένα με δύο χρόνια, η βαφή θα μπορεί να διατεθεί ευρέως στο εμπόριο, ενώ εκτιμούν πως η τιμή της θα είναι παραπλήσια με αυτές των συμβατικών βαφών.
Ο κύριος λόγος είναι ότι το θειικό βάριο, σαν υλικό, είναι στην πραγματικότητα φθηνότερο από το διοξείδιο του τιτανίου, δηλαδή τη χρωστική που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των βαφών που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο.
Όσον αφορά το εάν το κατάλευκο χρώμα θα «αντέχεται» από το ανθρώπινο μάτι, οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως δεν θα είναι ανυπόφορο.
Το φως θα αντανακλάται με ιδιαίτερα διάχυτο τρόπο από τις επιφάνειες, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταση του φωτός δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Το τελικό χρωματικό αποτέλεσμα, όπως λένε, θα μοιάζει στα μάτια μας «λίγο πιο λευκό από το χιόνι».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Eκκλήσεις να αναβληθούν εκ νέου οι Ολυμπιακοί Αγώνες
- Πλατφόρμα εμβολιασμού: Ανοίγει για άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου
- Κορωνοϊός: Μέτρα, εμβόλια, self test αλλά και θλιβερά ρεκόρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr