Δεδομένης της τεράστιας επικράτησης των smartphones στη σημερινή εποχή, αποτελεί τεράστιο ζήτημα ενδιαφέροντος η χρήση των συσκευών smartphones για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και όποιον τυχαίνει να χρησιμοποιεί ένα smartphone σε τακτική βάση.
Εάν κάποιος σας προκαλούσε να ζήσετε μια μέρα χωρίς τη χρήση ενός smartphone, πόσο εύκολα θα μπορούσατε να το αποχωριστείτε; Διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινούς χρήστες smartphones, στους οποίους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χρήση των συσκευών τους για διάφορες χρονικές περιόδους, διαπίστωσαν ότι η διακοπή της συγκεκριμένης τεχνολογικής συνήθειας, ακόμη και για σχετικά μικρό διάστημα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Περπατήστε σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο και πιθανότατα θα εντοπίσετε δεκάδες άτομα να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για διάφορους σκοπούς, από τη διεξαγωγή επιχειρηματικών κλήσεων έως τον έλεγχο των προσωπικών τους email και την περιήγησή τους στην πλατφόρμα του Instagram. Όπως καταλαβαίνετε, τα τηλέφωνά μας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αλλά αυτή η μας η εξάρτηση από τα smartphones επηρεάζει πραγματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μας;
Μερικές πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί. Οι ειδικοί σημειώνουν πως όλη αυτή η καθολική κατάχρηση των κινητών συσκευών μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, στη μη τήρηση ενός φυσιολογικού προγράμματος ύπνου και στην δημιουργία ατόμων που χαρακτηρίζονται από βραδύνοια.
Γνωστική Ικανότητα
Πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως η χρήση των smartphones έχει πραγματική επίδραση στον εγκέφαλο ενός ατόμου, αν και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις εξακολουθούν να μην είναι εμφανείς. Διαπιστώθηκε όμως, πως οι νέοι με τον λεγόμενο εθισμό του διαδικτύου και των smartphones, παρουσίασαν ανισορροπίες κατα την εγκεφαλική τους λειτουργία, η οποία οδηγεί στην επιδείνωση της γνωστικής τους ικανότητας. Η γνωστική ικανότητα ενός χρήστη μειώνεται σημαντικά κάθε φορά που μια συσκευή smartphone βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο, ακόμα και όταν το τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες
Επίσης η χρήση των συσκευών smartphone και ipad σε πολύ μικρή ηλικία μπορεί να έχει αντίκτυπο στις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών. Η χρήση τέτοιων συσκευών για την ψυχαγωγία και την χαλάρωση των παιδιών, ενδέχεται να έχει επιζήμια επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Φυσικά μιλάμε πάντοτε για το ενδεχόμενο για το εάν οι συσκευές αυτές γίνουν η κυρίαρχη μέθοδος για την χαλάρωση και την απόσπαση προσοχή τους, κάτι που θα εμποδίσει τα παιδιά να αναπτύξουν τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορρύθμισης.
Δεν τίθεται λόγος για την ανωτερότητα των πρακτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν την άμεση ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε σχέση με τα διάφορα παιχνίδια ψυχαγωγίας που προσφέρουν οι συγκεκριμένες συσκευές. Η χρήση κινητών συσκευών καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική στις περιπτώσεις που αντικαθιστά την σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της οπτικής και κινησιολογικής τους λειτουργίας. Αυτό φυσικά μπορεί να παρατηρηθεί και στα ενήλικα άτομα, τα οποία λόγω των περιορισμών και του εγκλεισμού του lockdown, έχουν επικεντρωθεί στην εκτεταμένη χρήση των διαφόρων εφαρμογών των κινητών τους, όπως είναι η περιήγησή τους στα social media κανάλια ή ενασχόλησή τους με διάφορα τυχερά παιχνίδια σε online καζίνο κτλ.
Διαταραχή ύπνου
Η χρήση του smartphone ή του tablet σας λίγο πριν την ώρα του ύπνου ενδέχεται να παρεμποδίσει τη λειτουργία του ύπνου σας και όχι γιατί θα παραμείνετε άγρυπνοι μέχρι αργά ελέγχοντας τη λίστα των emails σας, σκρολάροντας στο Facebook ή παίζοντας ένα mobile game. Στην πραγματικότητα, ο τύπος του φωτός που εκπέμπεται από την οθόνη της κινητής σας συσκευής μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο του ύπνου σας, ακόμη και μετά την απενεργοποίησή της.
Ο τύπος του μπλε φωτός (blue light) που εκπέμπεται από τις περισσότερες φορητές συσκευές είναι ο υπαίτιος για την πρόκληση αυτού του προβλήματος. Τα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό των ματιών μας, περιέχουν μια ευαίσθητη στο φως πρωτεΐνη, η οποία απορροφά ορισμένα μήκη κύματος του φωτός. Αυτά τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα στη συνέχεια στέλνουν σήματα στο “ρολόι” του εγκεφάλου μας που ελέγχει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός μας.
Κανονικά, η έκθεσή σας προς το μπλε φως πρέπει να κορυφώνεται το πρωί, σηματοδοτώντας ότι το σώμα σας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Το κόκκινο φως αυξάνεται το βράδυ, σηματοδοτώντας ότι είναι καιρός να κατεβάσετε τους ρυθμούς σας και να οδηγηθείτε για ύπνο. Διακόπτοντας αυτόν τον φυσικό κύκλο με το μπλε φως που εκπέμπεται από τις κινητές συσκευές σας, οι κανονικοί κύκλοι ύπνου-αφύπνισης απορρίπτονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι πολλές συχνές διαταραχές ύπνου.
Ειδήσεις σήμερα
-
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
-
Κορωνοϊός 10/03: 2.633 νέα κρούσματα, 43 νέοι θάνατοι, 479 διασωληνωμένοι
-
Κορωνοϊός: «Φωτιά» με 1.322 νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς
-
Νέα Σμύρνη: Δολοφονική επίθεση από μπαχαλάκηδες – Δεκάδες λίντσαραν αστυνομικό
-
Νέα Σμύρνη: «Για 2,5 λεπτά προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν» λένε οι συνάδερφοι του αστυνομικού που δέχθηκε την επίθεση [βίντεο]