Το βράδυ της Δευτέρα και τρεις ημέρες μετά την άφιξη του τελευταίου απεσταλμένου της στον Άρη, η NASA δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο βίντεο της προσεδάφισης του Perseverance, της πιο επικίνδυνης φάσης μιας αποστολής που θα αναζητήσει ενδείξεις ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια είχαν δημοσιοποιήσει μόνο μια φωτογραφία της πολύπλοκης επιχείρησης, τραβηγμένη από κάμερα GoPro στην ιπτάμενη πλατφόρμα που κατέβασε απαλά το ρομπότ στην αρειανή επιφάνεια.
Δείτε καρέ – καρέ την προσεδάφιση
Το πρώτο βίντεο συγκεντρώνει εικόνες από διαφορετικές κάμερες στην ιπτάμενη πλατφόρμα και στο ίδιο το ρομπότ, δυστυχώς όμως δεν περιλαμβάνει ήχο όπως αναμενόταν.
Δείτε εδώ την παρουσίαση της NASA
Χρειάστηκαν μέρες για να ληφθεί όλο το υλικό, περίπου 30 gigabyte, δεδομένου ότι το Perseverance μεταδίδει μόνο 2 megabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. Το σήμα λαμβάνεται αρχικά στον αμερικανικό δορυφόρο MRO που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και στη συνέχεια μεταδίδεται στο δίκτυο διαπλανητικής επικοινωνίας της NASA με σταθμούς στην Καλιφόρνια, την Ισπανία και την Αυστραλία.
Your front-row seat to my Mars landing is here. Watch how we did it.#CountdownToMars pic.twitter.com/Avv13dSVmQ
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν προγραμματισμένο να αναπτυχθεί και ο κεντρικός ιστός του ρομπότ όπου βρίσκονται οι κύριες κάμερες, ο οποίος παρέμενε διπλωμένος στη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Άρη.
Οι κάμερες θα δημιουργήσουν καρέ προς καρέ μια πανοραμική άποψη του κρατήρα Τζέζερο όπου προσεδαφίστηκε το ρομπότ, και θα τραβήξουν και selfie του ρομπότ για την αναγνώριση τυχόν βλαβών.
Landing on Mars is a rush of tension, drama, and noise. Then, when the dust clears: tranquility and grandeur.#CountdownToMars
Explore in 3D in the YouTube app: https://t.co/iz9YIvEsvy
More images: https://t.co/Ex1QDo3eC2 pic.twitter.com/cj7NOpGysR— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Τις επόμενες ημέρες οι μηχανικοί της αποστολής θα αντικαταστήσουν το λογισμικό προσεδάφισης με το λογισμικό αυτόνομης πλοήγησης που θα επιτρέψει στο Perseverance να κάνει τα πρώτα του βήματα.
Επόμενη επιχείρηση θα είναι ο εντοπισμός κατάλληλης θέσης για την δοκιμαστική πτήση του Ingenuity, ενός μικρού ελικοφόρου drone που θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός της Γης –εφόσον στεφθεί με επιτυχία, το πείραμα θα ανοίξει το δρόμο για την εξερεύνηση του Άρη από αέρος.
Το κύριο σκέλος της αποστολής αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη. Το Perseverance προσεδαφίστηκε σε μια επίπεδη έκταση περίπου δύο χιλιόμετρα από το δέλτα ενός αρχαίου ποταμού που εξέβαλε μέσα στη λεκάνη του κρατήρα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Τα ιζήματα που απέθεσε ο ποταμός στις εκβολές θα μπορούσαν να κρύβουν οργανικά μόρια από εξαφανισμένες πια μικροβιακές μορφές ζωής, ή ακόμα και μικροαπολιθώματα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Στη Βουλή το ελληνικό #ΜeToo – Πρωτοβουλίες για θέματα κακοποίησης θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Στη φυλακή ο καθηγητής που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου με αναπηρία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr