Σήμερα, η 33χρονη επιστήμονας έγινε η επικεφαλής της ιστορικής, πρώτης αποστολής στον Αρη για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η αποστολή εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο H2-A από το διαστημικό αεροδρόμιο Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας, χθες τα ξημερώματα, σε ένα ταξίδι 500 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που στόχο έχει την αποστολή δεδομένων για τη μελέτη του καιρού του κλίματος του πλανήτη.
We have lift-off. H2A, the rocket carrying the Hope Probe to space, has launched from the Tanegashima Space Centre in Japan.#HopeMarsMission pic.twitter.com/pRKZLOL7NT
— Hope Mars Mission (@HopeMarsMission) July 19, 2020
Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα κάνετε αίτηση
Η μηχανικός λογισμικού, που αργότερα ασχολήθηκε με την τεχνολογία Διαστήματος, εκτελεί χρέη υπουργού Επιστημών και Προηγμένων Τεχνολογιών των ΗΑΕ και πριν από την εκτόξευση του πυραύλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες της πατρίδας της. Σημείωσε πως το 34% των επιστημόνων και των λοιπών ειδικών που εργάστηκαν επί μία εξαετία για να καταστεί δυνατό το όλο εγχείρημα ήταν γένους θηλυκού.
Τόνισε επίσης πως ευελπιστεί το πρώτο ταξίδι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προορισμό τον Αρη να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κίνητρο για να ενδιαφερθεί περισσότερο και να εστιάσει η νεολαία της πατρίδας της και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου στις επιστήμες και την τεχνολογία. Η ελπίδα της για ένα καλύτερο μέλλον αντικατοπτρίστηκε και στην ονομασία του δορυφόρου που μετέφερε ο πύραυλος, που ονομάστηκε Al Amal («Ελπίδα»).
Η Σάρα αλ-Αμίρι είναι διευθύντρια του Επιστημονικού Συμβουλίου των Εμιράτων από το 2016 και ένα χρόνο αργότερα διορίστηκε υπουργός. Στόχος της δεν είναι μόνο οι αποστολές στο Διάστημα αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ενισχύσουν την οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια χώρα που θέλει τις επόμενες δεκαετίες να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Ηδη, χρήματα και επιστημονική γνώση έχουν τεθεί στη διάθεση για την επίτευξη του στόχου.
Λαμβάνοντας, οπότε, υπόψη ότι οι μηχανικοί των Εμιράτων κατασκεύασαν το δορυφόρο τους σχεδόν από το μηδέν (με την αρωγή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο) μέσα σε μόλις μία εξαετία και δίχως σημαντική προηγούμενη εμπειρία, αλλά και ότι φιλοδοξούν να πετύχουν κάτι που έως σήμερα έχουν πετύχει μόνον οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ινδία, αξίζουν ήδη τα εύσημα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει στο παρελθόν δορυφόρους σε τροχιά και αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ερευνα
Η αποστολή είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές λόγω καιρικών συνθηκών. Ο δορυφόρος -σε μέγεθος αυτοκινήτου- αναμένεται να φτάσει στην επικράτεια του Κόκκινου Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, εγκαίρως δηλαδή για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την ίδρυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Δεκέμβριο του 1971.
Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Αρη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος, 687 ημέρες, προκειμένου να συγκεντρώσει επαρκή δεδομένα. To αραβικό διαστημόπλοιο μεταφέρει τρεις τύπους αισθητήρων για μετρήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του Αρη και θα γίνουν έρευνες για τη σκόνη και το όζον του πλανήτη, μετρήσεις σχετικά με τα κάτω τμήματα της ατμόσφαιρας και μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα οξυγόνου και υδρογόνου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr