Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Τζέσικα Φέτερμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», μελέτησαν περισσότερους από 400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσμένο πρόβλημα καρδιοπάθειας. Από αυτούς, οι 94 ήσαν μη καπνιστές, οι 285 καπνιστές, οι 36 ατμιστές (όλοι πρώην καπνιστές) και οι 52 τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.
Διαπιστώθηκε ότι οι πρώην καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές (επί τουλάχιστον τρεις μήνες) ή ήσαν ταυτόχρονα ατμιστές και καπνιστές, είχαν παρόμοια με τους καπνιστές επιδείνωση της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων τους.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά. Στην πραγματικότητα», δήλωσε η δρ Φέτερμαν, «οι περισσότεροι ατμιστές λένε ότι ο βασικός λόγος που το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι επειδή θεωρούν πως αυτά είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία τους.
Όμως αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μη συνιστούν την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Και η δική μας μελέτη συνηγορεί σε αυτό».
Βρετανία: Οι αστυνομικοί αποσύρονται από την πλατφόρμα Χ του Μασκ - Aνησυχούν για το περιεχόμενό του
«Η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδών, και έτσι να επιβαρύνει την καρδιά με πρόσθετο στρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων φαίνεται να έχουν ίδια ζημιά στους καπνιστές, στους ατμιστές και στους καπνιστές-ατμιστές.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει την καρδιαγγειακή βλάβη ή δυσλειτουργία που σχετίζεται με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού», τόνισε η δρ Φέτερμαν και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να διαπιστωθεί πώς αλλάζει διαχρονικά η αγγειακή βλάβη λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ