Το 2002, ένας δίχρονος Αμερικανός κροκόδειλος ( Crocodylus acutus ) τοποθετήθηκε σε ένα απομονωμένο περίβλημα στο πάρκο Parque Reptilandia στην Κόστα Ρίκα. Ο κροκόδειλος έζησε εκεί για τα επόμενα 16 χρόνια μόνος του.
Οι εργαζόμενοι στο πάρκο ερπετών έμειναν έκπληκτοι τον Ιανουάριο του 2018, όταν ανακάλυψαν τον κροκόδειλο να φυλάει 14 αυγά.
Η μοναδική αυτή ανακάλυψη δίνει πληροφορίες για την εξελικτική προέλευση αυτού του χαρακτηριστικού, της λεγόμενης «παρθενογένεσης».
Πώς έγινε η παρθενογένεση
Η διεύθυνση του πάρκου επικοινώνησε με τους ερευνητές της Virginia Tech, οι οποίοι τους συμβούλεψαν να περιμένουν να εκκολαφθούν τα αυγά.
Η ομάδα περίμενε μήνες, αλλά κανένα από τα αυγά δεν εκκολάφθηκε μόνο του, έτσι τα άνοιξαν. Έξι από τα αυγά ήταν γεμάτα με μη αναγνωρίσιμο περιεχόμενο, πιθανότατα κρόκο και ανώριμα κύτταρα. Ωστόσο, ένα ωάριο απέδωσε ένα πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο που αργότερα πέθανε.
Συνέχισαν να κάνουν γενετικές εξετάσεις, οι οποίες αποκάλυψαν ότι το θηλυκό έμβρυο ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με τη μητέρα.
Η γενετική αλληλουχία των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την καρδιά του εμβρύου και το δέρμα της μητέρας έδειξε 99,9 τοις εκατό αντιστοίχιση DNA. Αυτό απέδειξε επίσης ότι το έμβρυο δεν είχε πατέρα και οι απόγονοι παρήχθησαν με ασεξουαλική αναπαραγωγή.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι ο πρώιμος θάνατος του εμβρύου δεν υποδηλώνει ότι οι απόγονοι της ασεξουαλικής αναπαραγωγής δεν μπορούν απαραίτητα να ζήσουν μία πλήρη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιοι απόγονοι φθάνουν στην ωριμότητα και μάλιστα αναπαράγονται κανονικά.
Πού μπορεί να οφείλεται
Αυτή η διαδικασία τοκετού είναι γνωστή ως προαιρετική παρθενογένεση (FP), στην οποία τα έμβρυα αναπτύσσονται από μη γονιμοποιημένα ωάρια. Το έμβρυο σχηματίστηκε αφού το ωάριο του θηλυκού ενώθηκε με ένα από τα δικά του υποπροϊόντα, γνωστό ως το δεύτερο πολικό σώμα.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Αυτός ο τύπος ασεξουαλικής αναπαραγωγής έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα είδη πουλιών, φιδιών, σαύρων, καρχαριών και γαλοπούλων.
Δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ μεταξύ των κροκοδείλων. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι κροκόδειλοι μπορεί να έχουν υιοθετήσει αυτήν την περίεργη μέθοδο αναπαραγωγής που μπορεί να ανάγεται στους δεινόσαυρους – τους προγόνους αυτών των ερπετών και πτηνών.
Τα πουλιά και οι κροκόδειλοι προέρχονται από τους αρχόσαυρους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι δεινόσαυροι και οι πτερόσαυροι. Επομένως, οι δεινόσαυροι και οι πτερόσαυροι μπορεί επίσης να αναπαράγονταν χωρίς αρσενικά, πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια.
Ωστόσο, είναι άγνωστο γιατί ορισμένα θηλυκά ερπετά, ψάρια και πουλιά γεννούν ασεξουαλικά. Μπορεί να μην αποδοθεί εντελώς σε έλλειψη αρσενικών, καθώς η παρθενογένεση εμφανίζεται ακόμη και όταν υπάρχουν αρσενικά που γύρω από το θηλυκό.
Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η λειτουργία ενός γονιδίου που ενεργοποιείται από ορμόνες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, για να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη αιτία των παρθενικών τοκετών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Γεωργίου: Το τελευταίο «αντίο» στον γνωστό αθλητικογράφο [Εικόνες]
Συντάξεις: Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις πληρωμές – Αυτές είναι οι ημερομηνίες [βίντεο]