Στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που προσελκύουν παραδοσιακά ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και περιοχές της χώρας που δεν είναι για την ώρα ευρέως γνωστές ανά τον κόσμο.
«Zeus»
Σε έναν ισχυρό παίκτη του τομέα της φιλοξενίας και των premium resorts μετασχηματίζεται η «Zeus International» αλλάζοντας το προφίλ της ως εταιρίας του τουριστικού κλάδου και του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ. Διαθέτοντας πάνω από 1.000 δωμάτια σε 7 ιδιόκτητα ξενοδοχεία, 1.500 περίπου δωμάτια με μακροχρόνιες μισθώσεις, αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία των οποίων οι ιδιοκτήτες εμπιστεύονται τη διαχείριση, η «Zeus» αποτελεί πλέον ένα ολοκληρωμένο premium hospitality brand και διαθέτει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Την περίοδο αυτή το ολοκαίνουργιο «Ajul Luxury Hotel & Spa Resort» στη Χαλκιδική και το πλήρως ανακαινισμένο «Wyndham Grand Crete Mirabello Βay» αποτελούν δύο από τα κορυφαία project της «Zeus» για το 2023. Το «Ajul Luxury Hotel & Spa Resort» αποτελεί νέα άφιξη στον τομέα της premium φιλοξενίας, με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης τα τέλη Απριλίου του 2023. Βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, ένα καταπράσινο χωριό στη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Το φθινόπωρο του ‘23 θα προστεθούν σε αυτό ακόμα 89 premium δωμάτια και βίλες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 260.
Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται, επίσης, η τρίτη και τελευταία φάση ριζικών ανακαινίσεων του πεντάστερου «Wyndham Grand Crete Mirabello Bay». Το resort, που ανήκει στη «Zeus International», υπεβλήθη σε επανασχεδιασμό το 2019 και ανακαίνιση το 2022 για τον εκσυγχρονισμό των δωματίων και την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών. Μετά τον εντατικό επανασχεδιασμό, τις ανακαινίσεις, τις προσθήκες και τις βελτιώσεις, το resort πρόκειται να εδραιωθεί ως ένα από τα κορυφαία -αν όχι το κορυφαίο- στην Κρήτη, μια πρόταση ασύγκριτης πολυτέλειας που θα προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία διαμονής στους εκλεκτούς επισκέπτες που το επιλέγουν. Πρόκειται για ένα σύνολο 318 ευρύχωρων δωματίων που εκτείνονται στο κεντρικό κτήριο και στο «Χωριό» (με μπανγκαλόου και σουίτες).
Ελούντα
Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολυτελούς τουριστικού και οικιστικού προορισμού αναψυχής συνιστά η ωρίμανση του project «Elounda Hills», που έχει δρομολογήσει στην Ελούντα στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης η «Mirum Hellas», συμφερόντων του Ρωσοϊσραηλινού επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ. Με στόχο την ολοκλήρωση της α’ φάσης του project, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, μέχρι το 2027, οι επικεφαλής της επένδυσης βρίσκονται εν αναμονή των σχετικών αδειοδοτήσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου των 500-600 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσει σημαντικά και θα εμπλουτίσει το προφίλ της Κρήτης ως προορισμού, δεδομένου ότι στο κάδρο μπαίνει ο τουρισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η α’ φάση της επένδυσης, η οποία στο σύνολό της αναπτύσσεται σε 6 χωρικές ενότητες, περιλαμβάνει στην πλήρη ανάπτυξη τη δημιουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων, branded και μη κατοικιών που θα διατεθούν προς πώληση ή μίσθωση, καθώς και μία μαρίνα. Σε αυτή την κατεύθυνση, μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί το ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκκίνηση των εργασιών της κυρίως φάσης, ενώ μέσα στον Μάιο τοποθετείται η έναρξη των σχετικών έργων για την ανάπτυξη της μαρίνας, δυναμικότητας 64 θέσεων ελλιμενισμού. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μαρίνας, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, μέχρι το καλοκαίρι του 2025, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις και το project έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, με τη «Λατομική ΑΤΕ» να έχει αναδειχθεί ανάδοχος του έργου έπειτα από διαγωνισμό.
Κατά τη διάρκεια της α’ φάσης του project, αναμένεται να αναπτυχθούν επίσης δύο πολυτελή ξενοδοχεία. Το ένα εξ αυτών, δυναμικότητας 137 δωματίων, μαζί με 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του project. To δεύτερο ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί η μαρίνα. Εκτός από τα δύο ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της α’ φάσης, θα δημιουργηθούν 31 branded διαμερίσματα, 2 non branded βίλες, 80 non branded διαμερίσματα, με τις τιμές πώλησης των branded κατοικιών να ξεκινούν από περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να υπερβούν τα 7,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των «επώνυμων» κατοικιών, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ζυμώσεις με εκπροσώπους οίκων διεθνούς βεληνεκούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν συζητήσεις και για το brand «Ralph Lauren». Εφόσον, μάλιστα, οι συζητήσεις ευοδωθούν, το «Elounda Hills» θα είναι το πρώτο resort παγκοσμίως που θα φέρει το brand του γνωστού οίκου.
Κατά τη β’ φάση της επένδυσης, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2027, θα δημιουργηθούν δύο ακόμη πολυτελή ξενοδοχεία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Η «One Hotels» -ιδρυτής της οποίας είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας Μπάρι Στέρνλιχτ, ιδρυτής του ξενοδοχειακού κολοσσού Starwood Hotels and Resorts- θα είναι η εταιρία που αναλάβει τη διαχείριση των 4 ξενοδοχείων και κάποιων εκ των κατοικιών. Αντίστοιχα, τη διαχείριση της μαρίνας θα αναλάβει η εταιρία Camper & Nicholson, ενώ εκτός από το boutique ξενοδοχείο, θα αναπτυχθούν ένα yacht club και χώροι εστίασης. Ως προς τις υποδομές φιλοξενίας, ήδη από τον Ιούνιο του 2020 λειτουργεί το πολυτελές boutique ξενοδοχείο Island Concept στην περιοχή «Ακρωτήρι». Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 15 VIP σουίτες, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.
ΜΥΚΟΝΟΣ
Με… αέρα οι Αραβες στο «νησί των ανέμων»
Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για την έγκριση της επένδυσης που έχει δρομολογήσει στη Μύκονο έκανε προ ημερών η «AGC Equity Partners», καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του project στον Καραπέτη.
Η προσφυγή στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ήταν η πρώτη στην οποία κατέφυγαν οι δημοτικές Αρχές του νησιού για να σταματήσουν την επένδυση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, των Αράβων που έχουν γίνει ευρέως γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους στην ανάπλαση του εμβληματικού «Αστέρα Βουλιαγμένης».
Fast track διαδικασίες
Η απόβαση στη Μύκονο του αραβικών συμφερόντων σχήματος που απέκτησε πριν από 10 χρόνια τον εμβληματικό «Αστέρα Βουλιαγμένης» (νυν «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens») έναντι 600 εκατ. ευρώ, αφορά τη δεύτερη επένδυση της «AGC Equity Partners» στην Ελλάδα. Το project με τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις, έτσι ώστε να αξιοποιήσει τις fast track διαδικασίες που προσφέρονται, και προβλέπει την ανάπτυξη μίας ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση «Καραπέτης», στην περιοχή Καλό Λιβάδι, του Δήμου Μυκόνου, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε μία έκταση 60 στρεμμάτων.
Με βάση το επενδυτικό πλάνο, το εν λόγω project θα αναπτυχθεί από την ελληνική θυγατρική «Blue Iris» και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «χωριού», με μία ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων κι ένα υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων.
ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
Ορμητήριο η Γλυφάδα για την «Dusit» από Ταϊλάνδη
Με ορμητήριο την Ελλάδα η «Dusit Hotels and Resorts» αναμένεται να επιχειρήσει το μεγάλο άνοιγμα στην Ευρώπη, διευρύνοντας την παρουσία της διεθνώς. Η άφιξη της ταϊλανδέζικης αλυσίδας ξενοδοχείων στη Γλυφάδα, όπου θα κάνει το ντεμπούτο της επί ελληνικού εδάφους με το νέο boutique ξενοδοχείο «Dusit Suites Athens», σηματοδοτεί ουσιαστικά την αναβίωση ενός ιστορικού ξενοδοχείου.
Το καινούργιο ξενοδοχείο που αναμένεται να εμπλουτίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας της Ελλάδας θα κάνει πρεμιέρα μέσα στον προσεχή Μάρτιο και, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει εξωτερική πισίνα, spa και σάουνα, καθώς και χώρους εστίασης. Σε αυτό, μάλιστα, θα φιλοξενείται το «TAO restaurant», ένα εστιατόριο με ασιατική κουζίνα. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «Dusit», η οποία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ταϊλάνδης, της «Dusit International», θα είναι δυναμικότητας 36 πολυτελών σουιτών, σε μικρή απόσταση από την ακτή του Αστέρα Γλυφάδας.
Η επένδυση της εταιρίας αποτελεί επί της ουσίας την αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου «John’s Hotel», που άνοιξε τις πύλες του το 1980 και έχει συνδέσει το όνομά του με την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελούσε το… ορμητήριο της Εθνικής από το 1987 και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και μετά. Ωστόσο, έκλεισε οριστικά το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης και έκτοτε αναζητείτο επενδυτής για την αξιοποίησή του.
Το εγχείρημα της ταϊλανδέζικης εταιρίας αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού να επεκταθεί σε χώρες που κατατάσσονται ψηλά στη λίστα των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Μόνο για το 2023 η εταιρία θα εγκαινιάσει συνολικά 14 ξενοδοχεία και resorts, δυναμικότητας σχεδόν 1.700 δωματίων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ακινήτων της σε όλο τον κόσμο σε 62 (με περίπου 13.700 δωμάτια). Η περαιτέρω επέκταση του παγκόσμιου αποτυπώματός της περιλαμβάνει στρατηγικά ανοίγματα, εκτός από την Ελλάδα, στην Κίνα, στην Ινδία, στην Κένυα, στο Νεπάλ και στην Ταϊλάνδη.