Για την ώρα, εκτιμάται ότι η επιρροή στις ταξιδιωτικές ροές είναι περιορισμένη, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η πολεμική σύρραξη δεν θα κλιμακωθεί με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και δεν θα παραταθεί η διάρκειά της, απειλώντας το θετικό κλίμα, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
«Ελαστικότητα»
O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, σε ένα πρώτο σχόλιο για τα νέα δεδομένα υπογραμμίζει: «Ο τουρισμός είναι ένας τομέας της οικονομίας με υψηλή ελαστικότητα στη ζήτηση που επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, με το αίσθημα ασφάλειας να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Επομένως, οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε αν και πώς αυτή θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός προσθέτοντας, πάντως, πως ακόμα είναι πρόωρα οποιαδήποτε συμπεράσματα. Η τουριστική αγορά και επιπλέον η ξενοδοχειακή αγορά τηρούν στάση αναμονής παραμένοντας σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στην περιοχή, που ούτως ή άλλως δημιουργούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο. «Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, περιμένουμε με χαρά τους επισκέπτες και αισιοδοξούμε ότι οι προβλέψεις για ακόμα μία επιτυχημένη τουριστική χρονιά για τη χώρα μας θα επιβεβαιωθούν», τόνισε η κ. Ζούλοβιτς.
Κλιμάκωση
Ομως, καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι η επίδραση της αβεβαιότητας στις επιλογές των τουριστών είναι καταλυτική, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εστίας κοντά στο Αιγαίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή «πλεύσης» τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ.
Πιθανή κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή -κάτι που απεύχονται όλοι- θα έχει επιπτώσεις στις αεροπορικές μεταφορές, αλλά και στον αριθμό των επισκεπτών.
Οσον αφορά στην αμερικανική αγορά, πάντως, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς οι εκτιμήσεις προσώρας θα ήταν πρόωρες.
Αντιθέτως, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της Ευρώπης, με τους τουρίστες από βασικές αγορές της «γηραιάς ηπείρου» να επιλέγουν τη χώρα μας. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία θα είναι και το 2024 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Χριστούγεννα 2024: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών - Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
«Ηρεμα νερά» για την κρουαζιέρα
Ανεπηρέαστος παραμένει, προς το παρόν, και ο κλάδος της κρουαζιέρας, για τη φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αισιοδοξία, παρά τις διεθνείς εξελίξεις.
Τα μηνύματα για το τρέχον έτος είναι θετικά, καθώς οι περσινές επιδόσεις έχουν επιτύχει να προσελκύουν όλο και περισσότερους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου στα ελληνικά λιμάνια.
Στις εταιρίες που έχουν εντάξει και ελληνικά λιμάνια στα δρομολόγιά τους περιλαμβάνονται για παράδειγμα η Silversea Cruises, η Celebrity Cruises, η Viking Cruises, η Royal Caribbean, η Norwegian Cruise Line, η Princess Cruises, η Costa Crociere, η Celestyal Cruises, η Marella Cruises, η MSC Cruises και η Carnival Cruises.
Μερικές εξ αυτών επιλέγουν τα λιμάνια της χώρας και για homeporting, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις επιδόσεις του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Σαντορίνης και της Μυκόνου, καθώς και του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Κέρκυρας.
Επιπλέον, στον βαθμό που οι πολεμικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν στη διάρκεια του 2024 μέρος της απώλειας των εισπράξεων από ταξιδιώτες με προέλευση το Ισραήλ ενδεχομένως θα καλυφθεί από τις αυξημένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς λιμένες, λόγω της ακύρωσης των προσεγγίσεων σε ισραηλινούς λιμένες.
Πέρυσι
Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά η κρουαζιέρα σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, στα 49 λιμάνια της χώρας οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.230 και ο αριθμός επιβατών σε 7 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 9% και 51% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022.
Ειδήσεις σήμερα
Μύκονος: «Μπαράζ» ελέγχων για αυθαίρετα – Αναλυτικά τα ευρήματα των επιθεωρητών
Ανάλυση Stratfor: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Ακίνητα: Αυτές είναι οι top περιοχές για αγορά κατοικίας [πίνακες]
Φάκελος Μέση Ανατολή: O Πούτιν τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση