Αν και στην Ελλάδα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, είναι η συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις που επιτρέπει σημαντική επέκταση στην εκμετάλλευση ακινήτων σε δημοφιλείς προορισμούς για τουριστικούς σκοπούς. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και όλο και περισσότεροι βλέπουν την εξοχική τους κατοικία ως μέσο για συμπληρωματικό εισόδημα.
Επενδυτικές αποδόσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικοί προορισμοί έχουν τις κορυφαίες επενδυτικές αποδόσεις μεταξύ των διακεκριμένων προορισμών της Μεσογείου. Κατοικίες στην Πάρο και τη Μύκονο έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ίδιου μεγέθους και χαρακτηριστικών οικήματα στις Κάννες, στο Σεν Τροπέ ή το Κάπρι. Τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Μύκονος με μέση μικτή ετήσια απόδοση επένδυσης στο 7,4%, η Πάρος με 7,1% και η Σαντορίνη με 6,3%.
Ανοδική είναι η τάση και σε άλλους θερινούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, αλλά όλο και περισσότεροι, που διαβλέπουν ισχυρό τουριστικό κύμα στα μετά πανδημίας χρόνια, επενδύουν σε ελληνικές παραθεριστικές κατοικίες.
Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, πέρα από τα πιο δημοφιλή νησιά άλλα νησιά όπως η Σίφνος και η Σκιάθος σημειώνουν μεγάλη ζήτηση για εξοχική κατοικία. Παράλληλα σε άνοδο βρίσκεται και η Τήνος, που πλησιάζει το γκρουπ των πιο δημοφιλών επενδυτικών προορισμών. Οι επαγγελματίες του κλάδου ανέμεναν προ του πολέμου στην Ουκρανία νέα ρεκόρ τιμών το 2022. Δηλαδή, σημαντικά υψηλότερα από πέρυσι, όταν η μέση τιμή ενοικίασης στις Κυκλάδες βρισκόταν στα 14,04 ευρώ ανά τ.μ. και η μέση τιμή πώλησης στις 2.792 ευρώ ανά τ.μ. Τώρα, όμως, υπάρχουν επανεκτιμήσεις. Τονίζουν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η επίπτωση των εξελίξεων.
Παράλληλα με τις αρνητικές εξελίξεις που φέρνει η σύγκρουση, καθώς αναμένεται μείωση σχεδόν 100% των επισκεπτών από Ρωσία και Ουκρανία, την ίδια στιγμή υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, το ισχυρό ενδιαφέρον από Ευρώπη και Αμερική, που μπορεί να αντισταθμίσει θετικά τη φετινή χρονιά. Η άνοδος του τουρισμού ιστορικά συμπαρασύρει και τις τιμές των ακινήτων.
Το Bitcoin σπάει άλλο ένα ρεκόρ όλων των εποχών - Τι κρύβεται πίσω από το ράλι;
Επίσης, τονίζεται ότι οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις δεν ακυρώνουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και η πλειονότητα όσων προχωρούν στην αγορά ακινήτου στα ελληνικά νησιά λαμβάνει την απόφαση με στόχο και την εκμετάλλευση της μελλοντικής αξίας του ακινήτου που ιστορικά έχει ανοδική πορεία ειδικά σε σχέση με άλλες πιο αβέβαιες αγορές.
To «μοντέλο» ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Σε νέα ρεκόρ κατευθύνεται το μεγάλο ενδιαφέρον για εξοχική κατοικία στα ελληνικά μέρη υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης που κερδίζει νέους επισκέπτες που θέλουν μία εξοχική κατοικία, αλλά και πολλούς μόνιμους κατοίκους, με τη μορφή συνταξιούχων από όλη την Ευρώπη.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση τιμών που στο σύνολο του έτους μπορεί να ξεπεράσει και το 10%, με σημαντικό μέρος της ζήτησης να έρχεται από ξένους επενδυτές. Κυρίως από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο τουρίστες που ερωτεύονται την ελληνική Μεγαλόνησο δρομολογούν την απόκτηση μίας δεύτερης κατοικίας στην Κρήτη, κάτι που παρατηρείται σε πολλά ελληνικά νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο. Η ζήτηση φέρνει νομοτελειακά και την άνοδο των τιμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα βίλας 116 τ.μ. στον Γεροπόταμο που πριν τέσσερα έτη θα επωλείτο για 220.000-250.000 ευρώ, τώρα πωλείται για 316.000 ευρώ. Η κατεύθυνση της αγοράς σε όλα τα ελληνικά νησιά είναι στροφή της ζήτησης στην υψηλή ποιότητα και τις ανάλογες τιμές.