1 Το άνοιξαν και δεν μας περίμεναν: Κατά την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και παραλίες, παρκάρετε, αν είναι δυνατόν, το αυτοκίνητό σας σε μέρος εμφανές και φυλασσόμενο. Οι έχοντες κακόβουλες προθέσεις μαρκάρουν τα άρτι αφιχθέντα οχήματα και γνωρίζουν ότι οι επιβάτες τους θα απουσιάζουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε μπορούν να δράσουν ανενόχλητοι και χωρίς πίεση. Μην αφήνετε τιμαλφή και αντικείμενα αξίας σε κοινή θέα μέσα στο αυτοκίνητο, ουσιαστικά αποτελούν την «πρόσκληση» για να σας το διαρρήξουν και να σας χαλάσουν τις διακοπές.
2 Κολλήσαμε: Στη χώρα μας υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο χωματόδρομων και πολλοί από αυτούς οδηγούν σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα. Οσο θελκτική και αν είναι η παραλία με τα τιρκουάζ νερά, θα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες και τα όρια του αυτοκινήτου σας. Μπορεί ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτή να φαντάζει εύκολος στο κατέβασμα, αλλά το ανέβασμα είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Παρομοίως, άμμος και χαλίκια έχουν την κακή συνήθεια να προσφέρουν ελλιπή πρόσφυση και να εγκλωβίζουν τα οχήματα που επιχειρούν να κινηθούν στην επιφάνειά τους.
Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς
3 Μείναμε απ’ έξω: Διακοπές σημαίνει χαλάρωση. Είναι η περίοδος που το μυαλό αποδεσμεύει όλο το αρνητικό φορτίο του, όμως η κατάσταση δεν είναι ακριβώς ελεγχόμενη και ακόμα και οι μηχανικές/αυτοματοποιημένες διαδικασίες μπορεί να παρουσιάσουν «μαλφάξιο» (χωρίς ν). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να βουτήξει με το κλειδί του αυτοκινήτου στη θάλασσα ή να το χάσει στην άμμο ή πολλά ακόμα «ή». Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να έχετε πάρει το δεύτερο κλειδί (ή keyless μπρελόκ) και να το έχετε δώσει σε άλλο άτομο που είναι μαζί σας (σε κάποιο σοβαρό, εννοείται) ή να το έχετε στο κατάλυμα όπου μένετε.
4 Οι καβάτζες: Οι απαραίτητες «καβάτζες» στο αυτοκίνητο για τις διακοπές είναι δύο, το νερό και τα μετρητά, τα οποία αμφότερα θα πρέπει να είναι καλά κρυμμένα. Το νερό, για να μην το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, και τα μετρητά, προφανώς για να μη φωνάζουν «σπάστε το τζάμι και πάρτε μας»… Νερό χρειάζεστε σε οποιαδήποτε απρόοπτη περίπτωση, ακριβώς επειδή, λόγω της απρόοπτης φύσης του πράγματος, δεν ξέρετε πότε και πού μπορεί να συμβεί. Πιστέψτε μας, δεν θα είναι δίπλα σε πηγή με πλατάνια ή ταβέρνα, αλλά σε μια περιοχή που τη λένε «Ξεροβούνι» και τελευταία φορά που έβρεξε ήταν τον… Ιανουάριο του 2019. Τα μετρητά, από την άλλη, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι κάνα «τούβλο» από 50ευρα, μπορεί να σας «ξελασπώσουν» σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια, γιατί δεν έχουν όλοι POS στο Ξεροβούνι.
5 Επαθα… φούιτ: Δεν έχει σημασία αν γνωρίζετε πώς να αλλάξετε λάστιχο, ακόμα και να μην ξέρετε, μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος καλός Σαμαρείτης αν σας σκάσει στις διακοπές σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε, όμως, είναι να τσεκάρετε αν έχετε τον γρύλο, τη ρεζέρβα και το κλειδί σταυρό στο αυτοκίνητό σας. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτά, απευθυνθείτε και πάλι σε κάποιο καλό Σαμαρείτη να σας κατατοπίσει. Σε κάθε περίπτωση, το να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ελαστικού, ακόμα και από τρίτους, κοστίζει πολύ λιγότερο από το να περιμένετε οδική βοήθεια για να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ. Γιατί στο Ξεροβούνι θα το πάθετε και αυτό, μη γελιέστε…