Ο δείκτης συντάσσεται από την εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων International SOS, με τη συμμετοχή ειδικών στην παγκόσμια ασφάλεια και σε θέματα ιατρικής. Φέτος είναι η πρώτη φορά που η λίστα λαμβάνει υπόψη της και τις διαταραχές ψυχικής υγείας που μπορεί να κυριαρχούν σε μια χώρα, όπως το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Πώς συντάσσεται η λίστα;
Τα επίπεδα ασφάλειας των χωρών καθορίζονται από τα επίπεδα βίας σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των αναταραχών με πολιτικά κίνητρα, της τρομοκρατίας, της κοινωνικής αναταραχής καθώς και της μικροεγκληματικότητας και άλλων παραγόντων.
Οι χώρες που διατρέχουν «ακραίο κίνδυνο» για το 2023 περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μάλι, τη Σομαλία, τη Συρία και την Ουκρανία. Αυτές οι χώρες αντιμετώπισαν μια «σοβαρή απειλή βίαιων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες που στόχευαν ταξιδιώτες και διεθνείς εντολοδόχους», σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Η Ουκρανία ήταν καποτε «μέτριας επικινδυνότητας», αλλά τώρα βρίσκεται στο ακραίο επίπεδο, μετά την εισβολή της από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο.
Ποιες είναι οι χώρες «χαμηλού κινδύνου»;
Οι χώρες που κατατάσσονται ως «χαμηλού κινδύνου» είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην ιατρική κατηγορία, η οποία εξετάζει μεταξύ άλλων τα πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης για τον COVID-19, την διάδοση άλλων μολυσματικών ασθενειών και την ποιότητα των φαρμακευτικών προμηθειών, οι χώρες «χαμηλού κινδύνου» είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.
Οι χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» στην ιατρική κατηγορία περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, την Αϊτή, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία και τη Συρία.
Οι χώρες που έλαβαν υψηλές βαθμολογίες στην ιατρική ασφάλεια κατατάχθηκαν χαμηλά στην κατηγορία ψυχικής υγείας και αντίστροφα. Ο δείκτης δείχνει ότι μεταξύ 15% και 17,5% των ανθρώπων αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας στη Δυτική Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας. Από την άλλη πλευρά, το 17,5% έως 20% αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας στην Αυστραλία, τη Γροιλανδία, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή ή διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας του COVID-19.
Η Δρ. Irene Lai, ιατρική διευθύντρια στο International SOS δήλωσε: «Με τους κινδύνους για τα ταξίδια και την υγεία να αυξάνονται σε πολλές περιοχές, είναι σημαντικό για τις χώρες να επικεντρωθούν επίσης στον μετριασμό των συνεχιζόμενων επιπτώσεων των θεμάτων ψυχικής υγείας».
Η Lai προσέθεσε: «Αν και άλλα οξέα ιατρικά ζητήματα που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο προκύπτουν τακτικά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας παραμένουν στο παρασκήνιο και δεν μπορούν να παραβλεφθούν».
Αυτές είναι οι 5 πιο επικίνδυνες χώρες για τους ταξιδιώτες :
- Αφγανιστάν
- Συρία
- Ουκρανία
- Μάλι
- Ιράκ
Οι 5 πιο ασφαλείς:
- Νορβηγία
- Φινλανδία
- Ελβετία
- Δανία
- Ισλανδία
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι βαλίτσες που μετέφεραν τα χρήματα – Νέες φωτογραφίες
Διαγραφή χρεών προς την εφορία: Ποιους αφορά και ποιες οι προϋποθέσεις
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη