Είναι κοινός τόπος ότι η χρονιά φέτος θα είναι last minute και από μέρα σε μέρα το σκηνικό θα αλλάζει. Αισιοδοξία υπάρχει αλλά δεν είναι αρκετή για να απαλύνει το άγχος των ξενοδόχων. Αλλωστε κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τη λίστα των χωρών από τις οποίες θα δεχθούμε τουρίστες.
Προχθές, Παρασκευή, ανακοινώθηκαν οι 29 χώρες από τις οποίες στις 15 Ιουνίου θα δεχόμαστε τουρίστες. Αυτές είναι οι εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Μέχρι την 1η Ιουλίου η εν λόγω λίστα θα επικαιροποιηθεί με την προσθήκη και άλλων χωρών. Παράλληλα, εξετάζονται και ορισμένες αραβικές χώρες δεδομένου ότι παρατηρείται υψηλή ζήτηση για την προσέλκυση τουριστών με ιδιωτικά αεροσκάφη και υψηλό βαλάντιο.
Ξενοδοχεία
Σήμερα θεωρητικά άνοιξαν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργεί το «Divani Apollon Palace & Thalasso» του Ομίλου Διβάνη, στο Καβούρι. Ο όμιλος Electra Hotels ανοίγει σταδιακά τα ξενοδοχεία του μέσα στον μήνα σε Αθήνα (5 Ιουνίου στην Ερμού, 10 Ιουνίου το «Electra Metropolis» και ακολουθεί το «Electra Palace», τέλος Ιουνίου, στην Πλάκα). Τα εμβληματικά ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία», «King George», «Hilton», «Intercontinental», «Αthens Marriot», «Hyatt Grand» και τα υπόλοιπα της αλυσίδας Διβάνη ανοίγουν την 1η Ιουλίου, το νεότευκτο «M Gallery» της οικογένειας Λασκαρίδη στο τέλος του καλοκαιριού, στις 12 Ιουνίου ανοίγει το «Four Seasons» στον Αστέρα.
Στη Θεσσαλονίκη το «Macedonia Palace» ανοίγει την 1η Ιουλίου, το «HYATT Θεσσαλονίκης» ανοίγει τις πύλες του κατά πάσα πιθανότητα στις 20 Ιουνίου, το «Mediterranean Palace» την 1η Ιουνίου και το «Electra Palace Θεσσαλονίκης» ξεκινά full ανακαινισμένο την 1η Ιουλίου.
Η Grecotel έχει ανακοινώσει πρώτη το άνοιγμα των ξενοδοχείων της. Η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα της χώρας θα ανοίξει τελικώς τα 20 εκ των 36 από την 1η Ιουλίου.
Το Porto Carras φέτος θα είναι κλειστό, θα ανοίξουν μόνο καζίνο, μαρίνα και οινοποιείο και θα ακολουθήσει εκτενές πρόγραμμα ανακαίνισης. Το συγκρότημα ΣΑΝΙ στη Χαλκιδική ανοίγει μέρος των μονάδων του για φέτος το καλοκαίρι από την 1η Ιουλίου, ενώ κατά πληροφορίες και τα IKOS Resorts θα έχουν διαδοχικά ανοίγματα από την 1η Ιουλίου.
Mega φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
Η Costa Navarino είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά τους επισκέπτες στα ξενοδοχεία «The Westin Resort Costa Navarino» και «The Romanos a Luxury Collection Resort» από τις 19 Ιουνίου, με νέες εμπειρίες και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Η SWOT ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα: «Nikki Beach Porto Resort & Spa», Πόρτο Χέλι, «Moxy Patra Marina», Πάτρα, «Heritage Hill Hotel», Αθήνα, «Ducato di Oia & Wine Hotel», Σαντορίνη, «SanSal Boutique Hotel», Κρήτη, «Ariá Estate Suites & Spa», Μάνη, «BonZoe Homes & Villas», Μύκονος
H Domotel ξεκινά από την 1η Ιουνίου με το «Domotel Castri», ενώ τα υπόλοιπα 5 της αλυσίδας ανοίγουν στο λυκαυγές του Ιουλίου.
Δρομολόγια AEGEAN
Οι αεροπορικές εταιρίες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και η AEGEAN επαναπρογραμματίζει τα δρομολόγια προς το εξωτερικό με 6 πτήσεις από Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου και πολύ περισσότερες από την 1η Ιουλίου.
Παράλληλα ανακοίνωσε με διάφορες ημερομηνίες έναρξης τις εξής πτήσεις από Αθήνα για : Αμμάν, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Μπάρι, Βηρυτό, Βελιγράδι, Βερολίνο (Tegel), Μπιλμπάο, Μπέρμιγχαμ, Μπολόνια, Μπορντό, Μποργκ Ελ Αράμπ, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κάιρο, Καζαμπλάνκα, Κατάνια, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ντουμπρόβνικ, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Φρανκφούρτη, Γενεύη, Αμβούργο, Ανόβερο, Ελσίνκι, Ιμπιζα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τζέντα, Κρακοβία, Μπορισπίλ, Λισαβόνα, Λονδίνο (Χίθροου), Λουξεμβούργο, Λυών, Μαδρίτη, Μάλαγα, Μάλτα, Μάντσεστερ, Μασσαλία, Μιλάνο (Malpensa), Μόσχα (Ντομοντέντοβο), Μόναχο, Ναντ, Νάπολη, Νίκαια, Νυρεμβέργη, Παρίσι (CDG), Πίζα, Ποντγκόριτσα, Πόρτο, Πράγα, Ρώμη, Σκόπια, Σόφια, Σπλιτ, Αγ. Πετρούπολη, Στοκχόλμη (Αρλάντα), Στουτγκάρδη, Ταλίν, Τιφλίδα, Τελ Αβίβ, Τίρανα, Τουλούζη, Τυνησία, Βαλένθια, Βενετία, Βιέννη, Βαρσοβία, Γιερεβάν, Ζάγκρεμπ και Ζυρίχη.
Από Ηράκλειο για Μπορντό, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Λυών, Μασσαλία, Ναντ, Παρίσι (CDG), Τουλούζη, Ζυρίχη και από Καλαμάτα για Μόσχα (Ντομοντέντοβο), Μόναχο, Παρίσι (CDG), Στοκχόλμη (Arlanda) και από Ρόδο για Φρανκφούρτη, Λυών, Μασσαλία, Παρίσι (CDG), Ζυρίχη.
ΑΝΑΛΥΣΗ DELOITTE
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19
Διαφορετικά σενάρια για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και του κλάδου της φιλοξενίας το 2020 και το 2021, με βάση την παγκόσμια οικονομία, τις τρέχουσες τάσεις και την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, αναλύει η Deloitte σε μελέτη της «Ο ελληνικός τουρισμός στην εποχή του COVID-19» σε τηλεδιάσκεψη που συνδιοργάνωσε με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
1Ο σενάριο
- Η πανδημία αντιμετωπίζεται με ένα όλο και πιο αποτελεσματικό σύστημα Υγείας, με ορθή πολιτική διαχείριση το γ’ τρίμηνο του 2020.
• Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας και τα διεθνή ταξίδια ξεκινούν και πάλι με τη βοήθεια αποτελεσματικών πρωτοκόλλων υγείας.
• Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα εποχικής λειτουργίας τουριστικά καταλύματα ανοίγουν σταδιακά μέσα στον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου αντίστοιχα, τη στιγμή που τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο.
• Ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει στα επίπεδα του 2019 μέσα σε 2-3 χρόνια, καθώς τα διεθνή ταξίδια ανακάμπτουν σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα και η Ελλάδα αυξάνει το μερίδιο στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά.
2Ο σενάριο
- Η πανδημία επιμένει καθώς οι προσπάθειες για άρση του lockdown σε κάποιες χώρες έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση της νόσου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
• Στην Ελλάδα, η ασθένεια περιορίζεται κάπως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά παρατηρείται δεύτερο κύμα έξαρσης από τον Σεπτέμβριο και μετά.
• Η οικονομία και η διεθνής ταξιδιωτική αγορά αρχίζουν να ανακάμπτουν στα τέλη του 2020. Η σταδιακή ανάκαμψη συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς μέχρι το β’ εξάμηνο του 2021, καθώς η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά.
• Ο ελληνικός τουρισμός καταφέρνει να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 μέσα σε διάστημα 3-4 ετών.
3Ο σενάριο
- Η επιδημία συνεχίζεται με σοβαρά ποσοστά μόλυνσης ανά τον κόσμο έως το 2021 εωσότου είτε η ανοσία του πλήθους ή/και η ανακάλυψη ενός εμβολίου καταφέρουν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού.
• Τα κύματα της νόσου συνεχίζουν να πλήττουν τον κόσμο, την οικονομία και τις διεθνείς αγορές για περισσότερο από το προβλεπόμενο, δημιουργώντας εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές και οδηγώντας σε αυξημένη απομόνωση.
• Η ανάκαμψη της οικονομίας και της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς ξεκινά το 2022 με διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς αυτούς.
• Θα χρειαστούν περισσότερα από 5 χρόνια για να ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός.