Η Πάτμος είναι το νησί που ενέπνευσε τον Ιωάννη να γράψει την Αποκάλυψη, ένα από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Δίπλα στο σπήλαιο της Αποκάλυψης από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο. Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως.
Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα από όπου πιανόταν για να σηκωθεί ο Ευαγγελιστής, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου. Στα κελιά πάνω από το σπήλαιο διαμένουν μέχρι και αυτή την ώρα δύο μοναχοί, αλλά το σημείο όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πιστοί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη, ένα μοναστήρι που στέκει σε ένα ύψωμα.
«Εδώ είναι το μέρος όπου η φωνή του Θεού μίλησε στον Άγιο», αναφέρει στο αμερικάνικο δίκτυο ο φύλακας του ναού, δείχνοντας μία σχισμή σε έναν βράχο. Η σχισμή, μάλιστα, στο τελείωμά της, σπάει σε τρία σημεία, σύμβολο της Αγίας Τριάδος για τους πιστούς.
AIRBNB: Sold out εν όψει Χριστουγέννων [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 από τον Άγιο Χριστόδουλο και περιέχει ακόμη πολλές από τις αρχικές δομές του – τμήματα των οχυρώσεων, την κουζίνα, μερικά κελιά, και, το σημαντικότερο, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία διαθέτει μερικές υπέροχες τοιχογραφίες.
Ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Τζόρτζιο Αρμάνι είναι ανάμεσα στους διάσημους που το έχουν λατρέψει. Ο «γκουρού της Πληροφορικής», Νίκολας Νεγρεπόντε εγκατέστησε στο νησί σύστημα wifi, ώστε ο καθένας να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ.
Παρότι το σπήλαιο και το μοναστήρι είναι οι κυριότεροι πόλοι έλξης τουριστών στην Πάτμο, δεν είναι οι μόνοι λόγοι που ο κόσμος επιλέγει το νησί, όπως αναφέρει ο Πανάγος Ευγενικός, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος αναφέρεται στις μαγευτικές παραλίες και την ομορφιά της Χώρας.
Ακόμα ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του νησιού είναι ο τραπεζίτης Τσαρλς Πικέ, ο οποίος αποδεικνύοντας την αγάπη του για για τον τόπο χρηματοδότησε την κατασκευή τριών ανεμόμυλων σε ένα λόφο απέναντι από το μοναστήρι. Ο ένας μάλιστα είναι πλήρως λειτουργικός και παράγει αλεύρι ολικής αλέσεως.
Τα σχέδια του Ελβετού πολιτικού Τζόσεφ Ζησιάδη για το νησί είναι ακόμα πιο μεγαλεπίβολα, αφού ο ίδιος καλλιεργεί αμπέλια 20 στρεμμάτων κοντά στην παραλία της Πέτρας μαζί με τον Γάλλο παραγωγό κρασιού, Ντοριάν Αμάρ.
Ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο γίνεται και για το γεγονός πως στο νησί δεν κάνει κανείς γυμνισμό. Όπως αναφέρει άλλωστε ο ιδιοκτήτης του μόνου πεντάστερου ξενοδοχείου στην Πάτμο, Χρήστος Πατακός, επιθυμία όλων είναι να αποφευχθεί η αυξανόμενη τουριστική μαζικοποίηση και ο τόπος να διατηρήσει την ταυτότητά του.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]