Για την εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών στις γεωργικές ασφαλίσεις, ο επικεφαλής του Οργανισμού υπογράμμισε ότι «είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία από οποιαδήποτε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, η οποία θα προσέφερε ανταγωνιστικά προς τον ΕΛΓΑ ασφαλιστικά προγράμματα για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της χώρας», ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι ο ΕΛΓΑ θα εξακολουθεί να αποτελεί τον ισχυρό φορέα ασφαλίσεων.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον «Ιανό», οι οποίες εκτιμώνται στα 100 εκατ. ευρώ, ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσα στον Οκτώβριο.
-Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους καλλιεργητές που επλήγησαν από τον «Ιανό» κι εκτίμησε ότι θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ. Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους πληγέντες;
Αμέσως μετά την εκδήλωση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπειών τις οποίες επέφερε στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, ο ΕΛΓΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης με την κινητοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερη αποτύπωση των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τις υποδομές και τα γεωργικά μηχανήματα.
Επιτύχαμε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο να αποτυπώσουμε την έκταση και το κόστος των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου.
Η πρώτη εκτίμηση όντως κινείται στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ και θεωρούμε ότι χωρίς την έκτακτη ενίσχυση του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό της χώρας, την οποία αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ήταν αδύνατη η πληρωμή τους.
Οι αλλαγές, οι οποίες εκτάκτως, ειδικώς και μόνο γι’ αυτή την περίπτωση, οι οποίες αφορούν στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ αποσκοπούν σε ένα και μόνο στόχο: να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους και να υπολογιστούν στο 100% της ζημίας, χωρίς μειώσεις. Συνεπώς, εντός του Οκτωβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.
– Το τελευταίο διάστημα αναφέρεστε συχνά στη μετάβαση του Οργανισμού στην ψηφιακή εποχή. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ποιες υπηρεσίες σας θα παρέχετε ψηφιακά και τι χρονοδιάγραμμα δίνετε για τη μετάβαση; Ενδέχεται η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ να συνοδευτεί με μείωση του προσωπικού;
Η χρήση της νέας τεχνολογίας αποτελεί προϋπόθεση για την ικανότητα του ΕΛΓΑ να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, οι οποίες προέρχονται είτε από την κλιματική αλλαγή είτε από τη δέσμευσή μας να μειωθεί δραστικά ο χρόνος μεταξύ εκτιμήσεων των ζημιών και της καταβολής αποζημιώσεων, αλλά και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του ώστε με ακρίβεια και δικαιοσύνη να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις.
Πετύχαμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να συγκροτήσουμε την πρόταση για τη μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή. Στην παρούσα χρονική στιγμή είμαστε στη διαδικασία ένταξής της στο τρέχον ΕΣΠΑ, ύψους 1,83 εκατ. ευρώ και στο α’ εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσει η πιλοτική της δοκιμασία και εφαρμογή.
Με την εγκατάσταση των νέων πληροφοριακών συστημάτων, με δορυφορικές λήψεις θα αποτυπώνονται η έκταση και το ποσοστό ζημιάς στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα μπορούν να αποστείλουν από το χωράφι την έκθεσή τους μαζί με το κόστος της αποζημίωσης.
Ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν σχεδιάζει μείωση του προσωπικού, αλλά χρειάζεται ενίσχυση το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού με νέες και νέους επιστήμονες κι ευελπιστώ ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία σύντομα θα προβούμε σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.
-Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της οποίας το τελευταίο διάστημα είναι εμφανείς, υπάρχουν αιτήματα των παραγωγών για αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης ώστε να συμπεριλαμβάνονται νέοι κίνδυνοι. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;
Προφανώς και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προσλαμβάνουν δραματικό χαρακτήρα χρόνο με το χρόνο. Σε κάθε νέα καταστροφή θα απαιτούνται ολοένα και περισσότερο αυξημένα κεφάλαια για τις αποζημιώσεις.
Αλλαγή του κανονισμού ώστε στις καλύψεις του να συμπεριλαμβάνονται νέοι κίνδυνοι σημαίνει και εξασφάλιση νέων κεφαλαίων για νέες και υψηλότερες αποζημιώσεις. Στην παρούσα φάση δεν συζητάμε αλλαγή του κανονισμού. Προσπαθούμε για την οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ με τον ισχύοντα κανονισμό, ώστε να μη φθάσουμε ποτέ στο ακραίο ενδεχόμενο ο ΕΛΓΑ να εκδίδει «ακάλυπτες επιταγές».
Προσωπικά επιλέγω να είμαι ειλικρινής απέναντι στους ασφαλισμένους μας και να διατηρώ ακεραίες σχέσεις εμπιστοσύνης, παρά να ακολουθήσω την υποκριτική στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις για αλλαγή του κανονισμού και στο τέλος, αφού ουδέν έπραξαν, μας παρέδωσε τον ΕΛΓΑ ζημιογόνο και με μεγάλα ελλείματα.
– Από τις προγραμματικές ακόμα δηλώσεις του πρωθυπουργού, όταν η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατέστη σαφές ότι υπάρχει πρόθεση να εμπλακούν στην ασφάλιση των καλλιεργειών και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Υπάρχει κάποια σχετική απόφαση;
Η Ελλάδα είναι χώρα της φιλελεύθερης δημοκρατικής Δύσης, στην οποία λειτουργεί η οικονομία της αγοράς. Είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία από οποιαδήποτε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, η οποία θα προσέφερε ανταγωνιστικά προς τον ΕΛΓΑ ασφαλιστικά προγράμματα για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. άνοιξε δημόσια αυτή τη συζήτηση. Με απόφαση του υπουργού Μάκη Βορίδη συγκροτήθηκε επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, η οποία συνεδρίασε πολλές φορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και κατέληξε σε συμπεράσματα για τις παραμέτρους από τις ποιες εξαρτάται το μέλλον του γεωργοασφαλιστικού τομέα.
Δεν γνωρίζω αν κάποια ασφαλιστική εταιρία θα καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση. Γνωρίζω -και για αυτό εργάζομαι- ότι ο ΕΛΓΑ θα εξακολουθεί να αποτελεί τον ισχυρό φορέα ασφαλίσεων και να διατηρεί την εμπιστοσύνη των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Προσφάτως, και στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής και σε συνέχεια της προγραμματικής συμφωνίας την οποία υπογράψαμε με το ΚΕΠΕ και τον πρόεδρό του Παναγιώτη Λιαργκόβα, συζητήσαμε την εκπόνηση μελέτης για την εξέλιξη του γεωργοασφαλιστικού τομέα. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής θα βοηθήσουν τον ΕΛΓΑ και τον ιδιωτικό τομέα για να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις.
– Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, δεδομένου ότι πέρυσι οι ζημιές του ανέρχονταν στα 170 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον ελλειμματικό κατά 40 εκατ. ευρώ και φέτος αφενός οι αποζημιώσεις θα είναι αυξημένες, ενώ η καταβολή των ασφαλίστρων έχει παραταθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας;
Η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ είναι οριακή. Η κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού, χρηματοδότησε με 35 εκατ. ευρώ τον ΕΛΓΑ για να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες των διοικητικών και λειτουργικών εξόδων, αλλά και οι δαπάνες συμβάσεων εξωτερικών συνεργατών όπως το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο μας.
Οπως ήδη προανέφερα, οι ζημιές προσεχώς θα αυξάνουν δραματικά το κόστος των αποζημιώσεων. Ταυτόχρονα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν μειωμένα εισοδήματα και για τούτο είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην αυξηθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά, αλλά και όπως είναι γνωστό διευκολύνουμε την καταβολή της μέσω συνεχόμενων παρατάσεων, χωρίς να απαιτούμε την είσπραξή της μέσω των ΔΟΥ.
Επιμένουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ και εισηγούμεθα εκ παραλλήλου την εξασφάλιση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτως ώστε να ενισχυθούν ο ΕΛΓΑ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των χωρών της Μεσογείου για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις αποζημιώσεων.
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr