Αυτό που είναι ελάχιστα γνωστό όμως, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στην Ελλάδα δίνει, ίσως τη μοναδική του συνέντευξη σε ελληνικό έντυπο, στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γλέζο για το περιοδικό “Δρόμοι της Ειρήνης”, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε αυτή ο, κατά πολλούς, κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αφού λέει λίγα λόγια για το ξεκίνημά του –άλλωστε είναι ακόμα μόλις 21 ετών- είναι πολύ καυστικός για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, φιλάθλους, γήπεδα και γενικά ότι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο…
“Μου αρέσει πολύ ο τίτλος του περιοδικού σας. Δε με ενδιαφέρουν μόνο τα ζητήματα του αθλητισμού. Παρακολουθώ με αγωνία όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Πιστεύω ότι όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και γέροι, άσπροι και μαύροι, πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να βαδίσει ο κόσμος στους δρόμους της Ειρήνης και όχι στους δρόμους του πολέμου. Είμαι 21 ετών. Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριουδάκι της Βραζιλίας το Νοροέστε. Οι γονείς μου ήταν πολύ φτωχοί. Σήμερα τα πόδια μου έχουν λύσει όλα τα προβλήματα. Στα 6 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο κέρδισα πολλά χρήματα. Θυμάμαι όμως πάντα τα σκοτεινά παιδικά μου χρόνια. Στη Βραζιλία τα παιδιά γεννιούνται με ποδοσφαιρικά παπούτσια”.
Όμως στη πορεία της συνέντευξης ακολουθούν “μύδροι” αλλά και συμβουλές για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχουν περάσει 61 χρόνια από τότε, αλλά ακόμα και τώρα ας διαβάσουμε αυτά που λέει ο Πελέ μήπως μάθουμε λίγη μπαλίτσα από τον βασιλιά…:
–“Το ποδόσφαιρο σας έχει ακόμα πολύ δρόμο να κάνει. Οι παίχτες σας δεν έχουν πλήρη τεχνική κατάρτιση. Η γρήγορη εναλλαγή της πάσας, το κοντρόλ, οι βαθιές διαγώνιες μπαλιές που ξεκουράζουν πάντα την άμυνα και αιφνιδιάζεις τον αντίπαλο, ο ελιγμός και το γρήγορο ξεμαρκάρισμα, που είναι βασικά στοιχεία για τη συγκρότηση μιας ενδεκάδας είναι σχεδόν άγνωστα για τους παίχτες σας. Πολλές φορές οι Έλληνες ποδοσφαιριστές φτάνουν στο 80% της επιτυχίας ενός τέρματος και όμως αποτυγχάνουν γιατί δεν έχουν την απαραίτητη φαντασία να ξεγελάσουν τους αντιπάλους τους”.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος αιφνιδιάζεται από τις “κατά μέτωπον επιθέσεις” του Πελέ, μόλις που προλαβαίνει να ρωτήσει :–“Ώστε να χάσουμε κάθε ελπίδα;” –“Κάθε άλλο. Οι παίχτες σας έχουν πλούσια φυσικά και σωματικά προσόντα. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε ποδόσφαιρο ισάξιο των άλλων χωρών. Πρέπει όμως ν’ αρχίσετε από τα μικρά παιδιά που θα μυηθούν έγκαιρα και συστηματικά στα μυστικά της μπάλας. Ύστερα έχετε και μερικές τεχνικές ελλείψεις. Το σωστό φούτμπωλ μαθαίνεται σε καλούς πρασινοτάπητες και όχι σε γήπεδα σαν αυτά που παίξαμε εμείς εδώ στην Αθήνα. Πιστέψτε με, είναι τόσες οι ανωμαλίες τους ώστε η μπάλα δεν κυλάει με το ρυθμό που πρέπει”.
Τότε, υπάρχουν αναφορές ότι ο Πελέ είναι θυμωμένος από τη μοναδική ήττα της ευρωπαϊκής του περιοδείας από τον Ολυμπιακό, αλλά και από τον σκληρό τρόπο που τον αντιμετωπίζει στο παιχνίδι ο προσωπικός του αντίπαλος Κώστας Πολυχρονίου. Μπορεί όταν οι δύο αντίπαλοι ξανασυναντήθηκαν το 2005 όλα να είχαν και ο Πελέ να έγινε μάλιστα επίτιμο μέλος του Ολυμπιακού, τότε όμως ήταν αρκετά επηρεασμένος ώστε όταν ρωτήθηκε ποιος Έλληνας παίχτης του έκανε εντύπωση να είναι τόσο απόλυτος.
–“Από τους παίχτες σας κανένας. Αυτό μπορεί να είναι λυπηρό, αλλά θα ήταν λάθος μου να σας έλεγα ψέματα. Από αυτούς πάντως που είδα, δεν στέκεται κανείς σε μια ξένη ομάδα. Και για να καταλάβετε καλύτερα όταν θα γυρίσω στο Σαν Πάολο, αν με ρωτήσει κανείς να του πω ονόματα καλών ποδοσφαιριστών της Ευρώπης θα έχω να του πω ονόματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός από τη δική σας”.
Το ίδιο επικριτικός είναι για τους Έλληνες φιλάθλους, όταν ακόμα δεν υπάρχουν χούλιγκαν.“Οι φίλαθλοί σας είναι πολύ φανατισμένοι. Για πρώτη φορά από τότε που αγωνίζομαι σε ξένο περιβάλλον, είδα ένα τέτοιο ξέσπασμα μαινόμενων φιλάθλων εναντίον της ομάδος μου και μένα. Σας ομολογώ ότι αυτό μου άφησε την πιο άσχημη εντύπωση από τη χώρα σας”.
Μετά από όλα αυτά τα πικρά, υπάρχει κάποια ευχάριστη ανάμνηση του “βασιλιά” από την Ελλάδα ;Υπάρχει :“Πρώτα-πρώτα οι όμορφες κοπέλες της Αθήνας, και έπειτα η ευγένεια, η περιποιητικότητα και το κέφι των Αθηναίων”, που φαίνεται είναι αρκετά ώστε στο τέλος της συνέντευξης να δηλώσει ότι του άρεσε πολύ και εύχεται να ξανάρθει. Όχι όμως για ποδόσφαιρο…
Ειδήσεις σήμερα
Market Pass: Γιατί είναι ευνοϊκότερο από τη μείωση του ΦΠΑ
Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται»