Οπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι, ποτέ άλλοτε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εμβληματικές τοποθεσίες για αγωνίσματα. Αυτοί το τόλμησαν. Γενικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θέλουν να μείνουν στη μνήμη όλων ως ξεχωριστοί και ο κύριος στόχος των διοργανωτών είναι να υπάρχει σε όλα τα αγωνίσματα ένα εμφανές κομμάτι της Γαλλίας.
«Οσοι παρακολουθήσουν τους Αγώνες θα δεθούν με τη χώρα και με την πόλη, θα την κουβαλούν για πάντα μέσα τους» τονίζουν οι διοργανωτές. Aλλωστε είναι η τρίτη φορά που το Παρίσι αναλαμβάνει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το 1900 και το 1924.
Η φετινή διοργάνωση αποτελεί επέτειο 100 χρόνων από την τελευταία φορά και οι Παριζιάνοι θέλουν να αφήσουν έντονο το πολιτισμικό τους αποτύπωμα σε όλο τον πλανήτη. Με αυτό το σκεπτικό, δημιούργησαν και τα μετάλλια των αγώνων. Κάθε μετάλλιο των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων περιέχει ένα μικρό κομμάτι από τον σίδηρο του Πύργου του Αϊφελ, ώστε οι κάτοχοί τους φεύγοντας από το Παρίσι να φέρουν πάντα μαζί τους ένα κομμάτι της πόλης. Επίσης το σχήμα των μεταλλίων είναι εξαγωνικό, για να θυμίζει και το σχήμα της Γαλλίας στον χάρτη που μοιάζει με εξάγωνο…
Πύργος του Αϊφελ
Κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ θα γίνουν οι αγώνες μπιτς βόλεϊ ανδρών και γυναικών. Στη Βραζιλία το 2016 είχαν γίνει στην πασίγνωση Κοπακαμπάνα. Οι Γάλλοι τούς ξεπέρασαν φτιάχνοντας συνθήκες γηπέδου μπιτς βόλεϊ κάτω από το εμβληματικό σημείο της πόλης. Οι εξέδρες που κατασκευάστηκαν θα είναι χωρητικότητας 12.000 θεατών και ήδη, όπως έχουν προαναγγείλει οι διοργανωτές, σημειώθηκε sold out. Είναι το πρώτο αγώνισμα στο οποίο εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια. Πύργος του Αϊφελ είναι αυτός…
Γκραν Παλέ
Πρόκειται για έναν ιστορικό εκθεσιακό χώρο και μουσείο που βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία και κατασκευάστηκε το 1897 για να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Εκθεση του 1900. Ξεχωρίζει η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του. Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το ανακήρυξε ιστορικό μνημείο το 2000. Υπολογίζεται ότι προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες. Δεν είναι απλώς τουριστικό αξιοθέατο, αλλά μία διάσημη πολιτιστική εστία στο Παρίσι όπου λαμβάνουν χώρα εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Παναθηναϊκός - Athens Kallithea 1-0: Ο Γερεμέγεφ έδωσε το τρίποντο
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μπορούσαν να μην το εκμεταλλευτούν. Στο Γκραν Παλέ θα γίνουν τα αγωνίσματα της ξιφασκίας και του τάε κβον ντο. Το 2010 στον ίδιο χώρο είχε λάβει χώρα το παγκόσμιο κύπελλο ξιφασκίας. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 8.000 θεατές.
Πλατεία Κονκόρντ
Η πλατεία Κονκόρντ είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, έχει έκταση 19 στρεμμάτων και στις 8 άκρες της έχουν τοποθετηθεί αγάλματα που συμβολίζουν 8 γαλλικές πόλεις. Συνδέεται με τον Σηκουάνα με την αψιδωτή γέφυρα Κονκόρντ και αποτελεί τμήμα του ιστορικού άξονα του Παρισιού. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση στη συγκεκριμένη πλατεία έγιναν πολλές δημόσιες εκτελέσεις. Εκεί καρατομήθηκαν μπροστά στα πλήθη, η Μαρία Αντουανέτα, η πριγκίπισσα Ελισάβετ της Γαλλίας, η Σαρλότ Κορντέ, η Μαντάμ ντι Μπαρί, οι επαναστάτες αρχηγοί, Ζωρζ Νταντόν, Καμίγ Ντεμουλέν.
Σε αυτό το ιστορικό σημείο της πρωτεύουσας της Γαλλίας θα γίνουν τα αγωνίσματα μπάσκετ 3Χ3, BMX, σκέιτμπορντ και το νεοεισερχόμενο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες breaking, το οποίο μοιάζει ουσιαστικά με το breakdancing.
Παλάτι Βερσαλλιών
Το ανάκτορο των Βερσαλλιών το οποίο δημιούργησε ο Λουδοβίκος 14ος το 1660, ήταν το πιο λαμπρό παλάτι της Ευρώπης, με τις Βερσαλλίες να είναι έως το 1789 η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πέρα από το ίδιο το ανάκτορο, διάσημοι είναι και οι κήποι του, με τα σιντριβάνια και τα αγάλματα. Αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανάλογα με το γεγονός, μπορεί να φιλοξενήσει στον περιβάλλοντα χώρο του από 15.000 έως και 40.000 θεατές. Στο σημείο αυτό θα γίνουν αγωνίσματα της ιππασίας και του μοντέρνου πένταθλου. Από πολύ κοντά θα το δουν και οι δρομείς του μαραθωνίου, αφού η διαδρομή του συγκεκριμένου αγωνίσματος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να τρέξουν δίπλα του.
Λιμάνι Μασσαλίας
Εκτός από το Παρίσι θα υπάρξουν και άλλες περιοχές που θα φιλοξενήσουν αγωνίσματα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε διοργάνωση. Η Μασσαλία θεωρείται η δεύτερη πιο διάσημη πόλη της Γαλλίας. Το λιμάνι της θα φιλοξενήσει την ιστιοπλοΐα και η εγκατάσταση, η οποία μπορεί να δεχθεί 12.000 θεατές, φιλοξενείται στη διάσημη Prado Beach, μια ατέλειωτη παραλία 3,5 χιλιομέτρων που συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Το λιμάνι της Μασσαλίας έχει ήδη πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Φλόγα παραδόθηκε από τους Ελληνες στους διοργανωτές στις 27 του περασμένου Απριλίου και για πρώτη φορά έφτασε στη χώρα των Αγώνων όχι με αεροπλάνο, αλλά διά θαλάσσης. Τη μεταφορά ανέλαβε το ιστιοφόρο «Belem», ηλικίας 128 ετών. Η Φλόγα έφτασε στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου και ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία σε όλη τη Γαλλία.
Τεαχούπο
Μία από τις καινοτομίες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είναι ότι ένα αγώνισμα θα φιλοξενηθεί σε απόσταση 10.000 μιλίων από τη γαλλική πρωτεύουσα. Το Τεαχούπο είναι ένα μικρό χωριό στην Ταϊτή, νησί που αποτελεί μέρος της Γαλλικής Πολυνησίας, στο κέντρο του Ειρηνικού. To Tεαχούπο φημίζεται για τα εντυπωσιακά του κύματα, τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο μεγάλα που γίνονται φονικά. Οι σέρφερς που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο χωριό για να πάρουν μέρος σε αγώνες ισχυρίζονται ότι εκεί μπορεί να δημιουργηθούν τα μεγαλύτερα κύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2000 ένας αθλητής έχασε τη ζωή του κάτω από τα κύματα.
Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, με ένα βουνό να καταλήγει στην παραλία όπου οι σέρφερς απολαμβάνουν τα κύματα. Σε ένα τέτοιο μαγευτικό χώρο θα γίνουν οι αγώνες σέρφινγκ.
Ειδήσεις σήμερα
Φόρμουλα ένα: Έγραψαν Ιστορία McLaren, Πιάστρι και Χάμιλτον
«Ατσάλινη» και «χάλκινη» η Εθνική Νέων Ανδρών
Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
Ολυμπιακοί Αγώνες: Με υψηλές φιλοδοξίες η ελληνική αποστολή στη μάχη για τα μετάλλια
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το αναλυτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ