Ένα πραγματικό ντέρμπι σε όλα τα επίπεδα, που προκάλεσε πολλές διαμάχες γύρω από τον έμπειρο ρέφερι. Κάτι που σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στάθηκε πολύ δύσκολο στο να του ανατεθούν κι άλλοι αγώνες στη συνέχεια.
Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο, η FIFA ενέκρινε ιδιαίτερα την απόδοσή του σε αρκετές αποφάσεις (πέναλτι, φάουλ…), αλλά ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα έπρεπε να είχε δείξει περισσότερες κίτρινες κάρτες και ακόμη και κάποιες κόκκινες.
Σχετικά με τον χρόνο των καθυστερήσεων και συγκεκριμένα τα 10 λεπτά στο φινάλε που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Αργεντινών, οι αξιολογητές εκτίμησαν επίσης ότι ήταν σωστή η απόφασή του.
Με τις ταραχές που προκλήθηκαν (δικαιολογημένα) μετά τον αγώνα, του συστήθηκε να μην διαιτητεύσει σε άλλον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την αξιολόγηση, στα 139′ λεπτά της αναμέτρησης, Ολλανδία-Αργεντινή, ο Λαόθ δεν υπέπεσε σε σοβαρά και πολλά λάθη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Marca», ο ρέφερι από την Βαλένθια ήταν ένα από τα φαβορί του υπεύθυνου διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, για να «σφυρίξει» στο μεγάλο τελικό της Κυριακής (18/12). Δεν ήταν σίγουρο, ωστόσο, υπήρχαν πολλές πιθανότητες αν δεν είχε συμβεί η κριτική του Μέσι.
Ο Αργεντινός σταρ ήταν πολύ σκληρός με τον Λαόθ μετά το ματς της περασμένης Παρασκευής (9/12). «Δεν θέλω να μιλήσω για τον διαιτητή γιατί δεν μπορείς να είσαι ειλικρινής. Αν μιλήσεις, σου επιβάλλουν κυρώσεις. Η FIFA πρέπει να το σκεφτεί, δεν μπορεί να εμπιστευθεί έναν τέτοιο διαιτητή σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν μπορείς να βάλεις έναν διαιτητή που… δεν μπορεί. Φοβηθήκαμε πριν το παιχνίδι γιατί ξέραμε πώς θα ήταν τα πράγματα. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στον αγωνιστικό χώρο που συνειδητοποιείς ότι θέλουν να σε “εξοντώσουν”, είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της «αλμπισελέστε».
Ο Ματέου Λαόθ από την άλλη εγκαταλείπει το Κατάρ αφού «σφύριξε» τον πέμπτο αγώνα του σε Παγκόσμιο Κύπελλο (Ρωσία και Κατάρ). Τον ξεπέρασε μόνο στην Ισπανία ο θρυλικός, Χουάν Γαρδεαθάμπαλ, ο οποίος συμμετείχε σε τρία συνεχόμενα Μουντιάλ: Σουηδία 1958, Χιλή 1962 και Αγγλία 1966, στα οποία διηύθυνε, συνολικά, επτά συναντήσεις.
Οι βασικοί διαιτητές που παραμένουν στο Κατάρ, με τις επιλογές να συνεχίσουν να σφυρίζουν είναι οι: Αμπντουλραχμάν Αλ-Γιασίμ (Κατάρ), Μοχάμεντ Αμπντούλα Χασάν Μοχάμεντ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Μουσταφά Γκορμπάλ (Αλγερία), Σέζαρ Αρτούρο Ράμος (Μεξικό), Ισμαίλ Ελφαθ (ΗΠΑ), Ραφαέλ Κλάους (Βραζιλία), Γουίλτον Σαμπάιο (Βραζιλία), Χεσούς Βαλενσουέλα (Βενεζουέλα), Άντονι Τέιλορ (Αγγλία), Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία), Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία) και Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία).