Μουντιάλ με κρύο και χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ελλάδα δεν είχαμε ξαναδεί. Ας όψεται η ανυπόφορη καλοκαιρινή ζέστη του Κατάρ που μετέθεσε τη διοργάνωση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι ποδοσφαιριστές, λίγα 24ωρα πριν παίξουν στο Μουντιάλ, τα έδιναν όλα για τις ομάδες τους.
Πρώτη φορά
Το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που διοργανώνει τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι η μικρότερη σε έκταση χώρα που αναλαμβάνει αυτό το βάρος. Η αμέσως επόμενη είναι η Ελβετία (τριπλάσια σε μέγεθος από το Κατάρ) η οποία διοργάνωσε το Μουντιάλ το μακρινό 1954, αλλά με 16 ομάδες τότε κι όχι με τις 32 σημερινές. Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα που ανέλαβε Μουντιάλ χωρίς να έχει προκριθεί ποτέ πριν σε τελική φάση, με εξαίρεση τις δύο πρώτες διοργανώσεις. Η Ιαπωνία όταν ανέλαβε να συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2002 με τη Ν. Κορέα δεν είχε επίσης προκριθεί, αλλά τα κατάφερε το 1998.
Η ανάληψη της διοργάνωσης από το Κατάρ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κατηγοριών για παράνομες μεθόδους, για χρηματισμούς και διαφθορά. Σαν να μην έφταναν αυτά, εμφανίζονταν ανά τακτά διαστήματα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και Διαδίκτυο με αναφορές για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων των εργατών που προσελήφθησαν για τη δημιουργία των υποδομών της διοργάνωσης. Εγινε λόγος για χιλιάδες νεκρούς σε εργοτάξια, με τους διοργανωτές να αρνούνται τα πάντα και να εκκρεμούν δίκες.
Η αλήθεια είναι ότι η FIFA πήρε ένα ρίσκο δίνοντας μια τόσο σημαντική διοργάνωση σε ένα κράτος που έχει υπό διαμόρφωση την ποδοσφαιρική κουλτούρα.
Μέσα στα γήπεδα, εκτός από τις μάχες των ομάδων για το τρόπαιο, οι διοργανωτές θα δώσουν τη δική τους μάχη για να ζήσουν όλοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές, θεατές, μοναδική εμπειρία.
Φαβορί
Ποιος είναι το φαβορί; Εμείς οι φίλοι του ποδοσφαίρου ελπίζουμε και ευχόμαστε φαβορί να είναι το καλό θέαμα. Η Αργεντινή θέλει να πανηγυρίσει τον τίτλο με τον Μέσι να παίζει για τελευταία φορά σε Μουντιάλ. Δεν υπάρχει καλύτερο «αντίο» από αυτό με το τρόπαιο στα χέρια. Η Βραζιλία του Νεϊμάρ έχει διαφορετική γνώμη. Οσο για τους τελευταίους κατόχους, τους Γάλλους, δεν λένε πολλά, ετοιμάζονται να μιλήσουν στο γήπεδο, με τον Εμπαπέ και τον Μπενζεμά.
Στις επόμενες σελίδες, μπορείτε να διαβάσετε για τα πρόσωπα που αξίζουν την προσοχή μας σε αυτό το Μουντιάλ, μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τα προγνωστικά του Γιώργου Καραγκούνη για τη διοργάνωση και ιστορίες του Μουντιάλ από το παρελθόν. Ειδική αναφορά κάνουμε και στις γυναίκες διαιτητές που θα σφυρίξουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλη μια καινοτομία της FIFA στο Κατάρ.
Γαλλία-Ισραήλ: Επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα παρά την έντονη παρουσία αστυνομίας
Η σέντρα πλησιάζει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο…
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Στις καινοτομίες του φετινού Μουντιάλ περιλαμβάνεται η τεχνολογία του ημιαυτόματου οφσάιντ που ενσωματώνεται στο VAR. Οι 12 ειδικές κάμερες στην οροφή των γηπέδων θα ελέγχουν τη θέση της μπάλας και των ποδοσφαιριστών 50 φορές το δευτερόλεπτο. Σε κάθε παίκτη, ελέγχονται 29 σημεία του σώματός του και το αποτέλεσμα για το αν υπάρχει οφσάιντ μεταφέρεται άμεσα στους υπεύθυνους και από αυτούς στον διαιτητή.
Οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα για 5 αλλαγές, γι’ αυτό και τα ρόστερ αποτελούνται από 26 κι όχι από 23 παίκτες.
Για πρώτη φορά την τηλεοπτική κάλυψη στην Ελλάδα θα κάνει ιδιωτικός σταθμός, ο ΑΝΤ1. Θα μεταδώσει παιχνίδια τόσο από τον ελεύθερο ΑΝΤ1 όσο και από τη συνδρομητική πλατφόρμα ΑΝΤ1+. Από τα προημιτελικά και μετά όλα τα παιχνίδια προβάλλονται και ελεύθερα. Η πρεμιέρα γίνεται σήμερα στις 6 μ.μ. Το Κατάρ κοντράρεται με τον Ισημερινό.
OI ΟΜΙΛΟΙ
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
ΚΑΤΑΡ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Β’ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΓΓΛΙΑ
ΙΡΑΝ
ΗΠΑ
ΟΥΑΛΙΑ
Γ’ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΜΕΞΙΚΟ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Δ’ ΟΜΙΛΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΔΑΝΙΑ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Ε’ ΟΜΙΛΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΙΑΠΩΝΙΑ
ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ
ΒΕΛΓΙΟ
ΚΑΝΑΔΑΣ
ΜΑΡΟΚΟ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Ζ’ ΟΜΙΛΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΣΕΡΒΙΑ
ΕΛΒΕΤΙΑ
ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Η’ ΟΜΙΛΟΣ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΓΚΑΝΑ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Ν. ΚΟΡΕΑ