Οπως ήταν αναμενόμενο, η απώλειά του συντάραξε άπαντες, με τη μεγάλη ποδοσφαιρική αγάπη του, την ΑΕΚ, όπως επίσης και άλλες ομάδες αλλά και ανθρώπους του ποδοσφαίρου να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε. Ηταν ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000.
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στη Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Με το ποσό-ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ενωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963.
Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στη συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977.
Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 20 γκολ.
Οταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, είχε πέρασμα και ως βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1994.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ στην ανακοίνωσή της ανέφερε: «Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία μας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας».
Ο προπονητής της ομάδας, ο Ματίας Αλμέιδα, ανέφερε από την πλευρά του:
«Είμαστε λίγο καιρό στην ΑΕΚ, αλλά κατανοούμε πως από σήμερα η οικογένεια της ομάδας είναι πιο φτωχή, με την απώλεια μιας τεράστιας μορφής της ιστορίας του συλλόγου μας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Εκφράζουμε όλοι τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μίμη Παπαϊωάννου, αλλά και σε όλα τα μέλη της οικογένειας της ΑΕΚ, που καταλαβαίνουμε πως νιώθουν σήμερα ότι έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο. Ολοι στην ομάδα θα κάνουμε τα πάντα για να φανούμε αντάξιοι της σπουδαίας του κληρονομιάς».
Γερμανία: Αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής μιλούν για μία «κόλαση» εξευτελισμού και κακοποίησης
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η Super League, η ΕΠΟ και πολλοί άλλοι.
«Ενας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του», έγραψε ο Ντέμης Νικολαΐδης.
Μίμης Παπαϊωάννου: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός τους από τις 9 το πρωί
Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Μίμη Παπαϊωάννου σήμερα. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την ΟΠΑΠ ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Στις 2 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και θα ακολουθήσει η ταφή στις 4.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Την κηδεία έχει αναλάβει η ΠΑΕ ΑΕΚ.
Μίμης Παπαϊωάννου: Υπήρξε περίοδος που σκέφτηκε να τα παρατήσει
Στις 12 Μαΐου του 1965 η ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Πούσκας. Η Ενωση προηγείται με 2-0 και 3-1. Το τελικό 3-3 είναι εντυπωσιακό, όπως και ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος σκοράρει δύο φορές. Οι Μαδριλένοι έμειναν άφωνοι από τον 22χρονο τότε Μίμη.
Του πρόσφεραν 700.000 δραχμές, τριετές συμβόλαιο και σπίτι για να φορέσει την ένδοξη φανέλα τους. Στην ΑΕΚ η Ρεάλ πρότεινε 4 εκατ. δρχ. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ραντεβού στον αέρα» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα συναισθήματά του. «Σκέφτηκα, να η ευκαιρία. Γίνε επαγγελματίας και στα 22 σου χρόνια έλυσες το πρόβλημα της ζωής σου. Δεν έκλεισα μάτι εκείνη τη νύχτα. Με είχε ξεμυαλίσει η ιδέα να φορέσω τη φανέλα της σπουδαιότερης ευρωπαϊκής ομάδας».
Η ΑΕΚ όμως αρνήθηκε να τον δώσει. «Θα μας δείρουν, αν σε δώσουμε. Θα πρέπει να φύγουμε από την Αθήνα και δεν γίνεται», του εξήγησε ο Σεβαστάκης, γενικός αρχηγός τότε της ομάδας. Ο Παπαϊωάννου θύμωσε, που έχανε δόξα και χρήματα.
Σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο και να γίνει τραγουδιστής. Του άρεσαν τα λαϊκά τραγούδια και ο Καζαντζίδης. Ο Χρήστος Νικολόπουλος ήταν γνωστός του, τα χωριά τους δίπλα-δίπλα. Επαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε ο Μίμης σε πανηγύρια μαζί του και με τον Καζαντζίδη που ήταν και ΑΕΚτζής.
Ο Παπαϊωάννου έφυγε μαζί τους και με τη Μαρινέλλα για τουρνέ στη Γερμανία. Εδιναν συναυλίες για ομογενείς για δυο μήνες. Ο Καζαντζίδης τον συμβούλευσε να επιστρέψει σε αυτό που κάνει καλά και ο Παπαϊωάννου τον άκουσε. Σε κάθε ευκαιρία όμως τραγουδούσε. Ο ύμνος της ΑΕΚ ακούγεται με τη φωνή του, γραμμένος το 1965 και διαμορφωμένος το 1971.
Λάκης Νικολάου: «Ινδαλμά μου και ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος»…
«Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν το ποδοσφαιρικό ίνδαλμά μου πριν τον γνωρίσω. Oταν πήγα στην ΑΕΚ, έγινε το ίνδαλμά μου και ως άνθρωπος». Ο Λάκης Νικολάου τιμά τη μνήμη του καλού του φίλου Μίμη Παπαϊωάννου «ξεκλειδώνοντας» τη σοφίτα της μνήμης του.
Κι όπως λέει, δεν πρόκειται για τα κολακευτικά λόγια μιας νεκρολογίας, αλλά για πραγματικά αυθεντικά λόγια που περιγράφουν έναν σπάνιο άνθρωπο. Τι έκανε τόσο ξεχωριστό τον Μίμη Παπαϊωάννου; Ο Λάκης Νικολάου απαντά: «Ηταν ένας τίμιος άνθρωπος με ξεκάθαρες απόψεις. Σταθερός στα “πιστεύω” του. Δεν είχε μόρφωση, είχε όμως τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική μόρφωση. Χαίρομαι γιατί ανέπτυξα μαζί του μiα πολύ στενή και οικογενειακή φιλία. Πήγα μαζί του και τον έζησα και στην Αμερική».
Και ως ποδοσφαιριστής; «Είχε καταπληκτική τεχνική κατάρτιση και ντρίπλα. Ηταν υπέροχο το άλμα του. Κέρδιζε κεφαλιές και σκόραρε γιατί κρατιόταν πολύ ώρα στον αέρα. Θεωρήθηκε ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Σίγουρα ανήκει στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.
Δεν ήταν, όμως, μόνο το ταλέντο. Ο Μίμης έπαιζε σαν επαγγελματίας σε μια εποχή ερασιτεχνισμού. Είχε τρομερή συνέπεια. Δεν ξενυχτούσε ποτέ, δεν έπινε, δεν κάπνιζε, έτρωγε υγιεινές τροφές, δεν ξόδευε τα χρήματά του όπως άλλοι.
Γι’ αυτό και ήταν και λίγο παρεξηγημένος. Αν πήγαινε στη Ρεάλ, τότε που τον ήθελε, θα έκανε μεγαλύτερη καριέρα, το πιστεύω. Λίγοι συνδύαζαν το ταλέντο με τη συνέπειά του».
Ο Νικολάου γυρίζει το χρόνο πίσω, τις πρώτες μέρες που γνώρισε τον Παπαϊωάννου. «Του μιλούσα στον πληθυντικό ασφαλώς. Θυμάμαι, όμως, πόσο μου συμπαραστάθηκε. Ενιωσα πολύ άνετα. Το έχει η ΑΕΚ αυτό. Οι παλιοί στέκονται στο πλευρό των νέων από την πρώτη στιγμή. Είναι οι καταβολές της προσφυγιάς. Ο Μίμης ήταν ηγέτης και στα αποδυτήρια και κατά τη διάρκεια του αγώνα».
Μία στιγμή από τη μεγαλειώδη πρόκριση στα ημιτελικά του UEFA επί της ΚΠΡ στα πέναλτι έχει χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του Λάκη Νικολάου. «Το σκορ στα πέναλτι ήταν 6-6. Είχαμε μείνε μόνο εγώ και ο Μίμης να εκτελέσουμε. Ο Σταματιάδης μου λέει να πάω εγώ, γιατί ο Μίμης απεχθανόταν να χτυπάει πέναλτι. Βγάζω τη φόρμα μου, ετοιμάζομαι και τότε έρχεται ο Μίμης και λέει: “αν είναι το χτυπήσει αυτός, καλύτερα πάω εγώ”. Το χτύπησε, ευστόχησε και περάσαμε, βγάζοντάς με από τη δύσκολη θέση».
Eίναι κρίμα που δεν μπόρεσε να μπει στο νέο γήπεδο και να δει τον δικό του πυλώνα. «Αν άξιζε ένας παίκτης της ΑΕΚ να μπει σε πυλώνα, αυτός ήταν ο Μίμης.
Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο δεν είχε επαφή. Μου αρέσει πολύ που τον ακούω στον ύμνο. Πρώτα γιατί τον νιώθω κοντά μου κι έπειτα γιατί ο ύμνος ακολουθεί ένα γκολ της ΑΕΚ».
Μίμης Παπαϊωάννου: Δεκάδες τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα
Η απώλεια του Μίμη Παπαϊωάννου, όπως ήταν φυσικό, σκόρπισε θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό. Ο μεγάλος άσος «έφυγε» την Τρίτη, ημέρα γενεθλίων του επιστήθιου φίλου του κι επίσης θρύλου της ΑΕΚ, Κώστα Νεστορίδη. Σταχυολογούμε τα «αντίο» ανθρώπων που τον γνώριζαν.
Κώστας Νεστορίδης: «Η ειρωνεία της ζωής! Σήμερα, στα γενέθλιά μου, να φύγεις από κοντά μας. Καλό ταξίδι, φίλε μου, αδελφέ μου, πατριώτη μου, συμπαίχτη μου! Καλή αντάμωση!».
Μίμης Δομάζος: «Οταν φεύγουν τέτοιοι μεγάλοι, σπουδαίοι παίκτες, φτωχαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο… Με τον Μίμη παίξαμε στην εθνική ομάδα, στην ΑΕΚ και στο Παγκύπριο στην Αμερική… Φίλε μου, Μίμη, Μίμη Παπαϊωάννου… Καλό ταξίδι… Θα σε θυμάται πάντα όλη η Ελλάδα».
Γιώργος Κούδας: «Ανθρωπος! Ανθρωπος με Α κεφαλαίο! Η λέξη “άνθρωπος” ξεκινάει με το γράμμα “α”. Με το ίδιο γράμμα ξεκινούν η αγάπη και η αξία! Ολα αυτά τα είχε ο Μιμάκος μου! Θυμάμαι εκείνα τα χρόνια δεν λέγαμε τα ονόματά μας ο ένας στον άλλον. Λέγαμε “μανούλα μου!”. Μας το είχε κολλήσει ο Σαράφης!».
Η αγγλική εφημερίδα «SUN» ανέφερε ότι ο θρύλος της Ελλάδας, Μίμης Παπαϊωάννου, απεβίωσε στα 81 του χρόνια και στάθηκε στη θλίψη των οπαδών της ΑΕΚ. Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης είπε: «Ο Μίμης Παπαϊωάννου, όπως και οι άλλοι μεγάλοι άσοι της εποχής, έπαιξαν ρόλο στο ότι στήριζα και στηρίζω ακόμα την ΑΕΚ. Χάθηκε μια κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τα κόμματα της Βουλής, η Super League κι όλες οι ΠΑΕ, με την ανάρτηση της ΑΕΚ φυσικά να ξεχωρίζει: «Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 81 του χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας μας πέρασε στην αιωνιότητα». Ο εγγονός του γνωστού ηθοποιού και οπαδού της ΑΕΚ, Ανέστης Βλάχος, ανήρτησε φωτογραφία με τον παππού του και τον Μίμη Παπαϊωάννου.