Στην καριέρα του ο Μίμης Δομάζος κατέκτησε δεκάδες τίτλους με τους «πράσινους» και αποτέλεσε αρχηγό του συλλόγου για πολλά χρόνια, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο και τον σεβασμό των φίλων, αλλά και των αντιπάλων του.
Ο «Στρατηγός» όπως ήταν το παρατσούκλι του γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1942 στους Αμπελόκηπους Αττικής, ξεκινώντας να παίζει ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία και πιο συγκεκριμένα από την αλάνες της γειτονιές, ενώ αργότερα έγινε παίκτης της Άμυνας Αμπελοκήπων, στην οποία και χρειάστηκε να πει ψέματα για την ηλικία του, ώστε να βγάλει το πρώτο του δελτίο μόλις στα 13 του χρόνια.
Το ταλέντο του δεν άργησε να «βγει» στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα η φήμη του να φτάσει στα αυτιά του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός τον παρακολούθησε από κοντά και εντυπωσιάστηκε με την τεχνική του, κάνοντας εισήγηση για τη δοκιμή του 17χρονου τότε Δομάζου στους «πράσινους».
Η πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έγινε έτσι σε ένα φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου 1958. Η επίσημη απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό έγινε το καλοκαίρι του 1959 και έμεινε στην ομάδα μέχρι τον Μάιο του 1978, γράφοντας το όνομά του με “χρυσά γράμματα” στην ιστορία της ομάδας, της οποίας υπήρξε και αρχηγός για πάνω από μία δεκαετία.
Με τη φανέλα του «τριφυλλιού» προσέφερε στιγμές μαγείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έγινε σύμβολο του Παναθηναϊκού, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, αφού ήταν κατά γενική ομολογία, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 9 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 Κύπελλα Ελλάδας (1967, 1969, 1977), ενώ ήταν αρχηγός στο πιο σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία του συλλογικού ποδοσφαίρου της χώρας, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, το 1971. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε μάλιστα και ο 10ος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.
Το διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ
Παρά την τεράστια προσφορά του στον σύλλογο, ο Παναθηναϊκός “πλήγωσε” τον Μίμη Δομάζο, θεωρώντας τον “τελειωμένο” το Μάιο του 1978 και δεν του προσέφερε ένα τελευταίο συμβόλαιο, οδηγώντας τον στην απόφαση να πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ. Με την Ένωση “μέτρησε” 34 συμμετοχές και πέντε γκολ, κατακτώντας και μαζί της ένα πρωτάθλημα Ελλάδας, το 1979.
Την επόμενη χρονιά, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ζήτησε την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό και ο “στρατηγός” επέστρεψε στη Λεωφόρο, με σκοπό να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Με το “τριφύλλι” ο Δομάζος μέτρησε 502 συμμετοχές και αποτελεί τον recordnab του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου! Αριθμός που πολύ δύσκολα θα σπάσει.
«Για μένα ο Δομάζος είναι ο… Παναθηναϊκός»- Ο Σπύρος Λιβαθηνός αποχαιρετά τον συμπαίκτη, φίλο και… αδελφό του
Μάλιστα σε αυτά τα 502 παιχνίδια σημείωσε και 134 γκολ.
Πότε θα τελεστή η κηδεία του Μίμη Δομάζου
Η κηδεία του «Στρατηγού» είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα (27/1) στις 15:00 μ.μ., στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα στις 9:00 π.μ., στη Μητρόπολη Αθηνών.
Στο δρόμο προς το παρεκκλήσι η σορός του «Στρατηγού» θα περάσει έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που ο ίδιος μεγαλούργησε, όπου από τα μεγάφωνα θα ακουστεί ο ύμνος του συλλόγου, ενώ στα μάτριξ θα υπάρχει η φωτογραφία του Μίμη Δομάζου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Super League έκανε γνωστό ότι σε όλα τα παιχνίδια που θα διεξαχθούν για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα υπάρξει ενός λεπτού σιγή πριν από την σέντρα, μετά από αίτημα που έγινε από τους «πράσινους».
Τέλος, η οικογένεια του Μίμη Δομάζου με ανακοίνωση της ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που θέλησε να της συλλυπηθεί για τον θάνατό του, κάνοντας γνωστό ότι όποιος επιθυμεί αντί στεφάνων μπορεί να ενισχύσει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS.
Ειδήσεις σήμερα
Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας για τον θάνατο του Αναστάσιου
Δένδιας από ΗΠΑ: Περιμένω από την κυβέρνηση Τραμπ να έχουμε την ίδια ειλικρινή σχέση όπως και πριν