Η φήμη του φαινομένου Κέιτλιν Κλαρκ δεν έχει ακόμη φτάσει στην Ευρώπη, αλλά είναι καιρός να το γνωρίσουμε. Αν η 34χρονη τραγουδοποιός Τέιλορ Σουίφτ κλέβει την παράσταση στον τελικό του Σούπερ Μπόουλ, προκαλεί διπλωματικά επεισόδια στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα τις συναυλίες της και εκνευρίζει τους οπαδούς του Τραμπ για τη φημολογούμενη προτίμησή της στους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν, η κατά δώδεκα χρόνια νεότερη μπασκετμπολίστρια έχει να επιδείξει το δικό της παλμαρέ.
Παίζοντας σχεδόν σαν άντρας σταρ του ΝΒΑ, η ύψους 1,80 μ. παίκτρια της κολεγιακής ομάδας Αϊόβα Χόκαϊς (Iowa Hawkeyes) έχει τρελάνει τις στατιστικές. Μέσα στο παρκέ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ πόντων, ασίστ και εύστοχων τριπόντων, ενώ τα παιχνίδια της ομάδας της συγκεντρώνουν ποσοστά τηλεθέασης αδιανόητα για το γυναικείο μπάσκετ, 60% αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Οποιος θέλει να την απολαύσει ζωντανά στο γήπεδο θα πρέπει να πληρώσει έως και… 3.000 δολάρια, σαν να πήγαινε σε γκαλά του Λευκού Οίκου.
Προτού καν υπογράψει το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο στο γυναικείο πρωτάθλημα WNBA με την ομάδα των Ιντιάνα Φίβερ, η Κέιτλιν Κλαρκ κέρδισε 3 εκατ. δολάρια από συμφωνίες με χορηγούς. Πολυεθνικές όπως η Nike, η Gatorade και η Bose έδωσαν μάχη για να την πείσουν να φορέσει τα sneakers τους, να πιει τα ισοτονικά ποτά τους και να φορέσει τα ασύρματα ακουστικά τους.
Το σπουδαιότερο είναι, όμως, ότι οι στρατιές των θαυμαστών της έχουν αποκτήσει όνομα: «Clarkies». Αυτό παραπέμπει κατευθείαν στους «Swifties», τους μεγάλους «αντιπάλους» τους, παρότι τα δύο διάσημα κορίτσια δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν σε προσωπικό επίπεδο. Η Αμερική, άλλωστε, είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει περισσότερους του ενός εκθαμβωτικούς σταρ.
Οπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της «El Pais» στις ΗΠΑ, η σύγκριση της Κλαρκ με τη Σουίφτ δεν είναι ούτε «βλάσφημη» ούτε υπερβολική. Κι αυτό επειδή ο… πυρετός που προκάλεσε η μπασκετμπολίστρια την προηγούμενη χρονιά στη χώρα μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνον της «εθνικής» τραγουδοποιού.
«Νίκες»
Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η 22χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Αϊόβα κατάφερε να ανεβάσει το γυναικείο μπάσκετ -και γενικά τον γυναικείο αθλητισμό- στις ΗΠΑ, σε ιστορικά δυσθεώρητα ύψη.
«Η Κέιτλιν Κλαρκ κατόρθωσε να κάνει ακόμη κι εμένα -μια ορκισμένη εχθρό των ομαδικών σπορ- να συμπαθήσω το γυναικείο μπάσκετ για πρώτη φορά στη ζωή μου», εξομολογήθηκε η βασική αρθρογράφος της αμερικανικής «Vogue», Εμα Σπέκτερ.
Στην Αμερική δεν υπάρχει χρήστης του Instagram που να μην παρακολουθεί τον λογαριασμό της και να ενημερώνεται για τις αναρτήσεις της, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα τι σημαίνουν «ελεύθερες βολές» ή «καλάθι και φάουλ». Οι δύο απανωτές ήττες της ομάδας της στα τελικά του NCAA δεν την πτόησαν ούτε μείωσαν τη δίψα της για διακρίσεις και πρωταθλήματα, όπως τόνισε η ίδια.
«Κλαρκομανία» και σύγκριση με τον… Τζόρνταν
Σε μεγάλο βαθμό, η Κέιτλιν Κλαρκ οφείλει τα αγωνιστικά προσόντα της στην έμπνευση του πατέρα της να τη βάλει να παίζει μπάσκετ από 5 ετών με αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας! Σε αντίθεση με την επικοινωνιακή Τέιλορ Σουίφτ, η Κλαρκ δίνει σπάνια συνεντεύξεις και δεν χαμογελάει σχεδόν ποτέ στις κάμερες. «Αυτή η απόμακρη στάση την καθιστά ασυνήθιστο πρότυπο», σημειώνει ο «Νew Yorker». H ψηλή σταρ από την Αϊόβα αντιστέκεται στην πίεση που δέχονται οι γυναίκες αθλήτριες να δείχνουν γλυκές και με θετική διάθεση, προτιμώντας να είναι ο εαυτός της. Το γυναικείο μπάσκετ στις ΗΠΑ μάλλον της χρωστάει ένα άγαλμα, όπως το ελληνικό στον Γκάλη. Ο αναπτυσσόμενος κλάδος βαφτίστηκε ήδη από τον αμερικανικό Τύπο «Clarkonomics», με προοπτική να αβγατίσει τις επόμενες σεζόν. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επίδραση που έχει έξω από τα γήπεδα, μόνο με έναν άλλο παίκτη μπορείς να τη συγκρίνεις: τον Μάικλ Τζόρνταν», τόλμησε να γράψει η Νάνσι Αρμουρ στην «USA Today».
Ωθηση
Το «Forbes» έκανε τη μεγάλη σύγκριση: «Οπως η Τέιλορ Σουίφτ έδωσε ώθηση στη μουσική βιομηχανία, έτσι και το γυναικείο κολεγιακό μπάσκετ γνώρισε άνευ προηγουμένου άνθηση την εποχή της Κλαρκ. Και οι δύο ανέβασαν τη βιομηχανία του χώρου τους σε εντελώς νέο επίπεδο».
Ματς-σταθμός για την «κλαρκομανία» θεωρείται ο προημιτελικός του NCAA Αϊόβα-LSU την 1η Απριλίου, που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ηταν το ματς κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ (είτε ανδρικού είτε γυναικείου) με την υψηλότερη τηλεθέαση στα χρονικά, πάνω από 12 εκατ. μέσο όρο. Ξεπέρασε, έτσι, αντίστοιχους τελικούς του μπέιζμπολ, του χόκεϊ επί πάγου, ακόμη και του λαοφιλούς NBA.
Στα πόδια της οι πολιτικοί
Σε μια εκλογική χρονιά θα ήταν παράδοξο να μην προσπαθήσουν οι πολιτικοί να πηδήξουν στο άρμα της Κέιτλιν Κλαρκ. Οπως επισημαίνει το «Politico», οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του προέδρου Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να βάλουν «σφήνα» τηλεοπτικά σποτάκια στα ημίχρονα και τα τάιμ άουτ των αγώνων της Αϊόβα, με στόχο να κερδίσουν τις γυναίκες και το νεανικό κοινό των τηλεθεατών. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσο πλησιάζουν οι κάλπες του Νοεμβρίου το φαινόμενο θα εντείνεται.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός: Ποιες οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Μύκονος: «Μπαράζ» ελέγχων για αυθαίρετα – Αναλυτικά τα ευρήματα των επιθεωρητών
Ακίνητα: Αυτές είναι οι top περιοχές για αγορά κατοικίας [πίνακες]
Πόλο γυναικών: Δευτεραθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός – Εχασε από την πανίσχυρη Σαμπαντέλ στον τελικό
Νίσυρος: Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες για την δράση του αρχαιοφύλακα – «Θα σας ρημάξουμε»
Η Γη της Ελιάς: Η Χάιδω βρίσκει καταφύγιο σε μοναστήρι
Το Ναυάγιο: Η Ειρήνη σαστίζει μπροστά στα σχέδια του Ιπποκράτη