Για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η ανάγκη λήψης κοινών πολιτικών και δέσμης μέτρων, όπως επεσήμανε ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στη Διάσκεψη των Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράγα.
Οπως τόνισε ο κ. Μαυρωτάς:
«Η εξοικονόμηση ενέργειας, οι περιβαλλοντικά φιλικά κατασκευές και οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι οι καθιερωμένες λύσεις, είναι όμως μεσοπρόθεσμες, δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις για να μπορέσουν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.
Επιπλέον, αυτόν το χειμώνα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Ιδιαίτερα τη λειτουργία των κολυμβητηρίων που καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια λόγω των θερμικών φορτίων.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα αθλήματα του υγρού στίβου, αλλά και στους πολίτες που χρησιμοποιούν την πισίνα για άσκηση».
Το σχέδιο της Ελλάδας
Βέβαια, η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι δεν είναι και ιδιαίτερα… ευέλικτη σε τέτοια θέματα, αν και η ευρωπαϊκή κοινή απάντηση στην απειλή είναι απαραίτητη.
Κλήρωση playoffs UEFA Nations League: Η Σκωτία αντίπαλος της εθνικής Ελλάδος
Για αυτόν το λόγο, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» στο παρελθόν, ήδη έχει σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί όρθια και σε αυτό τον τομέα.
Συγκεκριμένα μελετάται η επιδότηση σε ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως τα κολυμβητήρια).
Αυτή μπορεί να γίνει είτε με τη μείωση του σχετικού φόρου καυσίμων για τη συγκεκριμένη χρήση είτε να δοθεί μια πρόσθετη επιχορήγηση έκτακτης ανάγκης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να μην υπάρξει μπλακ-άουτ, ειδικά στα αθλήματα υγρού στίβου.
Επίσης, οι αειφόρες αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούν κεντρική πολιτική, και μάλιστα είναι κριτήριο κατά την αξιολόγηση των επιχορηγήσεων από το κράτος.
Για όλα τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εγκαταστάσεων, υπάρχει η προϋπόθεση ότι πρέπει να συμμορφώνονται με την ενεργειακή κλάση Α για την ενεργειακή απόδοση.
Επιπλέον, στην τεχνική αξιολόγηση των έργων, λαμβάνονται υπόψη οι δείκτες αειφορίας από την αρμόδια επιτροπή.
Εκτός αυτού, η ενεργειακή απόδοση και η καθαρή ενέργεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη της ΓΓΑ.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-δημόσιο: Αυτοί είναι οι πίνακες με τις νέες συντάξεις βάσει προϋπηρεσίας