Ο Χατέμ Μπεν Αρφά μοιάζει με ακατέργαστο διαμάντι. Γύρω του, χτισμένος ένας χαρακτήρας εγωιστικός. Ίσως και αχάριστος, ίσως ανώριμος… Θέλει πάντα να γίνεται το δικό του, με κάθε τρόπο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Μέσα του, όμως, κρύβεται μια μοναδική ποδοσφαιρική ομορφιά.
Γράφει ο Άρης Τσιρτσίκος
Όσο και αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα βρει κάποιον να πει μια καλή κουβέντα για τον Γάλλο μεσοεπιθετικό. Τσακώθηκε στις ακαδημίες, στη Λιόν, στη Μαρσέιγ, στη Νιουκάστλ, στη Χαλ… Όπου και αν έπαιξε, δηλαδή. Αν η ερώτηση, ωστόσο, αφορά το ταλέντο του, τότε δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα βγάλει το καπέλο στον 29χρονο άσο.
Στη Νις δείχνει να βρήκε το κατάλληλο… καμουφλάζ για τις αδυναμίες του. Άπαντες πάνε με τα νερά του και ο Μπεν Αρφά κάνει αυτό που ξέρει άριστα: να μαγεύει πάνω στο χορτάρι. Στην εντυπωσιακή πορεία των «αετών» στη φετινή Ligue 1 (τέταρτη θέση, με μια αγωνιστική να απομένει για το φινάλε), έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Δεν είναι μόνο τα 17 γκολ που έχει πετύχει. Έδωσε το δικό του χρώμα στην ομάδα, την ανέβασε επίπεδο με τις εμπνεύσεις του και υποχρέωσε την Ευρώπη να παραμιλάει ξανά με τις δυνατότητές του.
Μίλαν, Μπεσίκτας, Βιγιαρεάλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ, Ίντερ, Λιόν, Τσέλσι Γιουβέντους τον έβαλαν ήδη στο στόχαστρό τους. Και πόσοι ακόμη σύλλογοι… Υπάρχει και κάτι επιπλέον που κάνει τον εξτρέμ της Νις τόσο ξεχωριστό. Μένει ελεύθερος στο τέλος της περιόδου.
Ισπανικά και γαλλικά δημοσιεύματα, πάντως, θέλουν την Μπαρτσελόνα να έχει κάνει ήδη την πρώτη κίνηση για να τον αποκτήσει. Γράφτηκε, μάλιστα, πως σήμερα ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για να ξεναγηθεί στο προπονητικό κέντρο και στο γήπεδο των «μπλαουγκράνα», κάτι που διέψευσε ο ίδιος. Ο πρόεδρος, βέβαια, Ζαν-Πιέρ Ριβέρ, έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον των Καταλανών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν ήμουν ποδοσφαιριστής και με ζητούσε η Μπάρτσα, θα πήγαινα δίχως δεύτερη σκέψη!».
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εντούτοις, πως ο Μπεν Αρφά ψάχνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Το άλμα που ενδεχομένως μόνος του να καθυστέρησε. Στο «βασιλιά των σπορ» δουλεύει πρώτα το μυαλό και μετά τα πόδια. Και από μικρός, ο Χατέμ έδειχνε πως το είχε… πάνω από το κεφάλι.
Στις ακαδημίες της Κλερφοντέν, απ’ όπου αναδείχτηκαν παίκτες όπως οι Ανρί, Ανελκά, Σαχά, Γκαλάς, Ζιρού, παρουσίασε τα παρθενικά δείγματα του ταλέντου του. Μα και του χαρακτήρα του. Σε ένα επεισόδιο από το ντοκιμαντέρ που γυριζόταν στην ξακουστή ποδοσφαιρική σχολή, εμφανίζεται να έρχεται στα χέρια με τον Αμπού Ντιαμπί, ανταλλάσσοντας βαριές κουβέντες.
Αυτό δεν εμπόδισε την ανερχόμενη δύναμη του γαλλικού πρωταθλήματος, Λιόν, να τον εντάξει στο δυναμικό της το 2002 και το 2004 να του υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, μαζί με τον Καρίμ Μπενζεμά. Οι δύο τους οδήγησαν την εθνική ομάδα Κ17 της χώρας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004. Μαζί με την υπόλοιπη «χρυσή γενικά του ’87», όπως αποκαλείται (Σαμίρ Νασρί, Ζερεμί Μενέζ, οι υπόλοιποι που κατάφεραν να διακριθούν), νίκησαν στον τελικό της διοργάνωσης την Ισπανία των Πικέ, Φάμπρεγας, Καπέλ, Γκρανέρο, μεταξύ άλλων.
Όλα φάνταζαν ρόδινα στους «λιονέ», οι τίτλοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον και ο Μπεν Αρφά δικαιολογούσε τον τίτλο του ανερχόμενου «αστεριού» των «τρικολόρ». Μέχρι που αποφάσισε το 2008 (ύστερα από την πιο πλήρη χρονιά του) πως δεν τον… χωράει ο τόπος. Μάλωσε με τον Σεμπαστιάν Σκιλασί, απείλησε πως δεν θα συμμετάσχει στις προπονήσεις αν δεν πάρει μεταγραφή στη Μαρσέιγ κι έκανε τον… επαναστάτη.
Η Λιόν, όμως, δεν τα έβρισκε με τους Μασσαλούς και χρειάστηκε να παρέμβει η διοργανώτρια αρχή για να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές. Στην ΟΜ, πάντως, θα μάθαιναν με το… καλημέρα τι εστί Μπεν Αρφά, καθώς πρόλαβε να μαλώσει με τον Τζιμπρίλ Σισέ, κάτι που επαναλήφθηκε στη συνέχεια με τον Μοντέστ Εμπαμί, αλλά και τον προπονητή Έρικ Γκέρετς.
Μόλις ολοκληρώθηκε η δεύτερη σεζόν του στην Ολιμπίκ, κι ενώ είχε ήδη κάποια παραπτώματα με χαμένες προπονήσεις και τσακωμούς με τον Ντιντιέ Ντεσάν, ανακοίνωσε πως θα φύγει από το σύλλογο. Χωρίς να έχει πάρει άδεια από τη διοίκηση, πήρε το αεροπλάνο για την Αγγλία και συναντήθηκε με τους ιθύνοντες της Νιουκάστλ. Πέραν των «ανθρακωρύχων», το ενδιαφέρον τους είχαν εκφράσει επίσης Βέρντερ Βρέμης, Μίλαν, Χόφενχαϊμ και Γαλατασαράι.
Όπως είχε συμβεί και μια διετία νωρίτερα, ο Μπεν Αρφά προέβη σε… απεργία, ο Ντεσάν τον έβαλε στη μαύρη λίστα και η Μαρσέιγ, αν και αρχικώς δεν συμφωνούσε, υποχρεώθηκε να τον παραχωρήσει δανεικό στις «καρακάξες». Είχε περάσει πάλι το δικό του…
Τον Οκτώβριο του 2010, ωστόσο, ένα… εγκληματικό τάκλιν του Νάιτζελ ντε Γιονγκ, του διέλυσε το πόδι σε δύο σημεία. Η Νιουκάστλ ολοκλήρωσε την αγορά του Γάλλου εξτρέμ, αλλά τον είδε να επιστρέφει στη δράση μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Ο Μπεν Αρφά κατάφερε να εντυπωσιάσει και στην Premier League, εντούτοις είχε το μυαλό του μόνο στην επίθεση, κάτι που δεν άρεσε στον Άλαν Πάρντιου.
Ο Μπεν Αρφά ένιωθε πως πρέπει σιγά σιγά να μαζεύει τις βαλίτσες του, μα αντί για ένα συμβόλαιο σε μια μεγαλύτερη ομάδα, τον περίμενε ένας δανεισμός στη Χαλ τον Σεπτέμβριο του 2014. Αμ δε… Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο τεχνικός του συλλόγου, Στιβ Μπρους, απηύδησε με τον διαρκώς εξαφανισμένο Χατέμ και τον έστειλε πακέτο πίσω στις «καρακάξες», οι οποίες με τη σειρά τους τον άφησαν ελεύθερο.
Ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή του, όπως είχε πράξει και το 2010, εντούτοις, η Νις ήταν εκείνη που απέσπασε το «ναι» από τα χείλη του. Υπολόγισε, πάντως, χωρίς την UEFA, που ενημέρωσε πως ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, γιατί αγωνίστηκε ήδη σε δύο συλλόγους στην τρέχουσα περίοδο.
Ο Μπεν Αρφά έπεσε από τα σύννεφα. Απείλησε μέχρι και ότι θα βάλει τέλος στην καριέρα του. Οι κανονισμοί, όμως, είναι κανονισμοί και η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν σήκωνε κουβέντα. Οι «αετοί» θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο για να τον δουν να φοράει τη φανέλα τους. Άξιζε η αναμονή…
Βέβαια, το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ο 29χρονος άσος, δεν θύμιζε αθλητή. Με τόσους μήνες μακριά από τη δράση, είχε χάσει τη φόρμα του. Πέταξε, ωστόσο, από πάνω του σε μικρό χρονικό διάστημα τα περιττά κιλά και όταν δόθηκε η εκκίνηση του Championnat ήταν έτοιμος να καταπλήξει.
«Ωρίμασα, βρήκα ισορροπία στο παιχνίδι μου και διασκεδάζω περισσότερο», σχολίασε ο ίδιος, αναφορικά με τη… μεταμόρφωσή του. Ο Κλοντ Πιέλ του έδωσε το ελεύθερο στο γήπεδο και ο Μπεν Αρφά το απόλαυσε. Μέχρι και ο Ζαν-Μισέλ Ολάς, ο πρόεδρος της Λιόν, ξέχασε τις αμαρτίες του παρελθόντος και μοιάζει αποφασισμένος να τον φέρει πίσω στους «λιονέ»: «Μίλησα μαζί του και δεν έχει πάρει απόφαση για το που θα συνεχίσει. Αν γυρίσει σε εμάς, θα μπορέσει να τελειώσει ό,τι ξεκίνησε εδώ πριν από μια δωδεκαετία». Ενδεχομένως να τον συγχωρέσει και ο Ντεσάν για να τον καλέσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενόψει Euro στα γαλλικά γήπεδα.
Ο προπονητής της Λιόν, Μπρουνό Ζενεσιό, έχει, πάντως, μια διαφορετική αντίληψη για το θέμα: «Δεν ξέρω αν είναι αληθή τα ρεπορτάζ για την Μπαρτσελόνα, αλλά ελπίζω να αγωνιστεί εκεί. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό παίκτη, που του αξίζει να βρίσκεται σε μια κορυφαία ομάδα. Ίσως είναι μια μεταγραφή που άργησε δέκα χρόνια».
Άργησε και ο ίδιος ο Μπεν Αρφά να φανερώσει το διαμάντι του.