Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στον τρόπο συμμετοχής των ομάδων, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού αυξάνεται ο αριθμός τους που εξασφαλίζουν απευθείας την πρόκριση, χωρίς τη διαδικασία των προκριματικών.
Τόσο στο Τσάμπιονς όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ οι προκριματικοί γύροι (συμπεριλαμβανομένων και των πλέι οφ) θα αυξηθούν από τέσσερις σε πέντε. Οι 26 ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους ως ακολούθως:
-Οι δύο ομάδες που θα έχουν κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά τα (δύο) τρόπαια.
-Τέσσερις ομάδες από τις ισάριθμες πρώτες χώρες στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ (σύνολο 16 ομάδες).
-Δύο ομάδες από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ (σύνολο 4 ομάδες).
-Μία ομάδα από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 10 της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ (σύνολο 4 ομάδες).
Εξι ομάδες θα συμπληρώνουν τις 32 των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των προκριματικών. Οι τέσσερις θα προκρίνονται από τις πρωταθλήτριες των χωρών από τη θέση 11 μέχρι τη θέση 55 της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ και οι υπόλοιπες δύο από τα παιχνίδια των μη πρωταθλητών.
Τις θέσεις αυτές θα τις διεκδικούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση στις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ και οι δευτεραθλήτριες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 15 της κατάταξης.
Οι πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι και τον τρίτο προκριματικό γύρο, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μέσω ενός νέου γύρου προκριματικών, που θα δημιουργηθεί από το 2018.
Ως τώρα, την ευκαιρία αυτή την είχαν οι ομάδες που αποκλείονταν στον τρίτο προκριματικό γύρο. Οι ομάδες που θα αποκλείονται από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ θα συνεχίζουν στους ομίλους του Γιουρόπα.
Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζει η ώρα έναρξης.
Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ αποφάσισε από τους οκτώ αγώνες της ημέρας οι έξι να αρχίζουν στις 22:00 και οι δύο στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).
Γιουρόπα Λιγκ
Θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους 17 ομάδες χωρίς προκριματικά. Αυτές θα είναι οι κυπελλούχοι των χωρών, από τη θέση 1 ως 4 στην κατάταξη, καθώς και οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πέμπτη θέση των πρωταθλημάτων των χωρών αυτών (σύνολο 8 ομάδες), οι κυπελλούχοι των χωρών από τις θέσεις 5 ως 12 στην κατάταξη (σύνολο 8 ομάδες) και η ομάδα που θα τερματίσει στην τέταρτη θέση της χώρας που θα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ.
Οι υπόλοιπες 31 ομάδες θα προκρίνονται μέσω προκριματικών αγώνων. Οι έξι θα προέρχονται από τις ομάδες που θα αποκλείονται από τον τρίτο προκριματικό γύρο και τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ από το Μονοπάτι» των μη Πρωταθλητών. Αλλες τέσσερις θα είναι αυτές που θα αποκλείονται από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ από το παιχνίδια των πρωταθλητών.
Οκτώ ομάδες θα προκύπτουν από το νέο προκριματικό γύρο που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα συμμετάσχουν οι πρωταθλήτριες που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (η ΟΥΕΦΑ τον έχει ονομάσει Μονοπάτι Πρωταθλητών Γιουρόπα Λιγκ). Οι υπόλοιπες 13 θα προκύπτουν από τα προκριματικά του Γιουρόπα με τη διαδικασία που ισχύει τώρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου