Η ετήσια μελέτη, η οποία διεξήχθη για το 2019 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χορηγιών (ESA) και τη Nielsen Sports, διαπίστωσε ότι ο αθλητισμός αντιπροσώπευσε το 66% της συνολικής ευρωπαϊκής χορηγίας πέρυσι. Η έκθεση, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα του soccerex, βρετανικού οργανισμού που ασχολείται με την βιομηχανία του ποδοσφαίρου, ανέφερε ότι το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο χρημάτων χορηγίας στην ήπειρό μας. Προσθέτοντας ότι η μεγάλη ανάπτυξη στην ιταλική και την ισπανική αγορά οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές και περιφερειακές στρατηγικές χορηγίας που υιοθετήθηκαν από κορυφαίους συλλόγους στις δύο χώρες.
Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης το 2019 ήταν πιο αργός από ό,τι για το προηγούμενο έτος, αλλά η ΕSA έκανε γνωστό ότι αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην απουσία σημαντικών διοργανώσεων που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους 12 μήνες. Το 2018, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στη Ρωσία και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Pyeongchang ήταν και οι δύο βασικοί συντελεστές, όπου οι δαπάνες χορηγίας στην Ευρώπη είχαν αυξηθεί κατά 8,7%. Το 2019 η αύξηση ήταν 1,9% σε 30,69 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη ESA.
Βαθμολογία UEFA: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ανέβασαν την Ελλάδα στην 11η θέση για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι τρεις πρώτες αγορές της Ευρώπης σχετικά με τη χορηγία ήταν ίδιες με το 2018, με τη Γερμανία να βρίσκεται μπροστά (6,26 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (4,56 δισεκατομμύρια ευρώ) και την Ιταλία (1,94 δισεκατομμύρια ευρώ). «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η βιομηχανία χορηγιών συνεχίζει να ευδοκιμεί, ανεβαίνοντας σχεδόν 2% ακόμη και χωρίς μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που προώθησαν την ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της ESA.
«Ο κλάδος της χορηγίας συνεχίζει να αναπτύσσεται πιο εξελιγμένος και διαφορετικός, με μεγάλο μέρος της ανάπτυξης να κατευθύνεται από χορηγίες εκτός αθλητισμού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά το διπλάσιο του ποσοστού των αθλητικών συμφωνιών το 2019. Ενώ η απροσδόκητη πανδημία του κορονοϊού αναμφισβήτητα θα επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, ειδικά επειδή μια σειρά σημαντικών αθλητικών γεγονότων αναβάλλονται και μετακινούνται σε νέες ημερομηνίες, πιστεύω ότι η καινοτόμος και ανθεκτική βιομηχανία μας μπορεί να βγει από την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχυρότερη από πριν. Το 2021 πρόκειται να είναι ένα σημαντικό έτος για την βιομηχανία του αθλητισμού που θα αποτελέσει ένα μεγάλο καταλύτη για την επιστροφή του κόσμου πίσω στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο Άντι Γουέστλεϊκ.