Πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο ορατός ο κίνδυνος οι αγγλικές ομάδες όχι μόνο να χάσουν την υψηλή θέση που έχουν στο ευρωπαϊκό στερέωμα αλλά να μετατραπούν σε φτωχούς συγγενείς των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
ποδοσφαιρική ομοσπονδία ήδη από την περασμένη εβδομάδα έριξε …λάδι στη φωτιά, αφού σύμφωνα με την Daily Mail, προτείνει ένα μέτρο που περιορίζει τον μέγιστο αριθμό των ξένων παικτών στην Premier League από 17 σε 12.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότερες ομάδες και φυσικά ανάμεσά τους οι λεγόμενες «έξι μεγάλες», θα χρειαστεί να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους. Διότι, ξεκάθαρα, μετά το Brexit όλοι οι μη-Βρετανοί θα θεωρούνται ξένοι.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ έχουν από 17 ξένους η καθεμιά, έναν λιγότερο παρουσιάζουν Λίβεπρουλ και Τσέλσι, στους 15 είναι η Αρσεναλ και στους 14 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης πέραν αυτών των έξι κορυφαίων, η Εβερτον έχει 13 και η Λέστερ, πρωταθλήτρια Αγγλίας το 2016, 10 ξένους.
Σύμφωνα με την γεωγραφική τους θέση στο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου τάχθηκαν οι ομάδες: οι Σαουθάμπτον, Στόουκ, Σουόνσι, Γουότφορντ, Μπόρνμουθ, Σάντερλαντ, Άστον Βίλα, Γουέστ Μπρομ, Μπέρνλι, Μίντλεσμπρο, Χαλ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τρεις τελευταίες είναι οι σύλλογοι που προβιβάστηκαν στην πρέμιερ λιγκ και παίζουν στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Από την άλλη πλευρά υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκαν οι περιοχές στις οποίες εδρεύουν οι Λέστερ, Λίβερπουλ, Έβερτον, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ, Τσέλσι, Κρίσταλ Πάλας, Νόριτς, Νιούκαστλ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία εύκολα μπορεί να δει κανείς την διαφορά φιλοσοφίας με την οποία αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα και είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι πλούσιες και δυνατές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ανήκουν σε περιοχές που επικράτησε η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από εκεί και πέρα ο αγγλικός Τύπος είχε πάρα πολύ μεγάλα αφιερώματα σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον αθλητισμό της Μεγάλης Βρετανίας. Τα περισσότερα από αυτά εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό για την αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη που θα φέρει η συγκεκριμένη απόφαση.
Επεσήμαναν πως η Πρέμιερ Λιγκ θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι άμεσες συνέπειες του Brexit είναι η φυγή των ξένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης και η κατακόρυφη μείωση των μπάτζετ των ομάδων.
Για μία δύσκολη και επικίνδυνη εποχή για το αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά και για ολόκληρη την Αγγλία έκαναν λόγο οι Ντέιβιντ Μπέκαμ και Γκάρι Λίνεκερ με μηνύματα τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν. Θυμίζουμε πως αμφότεροι ήταν υπέρμαχοι της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα πριν από το δημοψήφισμα είχαν κάνει πάρα πολλές δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ αυτής της επιλογής.
Η αντίθετη άποψη καταγράφηκε από τον παλαίμαχο άσο Σολ Κάμπελ οποίος εξήρε την απόφαση του βρετανικού λαού και επεσήμανε πως όχι μόνο το πρωτάθλημα της Αγγλίας δεν θα πληγεί αλλά θα βρει την χαμένη του ταυτότητα και η Εθνική ομάδα της χώρας θα επιστρέψει πρωταγωνίστρια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]