Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Due Zeit», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Η σεζόν της μπουντεσλίγκα τελειώνει και πάλι. Και η ερώτηση ήταν: Πότε δεν θα είναι πρωταθλητρια η Μπάγερν; Το μονοπώλιο της βλάπτει το γερμανικό ποδόσφαιρο και οδηγεί σε μια επικίνδυνη ιδέα. Αυτό το Σάββατο θα μπορούσε να είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα. Ομως είναι η τελευταία αγωνιστική, η Μπάγερν είναι πρωταθλήτρια, για έκτη φορά στη σειρά, για έκτη συνεχόμενη φορά με τουλάχιστον δέκα βαθμούς διαφορά. Το πιο σημαντικό στο γερμανικό ποδόσφαιρο δεν καθορίστηκε εφέτος τον Μάιο, αλλά στις αρχές Απριλίου. Το ποιος Θα πάρει το πρωτάθλημα στη Γερμανία, δεν ειναι πια το ζητούμενο, είναι μόνο το πότε. Και αυτό, δεν θα αλλάξει τόσο γρήγορα».
Οι Βαυαροί έχουν κυριαρχήσει στο γερμανικό ποδόσφαιρο για σχεδόν μισό αιώνα. Στη δεκαετία του ’80 και τη δεκαετία του ’90 έγιναν πρωταθλητές «μόνο» περίπου κάθε δύο χρόνια. Καθώς η Ντόρτμουντ, η Βέρντερ Βρέμης ή το Αμβούργο πήραν τον τίτλο, μεταξύ της Στουτγκάρδης, της Καϊζερσλάουτερν και της Βόλφσμπουργκ. Μεταξύ του 1991 και του 1996, η Μπάγερν κατέκτησε μόνο έναν από τους έξι πιθανούς τίτλους του πρωταθλήματος.
Ολυμπιακός: Πλημμύρισε το ΣΕΦ - Mεγάλες ζημιές σε παρκέ, cube και τo γυμναστήριο της ομάδας
Αντίθετα, στην Αγγλία, η τελευταία ομάδα που υπερασπίστηκε τον τίτλο της ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009. Στην Ισπανία, η Ατλέτικο Μαδρίτης έσπασε το δίπολο της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, πριν από τέσσερα χρόνια. Στη Γερμανία, η Μπάγερν έχει μονοπώλιο. Το 2015 πήρε τον τίτλο, αν και περισσότεροι από τους μισούς πρωτοκλασσάτους παίκτες είχαν τραυματιστεί.
Στην Γερμανία υπάρχουν λίγα στελέχη με θάρρος ή όραμα και πολύ λίγοι έμπειροι προπονητές. Οι γερμανικοί σύλλογοι βρίσκονται στην μετριότητα. Ο Ούλι Χένες και ο Φίλπ Λαμ, υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες γερμανικές ομάδες κάνουν σοβαρά λάθη στην διαχείριση και τον προγραμματισμό, αναπολώντας τον ισχυρό αντίπαλο που αποτέλεσε η Ντόρτμουντ επί των ημερών του Γιούργκεν Κλοπ.
Και φυσικά, καταλυτικό ρόλο παίζει η οικονομική ισχύς. Το ποδόσφαιρο ακολουθεί μια παγκόσμια τάση, σύμφωνα με την οποία οι πλούσιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι. Τα εκατομμύρια από το Τσάμπιονς Λιγκ και τα δισεκατομμύρια από το Κατάρ και την Κίνα δίνουν στους πιο επιτυχημένους συλλόγους ένα σταθερά αυξανόμενο προβάδισμα. Και η μπουντεσλίγκα δεν κάνει καμία προσπάθεια να διανείμει τα κεφάλαια της τηλεόρασης με αλληλεγγύη και ισοτιμία. Ετσι, η οικονομική υπεροχή της Μπάγερν Μονάχου στην Γερμανία είναι τώρα τόσο μεγάλη που μπορεί να αντέξει τα όποια λάθη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]