Γράφει η Ευανθία Καρρά
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διοργανωθεί 23 φορές από το 1924. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αναλάβει ποτέ τη διοργάνωση τους, παρόλο που έχουμε φιλοξενήσει στην Αθήνα το 2004 τους θερινούς. Στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr, κάνουμε ένα… σλάλομ στα άδυτα της διοργάνωσης κι ας δούμε όλα όσα δεν γνωρίζαμε…
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τα αθλήματα γίνονται πάνω σε χιόνι και πάγο. Και μπορεί στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τα αθλήματα να είναι 47 στο σύνολο, ωστόσο οι Χειμερινοί είναι μικρότεροι σαν διοργάνωση αφού αριθμούν επτά και συγκεκριμένα τα κάτωθι:
- Χόκεϊ Πάγου
- Έλκηθρο
- Λουτζ
- Δίαθλο
- Καλλιτεχνικό Πατινάζ
- Κέρλινγκ
- Σκι
Με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ, αυτή την εβδομάδα το ET Magazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζει τα σκάνδαλα και τα παρατράγουδα που έχουν συμβεί στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που γίνεται υπό συνθήκες ψύχους!
2018 Πιόνγκτσανγκ, Νότια Κορέα
Αποκλεισμός Ρωσίας λόγω σκανδάλου ντόπινγκ
Η Ρωσία στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς δεν συμμετέχει εξαιτίας του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε λίγο πριν τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Ρίο. Ρώσοι αθλητές χρησιμοποιούσαν παράνομα σκευάσματα για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε μεγάλες διοργανώσεις και μάλιστα με κρατική χορηγία! Τελικά αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της χώρας, ενώ 11 αθλητές δεν πρόκειται να ξαναδούν μεγάλη διοργάνωση σε όλη τους τη ζωή.
2014 Σότσι, Ρωσία
Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ
Από… επεισόδια σημαδεύτηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι. Ήδη από το 2013, πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Διεθνούς Αμνηστίας, απηύθυναν κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν του Ολυμπιακούς του Σότσι. Ο λόγος ήταν η ρωσική νομοθεσία για την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», η οποία απαγόρευε τις πολύχρωμες σημαίες του κινήματος LGBT και τις δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης μεταξύ ζευγαριών ατόμων του ιδίου φύλου.
Uefa Nations League: Αυτοί είναι οι 2 από τους 4 πιθανούς αντιπάλους της Εθνικής στα playoffs
Επίσης, πολλοί ήταν οι ηγέτες που δεν έδωσαν το «παρών» στις τελετές έναρξης και λήξης εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Μάλιστα, οι ΗΠΑ για να… πικάρουν τον Ρώσο πρόεδρο έστειλαν ως επικεφαλής της αποστολής τους δύο ομοφυλόφιλες αθλήτριες.
Το τεράστιο κόστος
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Σότσι ήταν οι ακριβότεροι στην ιστορία. Η ρωσική αντιπολίτευση κατήγγειλε πολλές φορές τα δυσθεώρητα έξοδα της διοργάνωσης. Ενώ κατά μέσο όρο οι χώρες ξοδεύουν 12 εκατομμύρια δολάρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, η Ρωσία ξόδεψε 51 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το κόστος των Θερινών Ολυμπιακών στο Πεκίνο που ήταν 44 εκατομμύρια!
Η… αποκαλυπτική σκιέρ
Η Jackie Chamoun, σκιέρ από το Λίβανο έβγαλε μία φωτογραφία στην οποία φορούσε μόνο τις μπότες του σκι και ένα αποκαλυπτικό εσώρουχο.
Η σκιέρ βρέθηκε στο στόχαστρο αφού η φωτογραφία της από το Σότσι έγινε viral, με την κυβέρνηση του Λιβάνου να την κατηγορεί πως κατέστρεψε τη φήμη της χώρας της.
2002 Salt Lake City, Γιούτα, ΗΠΑ
«Δώρα» για τη διοργάνωση
Αρκετά μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής παραιτήθηκαν οικειοθελώς επειδή αποκαλύφθηκε πως είχαν λάβει «πολύτιμα δώρα» προκειμένου να ψηφίσουν θετικά για να διοργανωθούν οι αγώνες στη Γιούτα.
1998 Ναγκάνο, Ιαπωνία
Ο κριτής που «έδωσε» συνάδελφό του
Στους Ολυμπιακούς του 1998, κριτής στο καλλιτεχνικό πατινάζ βιντεοσκόπησε έναν συνάδελφό του που προσπαθούσε να προκαθορίσει τα αποτελέσματα βάζοντας βαθμολογίες πριν τις παρουσιάσεις των αθλητών. Τότε είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για να αποσυρθεί από τα ολυμπιακά αθλήματα το καλλιτεχνικό πατινάζ, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη.
Ο αθλητής-λάτρης της κάνναβης
Σε έλεγχο που έγινε στον αθλητή του σνόουμπορντ, Ross Rebagliati, ανιχνεύτηκε μεγάλη ποσότητα μαριχουάνας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που είχε κατακτήσει.
1994 Λιλεχάμερ, Νορβηγία
Επίθεση για αποκλεισμό!
Ο Jeff Gillooly, πρώην σύζυγος της αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ με την ομάδα των ΗΠΑ, Tonya Harding, επιτέθηκε στην μεγάλη αντίπαλο της γυναίκας του, Nancy Kerrigan, ένα μήνα πριν από την έναρξη των Αγώνων.
Τελικά και οι δύο συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς με την Kerrigan να κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο και την Harding να αποκλείεται εξαιτίας της κακής απόδοσής της.
Όσο για τον Jeff Gillooly, αποκλείστηκε δια βίου από τις συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.
1976: Ίνσμπρουκ, Αυστρία
«Όχι» στη διοργάνωση
Αρχικά είχε επιλεγεί το Ντένβερ του Κολοράντο για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών. Όμως λόγω των έντονων διαμαρτυριών των κατοίκων, με αποτέλεσμα η διοργάνωση να γίνει στο Ίνσμπρουκ.
1968: Γκρενόμπλ Γαλλία
Διαμάχη για το «χρυσό»
Έχει χαρακτηριστεί ως η «μεγαλύτερη διαμάχη στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων». Ο Γάλλος σκιέρ Jean-Claude Killy κέρδισε το χρυσό στη Γκρενόμπλ κερδίζοντας τον μεγαλύτερο αντίπαλο του, τον Αυστριακό Karl Schranz.
Όμως ο Karl ισχυρίστηκε αμέσως μετά το αποτέλεσμα πως κάποιος πετάχτηκε μπροστά του κατά τη διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα να σταματήσει.
Αποφασίστηκε να επαναληφθεί ο αγώνας με τον Schranz να σημειώνει ταχύτερο χρόνο από τον Killy. Όμως η κριτική επιτροπή επανεξέτασε το υλικό από τις κάμερες και διαπιστώθηκε πως ο Schranz… έκλεψε και δεν πέρασε μία πύλη στην αρχή της διαδρομής με αποτέλεσμα να πάρει ο Killy το χρυσό μετάλλιο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]