Οσο κι αν πάλεψαν οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου, το αρχικό 3-0 απέναντι σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί. Η ελληνική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας επιβεβαιώσει τη θέση της στην ελίτ του παγκοσμίου πόλο, αλλά χωρίς μετάλλια στις αποσκευές της. Πολύ πιθανόν, δε, η ήττα αυτή να σηματοδοτήσει και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου μετά το 2003 που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να κατακτήσει κανένα μετάλλιο.
Εφιαλτικό ήταν το ξεκίνημα του αγώνα για την εθνική, που βρέθηκε να χάνει 3-0 στο πρώτο δίλεπτο (!), με τους Σέρβους να πετυχαίνουν τρία πολύ εύκολα γκολ, δύο στην κόντρα κι ένα με τελείωμα του Ραντέλοβιτς που είχε «κόψει» στα 2μ. Ο Θοδωρής Βλάχος πήρε τάιμ-άουτ και έβαλε τις φωνές στους παίκτες του και αυτό έφερε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς με δύο μακρινά σουτ του Φουντούλη η ελληνική ομάδα μείωσε σε 3-2. Ακολούθησε όμως μία χαμένη επίθεση (λάθος πάσα) με παίκτη παραπάνω και οι «πλάβι» ανέκτησαν τον έλεγχο, σκόραραν ακόμη δύο εύκολα γκολ και ξέφυγαν 5-2, πριν μειώσει ο Βλαχόπουλος με γρήγορη εκτέλεση στον παίκτη παραπάνω (5-3). Στο δεύτερο οκτάλεπτο οι διεθνείς βελτιώθηκαν κάπως αμυντικά, κυρίως στον παίκτη λιγότερο, αλλά στην επίθεση δεν είχαν λύσεις και η διαφορά ανέβηκε στα τέσσερα γκολ (7-3). Ο Γενηδουνιάς έδωσε μία «ανάσα» στον παραπάνω, αλλά στο φινάλε του ημιχρόνου η εθνική δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το αριθμητικό πλεονέκτημα και να πλησιάσει στο -2, αν και το σουτ του Δερβίση έγινε υπό πολύ καλές προϋποθέσεις.
Στο τρίτο οκτάλεπτο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατάφερε δύο φορές να μειώσει στα δύο γκολ (8-6 και 9-7), όμως στην πρώτη περίπτωση ο Φιλίποβιτς απάντησε άμεσα, ενώ στη δεύτερη η εθνική έχασε επίθεση με παίκτη παραπάνω και ο Ραντέλοβιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα σκόραρε, ενώ με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Σερβία κέρδισε αποβολή, ο Πρλαϊνοβιτς αξιοποίησε την ευκαιρία και «καθάρισε» οριστικά το ματς. Το τελικό 11-8 έδωσε στους απερχόμενους πρωταθλητές κόσμου την… παρηγοριά του χάλκινου μεταλλίου και άφησε την ελληνική ομάδα να αναρωτιέται αν τελικά η υπέρβαση ήταν εκτός των δυνατοτήτων της ή αν η ίδια δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στα δύο τελευταία ματς, και ιδιαίτερα στον ημιτελικό με την Ουγγαρία.
Να σημειωθεί ότι, με τα τρία γκολ που πέτυχε σήμερα, ο Γιάννης Φουντούλης έφτασε τα 23 στο τουρνουά και «καπάρωσε» τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.
Τα οκτάλεπτα: 3-5, 1-2, 3-3, 1-1
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Μάντιτς (κόντρα), 0-2 Ραντέλοβιτς (φουνταριστός), 0-3 Ντ. Πιγέτλοβιτς (κόντρα), 1-3 Φουντούλης (περιφέρεια), 2-3 Φουντούλης (περιφέρεια), 2-4 Ντ. Πιγέτλοβιτς (π.π.), 2-5 Ούμποβιτς (φουνταριστός), 3-5 Βλαχόπουλος (π.π.), 3-6 Αλεξιτς (π.π.), 3-7 Τσουκ (περιφέρεια), 4-7 Γενηδουνιάς (π.π.), 4-8 Ράσοβιτς (π.π.), 5-8 Φουντούλης (πέναλτι), 6-8 Δελακάς (π.π.), 6-9 Φιλίποβιτς (π.π.), 7-9 Ποντικέας (π.π.), 7-10 Ραντέλοβιτς (π.π.), 7-11 Πρλαϊνοβιτς (π.π.), 8-11 Βλαχόπουλος (περιφέρεια),
Η εθνική είχε 4/11 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 3 γκολ από την περιφέρεια. Η Σερβία είχε 6/12 με παίκτη παραπάνω, 1 γκολ από την περιφέρεια, 2 από θέση φουνταριστού και 2 στην κόντρα.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Γιάκσιτς (1΄50΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου), ο Ραντέλοβιτς (5΄47΄΄ πριν το τέλος του παιχνιδιού) και ο Δελακάς (4΄27΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).
Διαιτητές: Ναούμοφ (Ρωσία), Μερσιέ (Γαλλία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Φλέγκας, Γενηδουνιάς 1, Δελακάς 1, Δερβίσης, Φουντούλης 3, Καπότσης, Ποντικέας 1, Αργυρόπουλος, Μουρίκης, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος 2, Ζερδεβάς
ΣΕΡΒΙΑ (Ντέγιαν Σάβιτς): Γκ. Πιγέτλοβιτς, Μάντιτς 1, Ράσοβιτς 1, Ραντέλοβιτς 2, Τσουκ 1, Ντ. Πιγέτλοβιτς 2, Ούμποβιτς 1, Αλεξιτς 1, Γιάκσιτς, Φιλίποβιτς 1, Πρλαϊνοβιτς 1, Στ. Μίτροβιτς, Μπρ. Μίτροβιτς