«Από το καλοκαίρι η Σαντορίνη έχει φουσκώσει περίπου 4 εκατοστά, δηλαδή έχει γίνει μετατόπιση της Σαντορίνης κατά 4 εκατοστά. Αυτό ξεκίνησε το καλοκαίρι και είναι κάτι αντίστοιχο αυτού που είχε γίνει το 2011. Τα επίπεδα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι λίγο μικρότερα από τα επίπεδα του 2011. Αυτό όσον αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δηλαδή τη Νέα Καμένη. Έχουμε όμως τώρα και το ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο παρακολουθείται με υποθαλάσσιους σεισμογράφους και με drones» τόνισε στο Action 24 ο Κώστας Συνολάκης.
Επιπλέον, ο κ. Συνολάκης ρωτήθηκε και για τον εάν η άνοδος του μάγματος οφείλεται στις σεισμικής δονήσεις, με τον ίδιο να απαντάει ότι «υπάρχει η εικασία ότι αυτή τη στιγμή οι σεισμοί που έχουμε οφείλονται στο μάγμα που μεταφέρεται προς την επιφάνεια. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο κατά κανένα τρόπο ότι και το ηφαίστειο έχει αρχίσει να φουσκώνει και βλέπουμε αυτούς τους σεισμούς. Αυτό το οποίο είναι λίγο παζλ και μερικοί το αμφισβητούν είναι κατά πόσον η σεισμικότητα έξω από την καλντέρα συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και κατά τη γνώμη μου συνδέεται. Το τι σημαίνει αυτό θα το δούμε στην πορεία».
Για τις επόμενες ημέρες ο καθηγητής σημείωσε τα εξής:
«Αν συνεχίσουμε να έχουμε ήσυχες μέρες, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχει αλλάξει κάτι στη σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν για να αξιολογήσουμε αυτά τα σκαμπανεβάσματα χρειαζόμαστε χρόνο».
Ο κ. Συνολάκης συμπλήρωσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ο μόνος που μιλούσα για τρία σενάρια. Μπορεί η Σαντορίνη να κάνει μια έκρηξη, μπορεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, μπορεί να σταματήσει. Σχεδόν κανένας τότε δεν μιλούσε για έκρηξη».
Δεν έχει αλλάξει καθόλου η τοποθέτησή μου από αυτό που είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη γνώμη μου αυτοί οι σεισμοί είναι μάλλον απίθανο να είναι καθαρά τεκτονικοί και να είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή παρατηρείται και το φούσκωμα της Σαντορίνης».
Ακόμη, ερωτηθείς αν το ηφαίστειο προκαλεί τους σεισμούς ή το αντίθετο είπε ότι σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις.
«Γι’ αυτά δεν υπάρχουν καλές απαντήσεις. Γι’ αυτό και επέμενα από την πρώτη εβδομάδα να εξετάζουμε αυτά τα ενδεχόμενα και να τα εξετάσουμε προσεκτικά και να μην εστιάζουμε μόνο στη σεισμικότητα. Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλές μετρήσεις για την παραμόρφωση που γίνεται -κι όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στις γειτονικές περιοχές- ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο. Και όσο πιο γρήγορα έχουμε μετρήσεις, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε για το τι μπορεί να συμβεί», εξήγησε.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Θα συνεχιστούν για καιρό, ίσως μέχρι το Πάσχα, λένε οι ειδικοί
Περίπου 100 σεισμοί ταρακουνούν καθημερινά τους κατοίκους των νησιών στην περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σήμερα, Πέμπτη (13/2) αναμένεται να βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το Ωκεανογραφικό «Αιγαίο», με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό στην περιοχή.
Το ωκεανογραφικό απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Τετάρτης (12/2) με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα.
Οι έρευνες του ωκεανογραφικού στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο τη λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση, καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics), με στόχο τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τη γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (> 1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ. ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 15.000 σεισμοί από 26 Ιανουαρίου μέχρι 10 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη-Αμοργό
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με περίπου 240 να έχουν μέγεθος Μ³2,5, 13 σεισμούς με Μ³4,0, και 4 σεισμούς με Μ³4,5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5,2.
Παπανικολάου: Θα έχουμε σεισμική δραστηριότητα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα
Μέχρι το Πάσχα εκτιμάει ότι θα κρατήσουν οι σεισμοί στη Σαντορίνη ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, ενώ παράλληλα ρίχνει τα βέλη του στον κ. Γκανά, τονίζοντας ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις είναι περιττές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε στο Action 24: «Τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011, που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».
Επιμένουν τα ρίχτερ, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (12/2) μέχρι το μεσημέρι σημειώθηκαν αλεπάλληλες δονήσεις, εξ αυτών οι εννέα ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ. Η ισχυρότερη που καταγράφηκε (στις 10:29) ήταν 4,9 ρίχτερ και είχε επίκεντρο 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Είχε προηγηθεί (περίπου στις τρεις τα ξημερώματα) μια σεισμική δόνηση της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Παπαζάχος: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός»
«Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι ότι αυτή η ακολουθία έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και σεισμούς με ενδιάμεσες εντάσεις», σημείωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος.
Όπως εξήγησε, «η εμπειρία είναι ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε πολύ, κρατάνε κατ’ ελάχιστον κάποιες βδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε και μήνες. Και αυτό είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος να σπάσει κάποια κομμάτια που δεν έχουν γίνει».
Σχετικά με το καλύτερο και χειρότερο σενάριο, είπε: «Αυτά τα οποία έχει δώσει και η επιτροπή για το καλύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια ακολουθία σαν αυτή εδώ που θα κρατήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα – και όσο απίστευτο και να φαίνεται, αυτό είναι το καλύτερο. Και το χειρότερο σενάριο θα είναι να πάμε σε μια ακολουθία η οποία θα έχει και μέσα έναν ισχυρό σεισμό, ο οποίος θα προκαλέσει και κάποιες βλάβες στη γύρω περιοχή, διότι μέχρι στιγμής αυτή η ακολουθία δεν έχει προκαλέσει βλάβες. Και αυτή τη στιγμή (επειδή η περιοχή που έχει διεγερθεί της τάξης των 25 χιλιομέτρων) υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι σενάρια 6,5 ρίχτερ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν».
Απο την πλευρά της, η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η περιοχή είναι ηφαιστειογενής, είπε ότι «τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Είμαστε σε μια περιοχή που τα ηφαίστεια και τα ρήγματα συνυπάρχουν. Το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει με κάποιον τρόπο το άλλο, αλλά δεν θα με ανησυχούσε. Είναι προβλέψιμο, μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε αυτό το επίπεδο».
Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η Αμοργός κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και η Σαντορίνη. Το αισιόδοξο, ωστόσο, της υπόθεσης είναι ότι μετά από ελέγχους στις σχολικές μονάδες της Σαντορίνης δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στατικής επάρκειας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τάκης Οικονομόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» υπό τον ύμνο του Παναθηναϊκού [εικόνες-βίντεο]
- Ανθή Βούλγαρη: Τις πιο όμορφες ευχές δέχτηκε για τα γενέθλια της από τον σύζυγό της, Κώστα Κωνσταντινίδη – Η τρυφερή φωτογραφία με την εγκυμονούσα
- Τέμπη: Μήνυση κατά του εφέτη ανακριτή υπέβαλε η Μαρία Καρυστιανού