Δείτε μερικές από αυτές τις συμβουλές παρακάτω, για να οργανώσετε σωστά βασικούς χώρους του σπιτιού σας!
Οργάνωσε τα ντουλάπια της κουζίνας σου σε 3 Βήματα!
Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού. Ακόμα κι αν δε μαγειρεύεις συχνά, είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιείς την κουζίνα για να αποθηκεύσεις τις αγαπημένες σου λιχουδιές. Μήπως, όμως, επικρατεί ένα χάος στα ντουλάπια της κουζίνας σου; Μήπως απλώς πετάς τις συσκευασίες τροφίμων μέσα και ύστερα δυσκολεύεσαι να βρεις αυτό που θέλεις; Η οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας είναι ένα εύκολο ζήτημα αρκεί να το πάρεις απόφαση.
Θα πρέπει να αποφασίσεις πώς θα οργανώσεις τα ντουλάπια σου, ώστε να είναι λειτουργικά για εσένα. Το κάθε άτομο χρησιμοποιεί κάποια τρόφιμα ή υλικά περισσότερο ή λιγότερο από άλλα. Επίσης, ακόμα κι αν έχεις μικρή κουζίνα, υπάρχουν αρκετοί έξυπνοι τρόποι αποθήκευσης που θα αξιοποιήσουν κάθε σπιθαμή της. Θα σου δώσουμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για την οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσεις εάν θέλεις να βάλεις σε τάξη το χώρο σου.
3 απλά βήματα για την οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας:
1.Βγάλε όλα τα αντικείμενα από τα ντουλάπια σου
Το πρώτο βήμα που πρέπει απαραιτήτως να κάνεις είναι να αδειάσεις όλα τα αντικείμενα. Τοποθέτησέ τα πάνω σε πάγκους, τραπέζια, καρέκλες ή οπουδήποτε βρεις. Στη συνέχεια, προσπάθησε να τα ξεχωρίσεις. Εάν έχεις συσκευασίες των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, προτείνουμε να τις πετάξεις. Επίσης, εάν έχεις πράγματα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ σου και νόμιζες ότι κάποια στιγμή θα σου χρησιμεύσουν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει ποτέ αυτό. Για παράδειγμα, εάν έχεις έναν πλάστη και δεν έχεις σκοπό να ανοίξεις ποτέ σου φύλλο, είναι ανορθόδοξο να τον κρατάς. Ξεφορτώσου, λοιπόν, ό,τι δε χρειάζεσαι χαρίζοντάς το σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα του φανεί χρήσιμο. Τέλος, θα πρέπει να καθαρίσεις όλες τις επιφάνειες προκειμένου να υποδεχτούν ξανά τα αντικείμενα.
2.Οργάνωσε τα ανά κατηγορίες
Προσοχή: Τα φυτά που μπορούν να σε σκοτώσουν - Μερικά τα έχουμε σπίτι μας
Μόλις ξεχωρίσεις ποια αντικείμενα θέλεις και ποια όχι, χώρισέ τα σε ομάδες. Για παράδειγμα, πιάτα, ποτήρια, μπαχαρικά, κονσέρβες ή ξηρές τροφές. Αφού έχεις κάνει αυτό, οργάνωσέ τα με βάση τη συχνότητα που τα χρησιμοποιείς. Η οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας ανά κατηγορίες θα σε βοηθήσει να βρίσκεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα αυτό που ψάχνεις. Εάν έχεις ένα χριστουγεννιάτικο σερβίτσιο είναι λογικό να το χρησιμοποιείς μόνο μία φορά το χρόνο. Επομένως, θα ήταν καλύτερα να το τοποθετήσεις σε ψηλότερα ράφια. Επίσης, η τέλεια οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας γίνεται με βάση το πότε χρησιμοποιείς τα αντικείμενα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα του πρωινού όπως ο καφές, η ζάχαρη, τα δημητριακά και το τοστ μπορούν να μπουν στο ίδιο σημείο για να τα βρίσκεις εύκολα κάθε πρωί που σηκώνεσαι να ετοιμάσεις το πρωινό σου.
3.Αποθήκευσε τα αντικείμενα σε ειδικές θέσεις
Τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους, σου προτείνουμε να αγοράσεις μερικά δοχεία. Τοποθέτησε σε δοχεία διαφορετικού μεγέθους τα μπαχαρικά, τα μακαρόνια, τα όσπρια και τα δημητριακά σου. Η ομοιομορφία θα βοηθήσει να δείχνει η κουζίνα σου περισσότερο περιποιημένη. Προτίμησε διάφανα δοχεία για να μπορείς να βλέπεις πιο άνετα τι περιέχει και σε τι ποσότητα. Καλό θα ήταν να τοποθετήσεις αυτοκόλλητα που θα αναγράφουν τι περιέχει το κάθε δοχείο για να γίνεται ξεκάθαρο. Επίσης, ενδεχομένως να σε εξυπηρετήσουν καλύτερα τα παραλληλόγραμμα δοχεία και όχι τα στρογγυλά. Θα μπορείς να τα τοποθετείς το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να χάνεις οπτική επαφή. Επιπλέον, τα τρόφιμά σου με αυτόν τον τρόπο είναι προστατευμένα από διάφορους εισβολείς.
Για τα μαχαιροπίρουνα και τα πιάτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαχωριστικά για να τα ξεχωρίσεις, ώστε να μην επικρατεί ένα χάος. Μπορείς να βάλεις σε ξεχωριστό συρτάρι τα μαχαιροπίρουνα και σε άλλο τις κουτάλες μαγειρέματος και τα είδη ζαχαροπλαστικής. Για τα ποτήρια μπορείς να πάρεις ειδικές κρεμάστρες που θα τοποθετήσεις στο πάνω μέρος του ραφιού, ώστε να εξοικονομήσεις περισσότερο χώρο στο ντουλάπι σου. Ταυτόχρονα, τα μικρότερα υλικά, όπως αλουμινόχαρτο ή ψαλίδι, μπορείς να τα τοποθετήσεις σε ειδικά καλάθια για να είναι συγκεντρωμένα.
Εάν η κουζίνα σου είναι μικρή, για την οργάνωση ντουλαπιών κουζίνας μπορείς να εκμεταλλευτείς μέχρι και το πίσω μέρος της πόρτας των ντουλαπιών. Τοποθέτησε μια σιδερένια οριζόντια βάση, όπως αυτή για τις πετσέτες, και βάλε εκεί τα καπάκια από τις κατσαρόλες σου. Με τον τρόπο, αυτό θα μπορείς να έχεις περισσότερο χώρο στο ντουλάπι με τα σκεύη, αφού θα μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο και θα κάνεις τη μικρή σου κουζίνα περισσότερο λειτουργική.
Οργάνωση ντουλάπας; 5 τρόποι για να λύσεις αυτόν το γρίφο!
Μία γυναίκα. Μία ντουλάπα. Άπειρα ρούχα. Κι ένα αιώνιο ερώτημα. Τι θα φορέσω; Ενώ έχεις πολλά ρούχα, δεν ξέρεις ποτέ τι να βάλεις. Πόσο πιο εύκολο θα ήταν να βρεις αυτό που χρειάζεσαι σε μια καθαρή και τακτοποιημένη ντουλάπα; Είναι λογικό ό,τι δεν βλέπεις να μη το φοράς. Ξέρουμε τον τρόπο να κάνεις την ντουλάπα σου, όπως αυτές που βλέπεις στα περιοδικά.
Η απόλυτη οργάνωση ντουλάπας σε 5 απλά βήματα!
1.Ξεχώρισε τα ρούχα σου
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις τα ρούχα σου σε αυτά που φοράς τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις τα μαγιό μέσα στη μέση, να σου πιάνουν χρήσιμο χώρο. Φύλαξέ τα σε αποθηκευτικές σακούλες και τοποθέτησέ τα κάπου έξω από το οπτικό σου πεδίο.
2.Φτιάξε την εσωτερική διαρρύθμιση
Οι περισσότερες ντουλάπες, ιδιαίτερα οι κλασικές εντοιχισμένες των παλαιότερων διαμερισμάτων, είναι ο χειρότερος εχθρός για την καλή οργάνωση ντουλάπας. Ένα ράφι πάνω, ένα ράφι κάτω, μια κρεμάστρα στη μέση και ίσως κάποια συρτάρια. Με 2-3 απλές κινήσεις, μπορείς να φτιάξεις τη διαρρύθμιση της ντουλάπας σου, ώστε να αξιοποιείς στο μέγιστο τον εσωτερικό της χώρο. Το κάτω ράφι πάει εντελώς χαμένο, καθώς πέφτουν από πάνω τα ρούχα που έχεις κρεμασμένα. Μια καλή ιδέα είναι να υπολογίσεις τον χώρο της ντουλάπας σου ώστε να είναι τα ράφια που θες πάνω και από κάτω να βάλεις τις κρεμάστρες για τα παντελόνια σου, φορέματα, παλτό, κλπ. Πρόσθεσε όσα ράφια και ράγες για κρεμάστρες χρειάζεσαι.
3.Τακτοποίησε τα, όπως σε βολεύει
Μην έχεις πουκάμισα, παντελόνια, φούστες όλα μαζί ανακατεμένα. Οργάνωσε τα ρούχα σου ανάλογα με το κριτήριο που θες. Θες να είναι ανά είδος ή μήπως ανά περίσταση; Αυτό είναι δικό σου θέμα. Επίσης, προσπάθησε να χρησιμοποιείς ίδιες κρεμάστρες. Είναι εντυπωσιακό πόσο πιο οργανωμένη θα φαίνεται η ντουλάπα σου. Ακόμη, μη ξεχνάς ότι μιλάμε για την ντουλάπα των ρούχων σου. Τραπεζομάντηλα, φωτογραφικές μηχανές ή οτιδήποτε άλλο δεν είχες πού να αποθηκεύσεις, δεν έχουν θέση στη ντουλάπα σου.
4.Τα αξεσουάρ είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά
Στο μαγαζιά μπορείς να βρεις αμέτρητα εξαρτήματα για εσωτερική οργάνωση ντουλάπας που θα σου φανούν πολύ χρήσιμα. Ιδιαίτερα βολικά είναι τα διαχωριστικά για τις μπλούζες, ώστε να μη γέρνουν δεξιά ή αριστερά και ξεδιπλώνονται. Μεταλλικά ή υφασμάτινα καλάθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βολέψουν τις ζώνες ή τις κάλτσες σου. Επίσης, υπάρχουν ειδικά κουτιά για παπούτσια, όπου μπορείς να τα αποθηκεύσεις όλα μαζί σε έναν χώρο, για παράδειγμα κάτω από το κρεβάτι. Έτσι θα απαλλαγείς από τα πολλά διαφορετικά κουτιά που σου χαλάνε την ομοιομορφία, αλλά και πιάνουν πολύ χώρο χωρίς λόγο.
5.Κάνε τη ντουλάπα σου φωτεινή
Αν η ντουλάπα σου είναι εντοιχισμένη μπορείς να τη βάψεις με ένα φωτεινό χρώμα για να φαίνεται πιο μεγάλη και να ξεχωρίζεις ευκολότερα τα ρούχα σου. Ακόμη, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τοποθετήσεις ένα ειδικό φωτάκι με μπαταρία. Είναι πολύ εύκολο να το προμηθευτείς και θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς θα σε βοηθήσει να διαλέγεις πολύ πιο εύκολα τα ρούχα σου τις βραδινές ώρες.
Το Douleutaras.gr είναι διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία βρίσκεις περισσότερους από 3.000 εξειδικευμένους επαγγελματίες για το σπίτι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από την ίδρυσή του το 2015, το Douleutaras.gr έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 160.000 εργασίες. Οι ειδικότητες των επαγγελματιών καλύπτουν όλο το φάσμα εργασιών για το σπίτι, όπως επείγουσες εργασίες (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, συντήρηση κλιματιστικού), τεχνικές εργασίες (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, συντήρηση κλιματιστικού), τεχνικές εργασίες (π.χ. τέντες, γυψοσανίδες, μονώσεις ταρατσών), μετακομίσεις, ανακαινίσεις (ανακαίνιση σπιτιού, ανακαίνιση κουζίνας, ανακαίνιση μπάνιου) και καθαρισμό σπιτιού.